Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς ένας μύκητας που μπεκροπίνει ουίσκι κατάπιε μια ολόκληρη γειτονιά

Πώς ένας μύκητας που μπεκροπίνει ουίσκι κατάπιε μια ολόκληρη γειτονιά

Η μαύρη μούχλα που εξαπλώνεται στο Λίνκολν του Τενεσί «παίρνει αναβολικά» όταν καταναλώνει αναθυμιάσεις Jack Daniels.

Όλα άλλαξαν σε αυτή τη γειτονιά της κομητείας Λίνκολν στο Τενεσί όταν τα αποστακτήρια Jack Daniels άνοιξαν έξι αποθήκες για την ωρίμανση ουίσκι: μια μαύρη μούχλα σαν καπνιά απλώθηκε σε σπίτια, αυλές, αυτοκίνητα, πινακίδες δρόμων, ακόμα και στα δέντρα.

Ο μύκητας που μαύρισε τα πάντα καταναλώνει αναθυμιάσεις αιθανόλης που διαρρέουν από τα βαρέλια ωρίμανσης. Αναπτύσσεται εδώ και αιώνες κοντά σε αποστακτήρια και φούρνους και έχει γίνει μισητός σε κατοίκους που ζουν κοντά σε ποτοποιίες που παράγουν μπέρμπον στο Κεντάκι, ρούμι στην Καραϊβική και ουίσκι στη Σκωτία.

Αγανακτισμένη από το μίασμα που κάλυψε το σπίτι και τον κήπο της, μια κάτοικος του Λίλκολν μήνυσε την πολεοδομία για παραλείψεις στην αδειοδότηση της Jack Daniels, και κατάφερε να σταματήσει την κατασκευή μιας έβδομης αποθήκης ωρίμανσης.

Μαζί με άλλους δυσαρεστημένους κατοίκους της κωμόπολης, η Κρίστι Λονγκ και ο σύζυγός της ελπίζουν τώρα ότι το δικαστήριο θα αναγκάσει το αποστακτήριο να εγκαταστήσει φίλτρα, κάτι που η εταιρεία αρνείται να κάνει υποστηρίζοντας ότι θα αλλοιωθεί η γεύση των ποτών της.

Η μούχλα καλύπτει τα δέντρα στον κήπο της οικογένειας Λονγκ (Patrick Long)

Η Λονγκ διαμαρτύρεται ότι έχει ήδη δαπανήσει χιλιάδες δολάρια για να καθαρίζει τις εξωτερικές επιφάνειες με πλυστικό μηχάνημα κάθε τρεις μήνες,

«Αν ξύσετε με το νύχι τα κλαδιά των δέντρων μας το δάχτυλό σας θα καλυφθεί» από τη μούχλα, δήλωσε η Λονγκ στους New York Times.

«Είναι αηδιαστικό […] Ο μύκητας έχει πάρει αναβολικά».

Στην πραγματικότητα ο μύκητας δεν απειλεί την ανθρώπινη υγεία και δεν καταστρέφει τις επιφάνειες στις οποίες αναπτύσσεται, διαβεβαίωσε η Ντόνα Ουίλις, τεχνική υπεύθυνος της Jack Daniels.

«Μπορεί να γίνει ενοχλητικό; Ναι, σίγουρα. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί εύκολα με πλύσιμο» είπε η Ουίλις. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η εταιρεία δεν θα αναλάβει να καθαρίσει τα σπίτια των κατοίκων με πλυστικό γιατί θα θεωρούταν υπεύθυνη για τυχόν ζημιές από τη διαδικασία.

Ο μύκητας, Baudoinia compniacensis, βαφτίστηκε προς τιμήν του Αντονίν Μποντοτάν, διευθυντή της Ένωσης Γαλλικών Αποστακτηρίων ο οποίος παρατήρησε τη δεκαετία του 1870 την «καπνιά» που κάλυπτε τους τοίχους αποστακτηρίων στο Κονιάκ της Γαλλίας.

Όπως δήλωσε στο BBC ο Τζέισον Χόλεμαν, δικηγόρος της Λονγκ που κατέθεσε μήνυση κατά της πολεοδομίας, η παρουσία του μύκητα ήταν αυτό που αποκάλυπτε σε παλαιότερες εποχές τη λειτουργία παράνομων αποστακτηρίων στο Τενεσί, την πολιτεία όπου ιδρύθηκε η Jack Daniels τη δεκαετία του 1870.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024