Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρί Skłodowska Κιουρί: Η συναρπαστική ζωή της μεγάλης επιστήμονα στη σκηνή του ΠΣΚΗ

Μαρί Skłodowska Κιουρί: Η συναρπαστική ζωή της μεγάλης επιστήμονα στη σκηνή του ΠΣΚΗ

Από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα ανέβει μια παράσταση που πραγματικά αξίζει να δούμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πρώτα έγινε η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ. Έπειτα, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Στη συνέχεια, η πρώτη επιστήμονας, ανεξαρτήτως φύλου, που βραβεύτηκε με Νόμπελ για δεύτερη φορά. Και στο μεταξύ είχε ήδη προλάβει να ζήσει μια συναρπαστική ζωή και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της παρά τις πολυάριθμες αντιξοότητες. Ο λόγος για την Μαντάμ Κιουρί, η ζωή της οποίας παρουσιάζεται στην παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και παραγωγή της Ars Aeterna και του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Αντλώντας από βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, οι Θέμης Μουμουλίδης και Παναγιώτα Πανταζή, κατάφεραν να συμπυκνώσουν στον σύντομο θεατρικό χρόνο τη συναρπαστική περιπέτεια μιας ζωής που «διαβάζεται» σαν μυθιστόρημα. Γεννημένη ως Μαρία Σκλοντόφσκα, στη ρωσοκρατούμενη τότε Βαρσοβία, η (μετέπειτα) Μαρί Κιουρί δε άφησε κανένα εμπόδιο να την αποθαρρύνει από το να αξιοποιήσει το εντυπωσιακό μυαλό της.

Αν και η οικογένειά της ήταν αρχικά ευκατάστατη, σύντομα βρέθηκε να επιβιώνει σε συνθήκες φτώχειας και να θρηνεί δυο από τα μέλη της. Παρόλο που ο πατέρας της, καθηγητής Μαθηματικών σε Λύκειο, είχε φροντίσει από νωρίς για την εκπαίδευσή της, τα στερεότυπα της εποχής δεν επέτρεπαν σε μια γυναίκα να σπουδάσει στην χώρα της. Φλεγόμενη από την «ποίηση της επιστήμης», η Κιουρί θα επιδείξει ακατάβλητη θέληση, θα εξερευνήσει εναλλακτικές λύσεις και τελικά θα κατορθώσει να βρεθεί στη Γαλλία και να σπουδάσει Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία. Θα περάσει ολόκληρα χρόνια σε συνθήκες ένδειας, όμως θα βρεθεί στο Πάνθεον των σημαντικότερων επιστημόνων της ιστορίας.

Εκκινώντας από τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, η παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί» ακολουθεί μια από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του σύγχρονου κόσμου στους αγώνες της για μια ισότιμη θέση στην ανδροκρατούμενη επιστημονική κοινότητα, στη γνωριμία και τη συνύπαρξη με τον «απαράμιλλο σύντροφο» στη ζωή και την επιστήμη, Πιερ Κιουρί, στους πολλαπλούς της ρόλους, στα χημικά στοιχεία που την «στοίχειωσαν», στη ραδιενέργεια, στην «Κιουριθεραπεία» ενάντια στον καρκίνο, στα δυο Νόμπελ, στην απώλεια, στη δόξα και στην κατακραυγή, στους ασυμβίβαστους αγώνες για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Στις ελπίδες της για έναν καλύτερο κόσμο και στην τραγική ειρωνεία που της επιφύλαξε η Ιστορία με την ολέθρια χρήση των ανακαλύψεών της.

Μια θεατρική παράσταση με αίσθηση κινηματογραφικής ταινίας, ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων που αναδεικνύει την ποίηση, τον παλμό, τη συγκίνηση και τον αδιάκοπο αγώνα μιας θρυλικής ζωής, έρχεται στη σκηνή του ΠΣΚΗ. Μιας ζωής που χάρισε πολλά στην επιστήμη και την ανθρωπότητα, αλλά και στον αγώνα των γυναικών για χειραφέτηση, δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση.

Διατηρώντας ατόφια την ατμόσφαιρα της εποχής που έζησε – και σημάδεψε – η Μαρί Κιουρί, η παράσταση φέρνει το πλούσιο υλικό της σε διάλογο με κλασικά συμφωνικά έργα, αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ηχοτοπία της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου. Δύσκολα θα μπορούσε να βρει καταλληλότερη επιλογή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης, για να τιμήσει η Κρήτη την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συντελεστές

Κείμενο: Θέμης Μουμουλίδης | Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια: Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Video| Art Work: Θωμάς Παλυβός

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανοιξιά Μπουντζιούκα

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Διεύθυνση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης

Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Μπάλλα

Ερμηνεύουν:

Μαρί Κιουρί: Κωνσταντίνα Τάκαλου

Ιρέν Κιουρί: Ιφιγένεια Καραμήτρου

Μπρόνια Σκλοντόφσκα: Κατερίνα Λυπηρίδου

Πιερ Κιουρί: Γιάννης Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα.

Προπώληση Εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 15, 12 και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) συνεχίζεται στα παρακάτω σημεία:

  • Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00, τηλ. 2813409247)
  • Την ticketservices.gr.
  • Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του ιδιωτικού χώρου στάθμευσης του ΠΣΚΗ κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και μόνο, με την επίδειξη του εισιτηρίου.

  • Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
  • Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants | Capsis Astoria Heraklion
  • Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
  • Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
  • Επίσημος Χορηγός Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
  • Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024