Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοφανής μαφιόζικη επίθεση σε βάρος αρχαιολόγου - ήταν στο στόχαστρο συμφερόντων στη Μύκονο

Πρωτοφανής μαφιόζικη επίθεση σε βάρος αρχαιολόγου – ήταν στο στόχαστρο συμφερόντων στη Μύκονο

Άγνωστοι προχώρησαν στον ξυλοδαρμό και βαρύ τραυματισμό αρχαιολόγου – καταγγελίες ότι ήταν στο στόχαστρο συμφερόντων που δεν θέλουν αρχαιολογική προστασία στη Μύκονο

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος ύστερα από επίθεση που δέχτηκε από αγνώστους το βράδυ της περασμένης Τρίτης 7 Μαρτίου

Πρόκειται για τον Μανώλη Ψαρρό, που εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα τελευταία χρόνια χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν την Μύκονο.

Οι άγνωστοι του επιτέθηκαν έξω από τον Σταθμό ΚΑΤ του ΗΣΑΠ και τον με βάναυσο τρόπο με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει σπάσει η μύτη του, έχει σπασμένα πλευρά και υπέστη πνευμοθώρακα. Ευτυχώς, τα φώτα διερχόμενου αυτοκινήτου τρόμαξαν τους δράστες και τους έκαναν να φύγουν, διαφορετικά θα ήταν ακόμη πιο σοβαρός ο τραυματισμός του. Τον λιπόθυμο Ψαρρό βρήκαν περίοικοι που ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και την αστυνομία.

Τα συμφέροντα που εχθρεύονται τους αρχαιολόγους

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ειδικά η Εφορεία Κυκλάδων βρίσκεται σε μεγάλη πίεση από την οικοδομική δραστηριότητα που σχετίζεται με τουριστικά και ξενοδοχειακά συμφέροντα.

Ούτως ή άλλως στις Κυκλάδες υπάρχει μεγάλη πίεση να γίνουν «ανεκτές» οι παρανομίες στον αιγιαλό, σε ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων και σε προστατευόμενους οικισμούς όπως είναι η Χώρα της Μυκόνου.

Υπογραμμίζουν, όμως, ότι μέχρι τώρα δέχονταν περισσότερο πολιτικές πιέσεις ενώ τώρα αυτό το περιστατικό είναι πρωτοφανές.

Οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι ο Μανώλης Ψαρρός είναι ένας ήπιος άνθρωπος, χωρίς προστριβές στο επαγγελματικό, κοινωνικό ή οικογενειακό του περιβάλλον. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι εύλογα συνδέεται το γεγονός αυτό με τις υποθέσεις που χειριζόταν υπηρεσιακά.

Υποθέσεις αυθαιρεσιών

Την προσοχή τους την στρέφουν σε δύο μεγάλες υποθέσεις στη Μύκονο που είναι ανοιχτές από το 2017 και έχουν σχέση με πολυτελή κέντρα διασκέδασης σε παραλίες και αφορούν παραβιάσεις και της αρχαιολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για τον αιγιαλό και τις παραλίες, για τις οποίες υπάρχουν ήδη δικογραφίες στον Εισαγγελέα της Σύρου και στα δικαστήρια και στις οποίες ο Ψαρρός είχε εμπλακεί είτε κάνοντας αυτοψίες είτε πηγαίνοντας ως μάρτυρας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη καταθέσει στοιχεία στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης και προανάκρισης για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη που διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς. Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που χειριζόταν ο Ψαρρός προκειμένου εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς να βρεθούν και οι ηθικοί αυτουργοί.

Στις τάξεις των αρχαιολόγων επικρατεί οργή και αγανάκτηση γιατί όπως εξηγούν απειλές έχουν δεχτεί και στο παρελθόν, όχι όμως τέτοιου τύπου μαφιόζικη επίθεση. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι δεν είναι τυχαίο ότι παραμένουν ο κλάδος του δημοσίου για τον οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχουν καταγγελίες για διαφθορά. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εάν αναλογιστούμε ότι τις υποθέσεις διαφθοράς π.χ. της Πολεοδομίας Μυκόνου που είχαν έρθει στο φως σε προηγούμενα χρόνια. Οι αρχαιολόγοι ζητούν από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, αν και επισημαίνουν ότι συχνά οι «παραβατικοί» επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού δεν προέρχονται από τη Μύκονο.

Ανακοίνωση του Δήμου Μυκόνου

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Μυκόνου, την οποία ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook, ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς: «Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία σέβεται, εμπιστεύεται και τιμά τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού. Η εγκληματική και ανοίκεια επίθεση σε υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο, μας έχει συγκλονίσει όλους. Ελληνική Αστυνομία και αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης οφείλουν να λειτουργήσουν άμεσα, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες. Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση».

Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη

«Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει την θερμή της συμπαράσταση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης και δηλώνει ότι το Υπουργείο : α) δεν ανέχεται  καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους  και β) θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

 

«Στοχεύουν έναν-μας βρίσκουν όλους και όλες απέναντι

Την Τρίτη 7/3 συνάδελφός μας αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το καθήκον όλων μας, πλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που «ενοχλούν» βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.

Εισπράττουμε τις επιπτώσεις του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης ελέγχου στην κερδοσκοπική  έκρηξη της οικοδομικής και κτηματικής αγοράς, του περιορισμού των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, που συγκροτούν την ουσία αυτού  που παρουσιάζεται ως «ανάπτυξη».

Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, με το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία στο Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!

Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:

-Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους
-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης
-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.
-Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι
-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Τη Δευτέρα 13/3/2023 στη 1 μμ ο ΣΕΑ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέντευξη τύπου (το link θα σας αποσταλεί εγκαίρως) για το θέμα και θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγων, ενωμένο, απέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων.»

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024