Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: Αντίστροφή μέτρηση για διόρθωση

Ακίνητα: Αντίστροφή μέτρηση για διόρθωση

Εως 31 Μαρτίου η υποβολή των δηλώσεων n Τα λάθη που κοστίζουν και οι διορθώσεις που ξεφουσκώνουν έως 90% τον φόρο ακινήτων n Τέλος Απριλίου έρχεται ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Την πλατφόρμα του Ε9 θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που το 2022 απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους.

Ο χρόνος για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας όπως εμφανίζονται στο Ε9 μετρά αντίστροφα και λήγει στις 31 Μαρτίου 2023. Στις αρχές Απριλίου, η ΑΑΔΕ θα κλείσει την πλατφόρμα προκειμένου να τρέξει τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα ραβασάκια θα εκδοθούν στα τέλη Απριλίου και η πρώτη από τις 10 ίσες μηνιαίες δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου.

Χωρίς πρόστιμο

Ετσι, όσοι έχουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει να φροντίσουν να τις δηλώσουν στο Ε9 καθώς με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα υπολογιστεί ο νέος φόρος ακινήτων. Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ, με τους φοροτεχνικούς να συμβουλεύουν όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρη κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα να τσεκάρουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα.

Ενας έλεγχος στο Περιουσιολόγιο μπορεί να αποκαλύψει λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, στον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ καθώς προβλέπονται εκπτώσεις που φθάνουν έως και 90% για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.

Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.

Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Οροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Από τα γαριδάκια στα 2 δισ. ευρώ - Η πορεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Ο ιδρυτής της Chipita και επικεφαλής της Bespoke μιλά στην πρωτοβουλία Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024