Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εισβολή αρουραίων στο Παρίσι και οι συντάξεις στην Ελλάδα

Εισβολή αρουραίων στο Παρίσι και οι συντάξεις στην Ελλάδα

Τι γίνεται στη Γαλλία και ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην Ελλάδα επί μνημονιακών κυβερνήσεων αφορούσαν το ασφαλιστικό, τις περικοπές σε συντάξεις, τα όρια συνταξιοδότησης κλπ. Αρκετά χρόνια αργότερα, η Γαλλία βιώνει απεργίες και πολιτική αντιπαράθεση υπό το φόβο των νέων ορίων και… μίας εισβολής αρουραίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ανεβάζει τα όρια ηλικίας από τα 62 στα 64 και βγάζει σχεδόν ένα εκατομμύριο Γάλλους στους δρόμους. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αποτελεί συντηρητική εκτίμηση.

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα, επίσης, συνοδεύτηκαν από έντονες διαμαρτυρίες. Το αποτέλεσμα ήταν τα τελευταία έτη, υπό τα τροικανά χρόνια,  να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Το γενικό όριο ηλικίας είναι το 67ο έτος και ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη (4.500 ημέρες εργασίας). Ως γενική προϋπόθεση πλήρους συνταξιοδότησης καθορίζεται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (12.000 ημέρες εργασίας) και του 62ου έτους της ηλικίας.Επίσης, τα προστατευόμενα μέλη δικαιούνται υπό προϋποθέσεις ένα επιπλέον ποσό κάθε μήνα.

Έρχονται αρουραίοι

Το 2023, οι σακούλες σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του Παρισιού, ειδικά σε περιοχές με πολλά εστιατόρια. Στοιχεία που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP περίπου 5.600 τόνοι απορριμμάτων βρίσκονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συλλέκτες απορριμμάτων της πόλης απεργούν από τις 6 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, την οποία υπερασπίζεται ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στα ύψη, με αρκετούς να προειδοποιούν για μια πιθανή εισβολή από … αρουραίους.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης για τους συλλέκτες απορριμμάτων από τα 57 στα 59 έτη. Έως σήμερα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, με μειωμένες παροχές λόγω της σκληρής εργασίας τους, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής τους.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς τα συνδικάτα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να απεργούν μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

«Απειλή για την ανθρώπινη υγεία»

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, για κάθε άνθρωπο που ζει στο Παρίσι, αντιστοιχούν 1,5 έως 1,75 αρουραίοι. Καθιστά έτσι την Πόλη του Φωτός μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Οδήγησε την Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας να εκδώσει προειδοποίηση τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την «απειλή για την ανθρώπινη υγεία» που συνιστούν οι αρουραίοι και οι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Το θέμα προκάλεσε πολιτικές αντεγκλήσεις το Σαββατοκύριακο, αφού οι δήμαρχοι πολλών συνοικιών στο Παρίσι υποστήριξαν ότι η απεργία απειλεί να μετατραπεί σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και κάλεσαν τη δήμαρχο του Παρισιού, τη σοσιαλίστρια Αnne Hidalgo, να λάβει μέτρα.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024