Η τραγωδία στα Τέμπηέχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα πλανάται και ένα μεγάλο «γιατί» για το αν θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να αποφευχθεί το δυστύχημαπου έχει βυθίσει την Ελλάδα στον θρήνο.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εκπομπή «LIVE NEWS» του MEGA, η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης.
Αυτό θα συνέβαινε καθώς το μοιραίο τρένοείχε σύστημα αυτόματης πέδησης, δηλαδή αν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης και λειτουργούσαν οι αισθητήρες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, θα φαινόταν ότι η αμαξοστοιχία κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση και θα μπορούσε να σταματήσει αυτόματα.
Όπως εξήγησε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, έτσι δεν θα ήταν ανάγκη να δουν κάτι οι μηχανοδηγοί και το τρένο θα είχε σταματήσει εάν λειτουργούσε το σύστημα τηλε-ειδοποίησης. Το εν λόγω σύστημα δεν είχε μπει σε όλες τις ράγες κατά μήκος του δικτύου, αλλά είχε τοποθετεί σε ορισμένα μόνο σημεία εδώ και λίγο καιρό.
Σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εργάζονται συστηματικά 15 ειδικοί, οι οποίοι έχουν λάβει DNA από 50 σορούς και έχουν γενετικό υλικό από 53 εκπροσώπους των οικογενειών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους συγγενείς τους ή έχουν ήδη κληθεί να αναγνωρίσουν τις σορούς.
Μερικοί εκπρόσωποι οικογενειών έχουν δώσει DNA για έναν και δύο συγγενείς που επέβαιναν στο τρένο. Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη το DNA δεν δίνεται μόνο για περιπτώσεις που δεν αναγνωρίζεται η σορός αλλά για να υπάρχει 100% ταυτοποίηση.
Μέχρι στιγμής επίσημα έχουν αναγνωριστεί 10 σοροί και η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά πως αύριο, Παρασκευή, οι αναγνωρίσεις των σορών θα φτάσουν το 95%-100%.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων