Πλανάται ένα μεγάλο «γιατί» για το αν θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να αποφευχθεί το δυστύχημα.

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα πλανάται και ένα μεγάλο «γιατί» για το αν θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να αποφευχθεί το δυστύχημα που έχει βυθίσει την Ελλάδα στον θρήνο.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εκπομπή «LIVE NEWS» του MEGA, η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενός λεπτού σιγή στην αλβανική Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη

Αυτό θα συνέβαινε καθώς το μοιραίο τρένο είχε σύστημα αυτόματης πέδησης, δηλαδή αν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης και λειτουργούσαν οι αισθητήρες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, θα φαινόταν ότι η αμαξοστοιχία κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση και θα μπορούσε να σταματήσει αυτόματα.

Όπως εξήγησε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, έτσι δεν θα ήταν ανάγκη να δουν κάτι οι μηχανοδηγοί και το τρένο θα είχε σταματήσει εάν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης. Το εν λόγω σύστημα δεν είχε μπει σε όλες τις ράγες κατά μήκος του δικτύου, αλλά είχε τοποθετεί σε ορισμένα μόνο σημεία εδώ και λίγο καιρό.

Σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εργάζονται συστηματικά 15 ειδικοί, οι οποίοι έχουν λάβει DNA από 50 σορούς και έχουν γενετικό υλικό από 53 εκπροσώπους των οικογενειών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους συγγενείς τους ή έχουν ήδη κληθεί να αναγνωρίσουν τις σορούς.

Μερικοί εκπρόσωποι οικογενειών έχουν δώσει DNA για έναν και δύο συγγενείς που επέβαιναν στο τρένο. Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη το DNA δεν δίνεται μόνο για περιπτώσεις που δεν αναγνωρίζεται η σορός αλλά για να υπάρχει 100% ταυτοποίηση.

Μέχρι στιγμής επίσημα έχουν αναγνωριστεί 10 σοροί και η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά πως αύριο, Παρασκευή, οι αναγνωρίσεις των σορών θα φτάσουν το 95%-100%.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr