Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχαιολόγοι: Αποχή από καθήκοντα για οικοδομές στη Μύκονο μετά το μαφιόζικο χτύπημα

Αρχαιολόγοι: Αποχή από καθήκοντα για οικοδομές στη Μύκονο μετά το μαφιόζικο χτύπημα

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αρχαιολόγοι μετά την μαφιόζικου τύπου επίθεση που δέχτηκε αρχαιολόγος της Εφορίας Κυκλάδων που χειριζόταν υποθέσεις στη Μύκονο

Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την πρωτοφανή επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του συναδέλφου τους Μανώλη Ψαρρού την Τρίτη 7 Μαρτίου, την οποία και συσχετίζουν ευθέως με συμφέροντα στη Μύκονο που θεωρούν ότι προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί εμπόδιο στα συμφέροντά και τις επιδιώξεις τους.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 13 Μαρτίου οι αρχαιολόγοι επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να προστατεύουν την αρχαιολογική κληρονομιά, χωρίς να υποχωρούν απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα και πολιτικές πιέσεις.

Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι ήδη έχουν καταθέσει στις διωκτικές αρχές στοιχεία για τις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφός τους θα να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης.

Πανό αρχαιολόγων και άλλων εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ στην κινητοποίηση της 9ης Μαρτίου

Ως προς την αντίδρασή τους, ανακοίνωσαν ότι ύστερα από σύσκεψη που έκαναν με τις/τους συναδέλφους τους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων καις σε συντονισμό με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ και την  Πανελλήνια Ένωση Συμβασιούχων Αρχαιολόγων να προχωρήσουν στις ακόλουθες κινητοποιήσεις:

  1. Στάση εργασίας την Τρίτη 14 Μαρτίου μαζί με άλλα 2 σωματεία (Ενιαίος, ΠΕΣΑ) και συγκέντρωση έξω από το κτίριο του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας για συνάντηση με την Υπουργό και τον γενικό γραμματέα
  2. Απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο για ένα μήνα, σε συνεργασία με Ενιαίο, με τα εξής αιτήματα:

– Να καταργηθεί τώρα το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κυκλάδων)

– Να κάνει μηνυτήρια αναφορά το ΥΠΠΟΑ με τις υποθέσεις του χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση

– Να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία στους συναδέλφους

– Να θεσμοθετηθούν τώρα όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους (με ΚΥΑ όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος)

– Άμεσα στελέχωση του προσωπικού με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Ειδικά στην ΕΦΑ Κυκλάδων να προσλάβει το ΥΠΠΟΑ νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και έναν δικηγόρο με έμμισθη εντολή στην ΕΦΑ Κυκλάδων

– Να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που περιορίζουν τις προθεσμίες που ορίζει ο Κώδικας διοικητικής διαδικασίας (60 μέρες)

– Να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστές οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

  1. Να μεταβεί το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΑ στη Μύκονο, για επαφές με φορείς (Δήμος, σύλλογοι ξενοδόχων κλπ.) και γοα κινητοποίηση, με κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, των δημοσίων υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών και άλλων υπηρεσιών στο νησί στις 27-28 Μαρτίου.

Πανελλαδική απεργία στις 28 Μαρτίου με μόνο θέμα αυτό

  1. Να ζητήσουν συνάντηση με τους βουλευτές Κυκλάδων όλων των κομμάτων για τα ίδια παραπάνω αιτήματα.
  2. Να ζητήσουν ψηφίσματα καταδίκης από όλους τους σχετικούς φορείς (πχ ΤΕΕ, Επιμελητήριο ξενοδόχων) και σωματεία (ΑΔΕΔΥ κ.ά.).
  3. Να αποστείλουν επιστολή στο υπουργείο Προστασίας Πολίτηγια ενίσχυση του ΑΤ Μυκόνου για να συνοδεύει ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας τους αρχαιολόγους σε αυτοψίες, για υποθέσεις παραβίασης αρχαιολογικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχαιολόγοι επιμένουν να υπογραμμίζουν ότι «δεν μας φοβίζουν μας εξοργίζουν» και πώς «αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Αρχαιολογικό Νόμο.»

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024