Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το δώρο της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν

Τουρκία: Το δώρο της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν

Από ότι φαίνεται η επιλογή του Ερντογάν να μην αναβάλει τις εκλογές στην Τουρκία ήταν ορθή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου. Από την άλλη, φαίνεται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης του έκαναν ένα ανέλπιστο δώρο διασπώντας την συμμαχία τους λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον υποψήφιο πρόεδρο που θα στεκόταν ως αντίπαλος του Σουλτάνου.

Ακόμη, η στρατηγική του Τούρκου προέδρου να μην μετακινήσει τις εκλογές πέραν της 14ης Μαϊου φαίνεται να είναι σωστή, καθώς ο υποψήφιος της «συμμαχίας των 5» πλέον μετά την αποχώρηση της Ακσενέρ, δεν θα έχει καταφέρει να αναπτύξει το κατάλληλο momentum για να σταθεί απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η διάσπαση της «συμμαχίας των 6»

Ένταση προκλήθηκε στον συνασπισμό της αντιπολίτευση, την ώρα που τα έξι κόμματα προσπαθούσαν να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο που θα σταθεί απέναντι στον Ερντογάν. Αν τα κόμματα δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες και τα παράπονα τους τις επόμενες ημέρες, είναι πολύ πιθανό αυτό να γυρίσει υπέρ του Τούρκου προέδρου που είναι ευάλωτος λόγω του πληθωρισμού και των σεισμών.

Η ρωγμή που απειλεί την συνοχή της ομάδας των κομμάτων της αντιπολίτευσης άνοιξε με την αποχώρηση της Ακσενέρ. Η ηγέτης του δεξιού Καλού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη συμμαχία, λέγοντας ότι «έχει χάσει την ικανότητα να εκπροσωπεί τη βούληση του έθνους».

Η πρόταση της Ακσενέρ που έφερε την διάσπαση

Κατά την διάρκεια της συνάντησης της ομάδας των έξι, η Ακσενέρ εξέφρασε την προτίμηση της για τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς ή τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντί του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντστάρογλου, που αναμένεται να προταθεί ως υποψήφιος πρόεδρος από την ομάδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ένα από τα κεντρικά διλήμματα για την αντιπολίτευση ήταν εάν θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ο ηγέτης του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για περισσότερο από μια δεκαετία, έναντι του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα του Κιλιτσντάρογλου να αποτελέσει μια πραγματική πρόκληση για τον Ερντογάν. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόνο το 40% του τουρκικού πληθυσμού ήταν ικανοποιημένο με την εκλογή του ως κύριου ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ιμάμογλου, 52 ετών, ο οποίος έβαλε τέλος σε 25 χρόνια παντοδυναμίας του AKP στην Κωνσταντινούπολη, όταν εξελέγη το 2019, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δυναμικό υποψήφιο σε έναν Ερντογάν που μετράει το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Δίνει τα χέρια με τον Ερντογάν η Ακσενέρ;

Τα επόμενα βήματα της Ακσενέρ είναι αρκετά σημαντικά για την πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Η ίδια έχει αναφέρει πως έχει πιεστεί αρκετά για να μην δεχθεί την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.

Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντέδρασε αρκετά ψύχραιμα και χωρίς εντάσεις, όμως άφησε να εννοηθεί πως το πρόβλημα με την Ακσενέρ θα τακτοποιηθεί μέχρι την Δευτέρα που θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της Συμμαχίας για τον υποψήφιο πρόεδρο της.

Από την άλλη, υπάρχουν πληροφορίες πως η Ακσενέρ δεν αποκλείεται να προσχωρήσει στη Συμμαχία που οικοδομεί ο πρόεδρος Ερντογάν. Αν και δεν είναι πολύ πιθανό το προαναφερθέν σενάριο, μία τέτοια συμμαχία θα βοηθούσε τον Ερντογάν να κερδίσει στις εκλογές.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024