Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: «Υποχρέωση στα θύματα να μην υπάρξη συγκάλυψη» λέει ο Οικομόμου

Τέμπη: «Υποχρέωση στα θύματα να μην υπάρξη συγκάλυψη» λέει ο Οικομόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συμπληρώσει το έργο της Δικαιοσύνης.

Στις νέες αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του σταθμάρχη Λάρισας με τη συνάδελφό του από τους Νέους Πόρους και τον ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «ανατριχιαστικά» τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις αναδεικνύουν ένα κομμάτι από τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Είναι ανατριχιαστικά, απίστευτα όσα ακούσαμε. Εγώ δεν είμαι πραγματογνώμονας, αλλά δυστυχώς αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο ένα κομμάτι της αίτιας του τραγικού δυστυχήματος» ήταν τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ακόμα, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στη σύσταση της ανεξάρτητης επιτροπής για την διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος και σε όσα έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει στους σιδηροδρόμους τα προηγούμενα χρόνια.

Επιτροπή και Δικαιοσύνη

Όπως σημείωσε, τα συμπεράσματα της επιτροπής θα συμπληρώσουν την έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία θα εξετάσει λάθη και παραλείψεις διαχρονικά και δεν θα την υποκαταστήσουν.

«Η βασική μας υποχρέωση στα θύματα και τους ανθρώπους τους να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη, σε κανένα επίπεδο, αυτής της ιστορίας. Και υπηρεσιακά τίθενται σε αργία άνθρωποι, και η δικαιοσύνη προχώρα την έρευνά της» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Υπάρχει μια επιτροπή με εμπειρογνώμονες το κύρος των οποίων δεν αμφισβητείται από κανένα, που θα κάνει την διοικητική και τεχνική αποτίμηση χωρις να μπει κανένα εμπόδιο στο έργο. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της δικαιοσύνης, δεν υποκαθίσταται από το έργο της επιτροπής, αντίθετα οποιοδήποτε τεκμήριο βρει η επιτροπή θα αξιοποιηθεί από την έρευνα» συμπλήρωσε.

Παραίτηση Καραμανλή

Μιλώντας για την παραίτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή υποστήριξε ότι ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε. «Η παραίτησή του σημαίνει και μία ανάληψη της ευθύνης αυτού του ελλείμματος ενημέρωσης και γνώσης που υπήρχε, γύρω από το τι ίσχυε στον ΟΣΕ», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης, ερωτηθείς για αναφορά του κ. Καραμανλή -μόλις 15 μέρες πριν το δυστύχημα- στην οποία επιτιμούσε όσους έθεταν θέμα ασφάλειας για του σιδηροδρόμους, είπε «νομίζω δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις. Προφανώς και ο κ. Καραμανλής θα έχει αναθεωρήσει τις θέσεις του αυτές, και η παραίτησή του ανάμεσα στα υπόλοιπα σημαίνει και μια ανάληψη αυτής της άστοχης προσέγγισης, του ελλείμματος ενημέρωσης και γνώσης που υπήρχε γύρω από το τι ίσχυε στον ΟΣΕ».

«Είχε έλλειμμα ενημέρωσης; Πρέπει να απαντήσει ο κ. Καραμανλής σε αυτές τις ερωτήσεις… Αναδεικνύονται δυο ζητήματα. Πρώτον, η τεχνολογική πρόοδος σε ό,τι αφορά την υλοποίηση ενός έργου, που ενδεχομένως θα είχε αποτρέψει την τραγωδία αυτή ακόμα και με ανθρώπινο λάθος και δεύτερον ένα ζήτημα διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού στον ΟΣΕ. Όλα συμπτώματα του βαθέος κράτους έχουν χωρις αμφιβολία αντανάκλαση ευθύνης στη δική μας κυβέρνηση, στις διοικήσεις, στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Δεν το κρύψαμε. Αναλαμβάνεται αυτο το μερίδιο της ευθύνης έμπρακτα και ουσιαστικά, και έχουν τις ρίζες τους αυτά και πίσω σε μια σειρά από πράγματα. Τίποτα από όλα αυτά δε θα μείνει στο σκοτάδι» συμπλήρωσε.

Η σύμβαση του 2016 και οι προσλήψεις

«Το σοβαρό ζήτημα είναι γιατί μια σύμβαση που έπρεπε να είχε τελειώσει το 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το 2023 παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το 70%. Η απάντηση αφορά ένα πλέγμα ενεργειών για το οποίο έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες (ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων, προσφυγές, ευθύνες διοικήσεων που έδιναν αλλεπάλληλες παραιτήσεις κλπ) όμως στο τέλος αυτής της τεραετίας καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πράγματα σε τομείς του κράτος και στον ίδιο το σιδηρόδρομο, δυστυχώς όχι σε όλα και όχι στο μέγεθος που θα θέλαμε» σημείωσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για προσλήψεις σταθμαρχών από τον ΑΣΕΠ από το 2022, ή 2021, οι οποίες με πράξη του υπουργικού συμβούλιου έχουν εγκριθεί και δεν έχουν πιάσει ακόμα υπηρεσία.

Πρόκειται για 58 σταθμάρχες οι τοποθετήσεις των οποίων εκκρεμούν τις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση, σχολίασε ο κ. Οικονόμου για την καθυστέρηση, έκανε κινήσεις ενίσχυσης του προσωπικού μέσα από θεσμικές διαδικασίες που πάσχουν, και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για να αντιμετωπίσει το θέμα της καθυστέρησης των προσλήψεων η διοίκηση του ΟΣΕ προσέλαβε με μπλοκάκια και ζήτησε να ανοίξει και η κινητικότητα για να δηλώσει όποιος θέλει ως σταθμάρχης, αλλά από τα οχτώ άτομα που ζήτησε ο ΟΣΕ ήρθαν μόλις δύο.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024