Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία από το σύστημα τηλε-ειδοποίησης;

Τέμπη: Θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία από το σύστημα τηλε-ειδοποίησης;

Πλανάται ένα μεγάλο «γιατί» για το αν θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να αποφευχθεί το δυστύχημα.

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα πλανάται και ένα μεγάλο «γιατί» για το αν θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να αποφευχθεί το δυστύχημα που έχει βυθίσει την Ελλάδα στον θρήνο.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εκπομπή «LIVE NEWS» του MEGA, η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης.

Αυτό θα συνέβαινε καθώς το μοιραίο τρένο είχε σύστημα αυτόματης πέδησης, δηλαδή αν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης και λειτουργούσαν οι αισθητήρες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, θα φαινόταν ότι η αμαξοστοιχία κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση και θα μπορούσε να σταματήσει αυτόματα.

Όπως εξήγησε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, έτσι δεν θα ήταν ανάγκη να δουν κάτι οι μηχανοδηγοί και το τρένο θα είχε σταματήσει εάν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης. Το εν λόγω σύστημα δεν είχε μπει σε όλες τις ράγες κατά μήκος του δικτύου, αλλά είχε τοποθετεί σε ορισμένα μόνο σημεία εδώ και λίγο καιρό.

Σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εργάζονται συστηματικά 15 ειδικοί, οι οποίοι έχουν λάβει DNA από 50 σορούς και έχουν γενετικό υλικό από 53 εκπροσώπους των οικογενειών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους συγγενείς τους ή έχουν ήδη κληθεί να αναγνωρίσουν τις σορούς.

Μερικοί εκπρόσωποι οικογενειών έχουν δώσει DNA για έναν και δύο συγγενείς που επέβαιναν στο τρένο. Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη το DNA δεν δίνεται μόνο για περιπτώσεις που δεν αναγνωρίζεται η σορός αλλά για να υπάρχει 100% ταυτοποίηση.

Μέχρι στιγμής επίσημα έχουν αναγνωριστεί 10 σοροί και η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά πως αύριο, Παρασκευή, οι αναγνωρίσεις των σορών θα φτάσουν το 95%-100%.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024