Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Neuralink: Απορρίφθηκε το αίτημα του Μασκ για κλινικές δοκιμές εγκεφαλικού εμφυτεύματος

Neuralink: Απορρίφθηκε το αίτημα του Μασκ για κλινικές δοκιμές εγκεφαλικού εμφυτεύματος

Ο Μασκ είχε προαναγγείλει δοκιμές σε ανθρώπους τουλάχιστον τέσσερις φορές από το 2019, τελευταία φορά σε παρουσίαση τον Νοέμβριο.

Εδώ και χρόνια ο Έλκον Μασκ τάζει ότι οι παράλυτοι θα περπατήσουν, οι τυφλοί να δουν, και τελικά οι άνθρωποι θα γίνουν cyborg με υπεράνθρωπες ικανότητες.

Κι όμως, η εταιρεία του Neuralink δεν έχει εξασφαλίσει άδεια κλινικών δοκιμών ακόμα και για το απλούστερο εγκεφαλικό εμφύτευμά της, σχεδιασμένο να επιτρέπει σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα να χειρίζονται υπολογιστές με τη σκέψη.

Η ιδιωτική εταιρεία του Μασκ ζήτησε άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις αρχές του 2022 και η απάντηση ήταν αρνητική, αποκαλύπτει την Πέμπτη το Reuters, επικαλούμενο επτά νυν και πρώην εργαζομένους της Neuralink.

Ο Μασκ είχε προαναγγείλει δοκιμές σε ανθρώπους τουλάχιστον τέσσερις φορές από το 2019, τελευταία φορά σε παρουσίαση τον Νοέμβριο, όταν προέβλεψε θα εξασφάλιζε άδεια της FDA τη φετινή άνοιξη. Παρέλειψε βέβαια να αποκαλύψει την προηγούμενη αρνητική απάντηση της υπηρεσίας.

Η εταιρεία του είχε παλαιότερα θέσει τον ίδιο στόχο για το τέλος του 2020, χωρίς να τον πετύχει.

Η FDA παρέθεσε λίστα με δεκάδες ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν από τις κλινικές δοκιμές, ένα κρίσιμο ορόσημο πριν την αδειοδότηση των εμφυτευμάτων.

Μια βασική ανησυχία της υπηρεσίας αφορά την μπαταρία λιθίου, η οποία θα μπορούσε να υπερθερμανθεί ή να διοχετεύσει ρεύμα απευθείας στον εγκέφαλο σε περίπτωση ζημιάς. Δύο άλλα θέματα είναι το ενδεχόμενο μετακίνησης των ηλεκτροδίων σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και το εάν η συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστεί αναβάθμιση, είπαν οι υπάλληλοι της Neuralink.

Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν έχει ενταχθεί στο χρηματιστήριο, ο Μασκ δεν ήταν υποχρεωμένος να αποκαλύψει ότι η FDA αρνήθηκε το αίτημα.

Η αποκάλυψη δημιουργεί ωστόσο επιφυλάξεις για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εποχή των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων ευρείας χρήσης.

Περισσότεροι από 10 ειδικοί που γνωρίζουν τη διαδικασία αδειοδότησης της FDA εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εάν η εταιρεία θα λάβει ποτέ άδεια για δοκιμές σε ανθρώπους. Σύμφωνα με την υπηρεσία, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αιτημάτων εγκρίνονται με την πρώτη προσπάθεια. Ορισμένοι κατασκευαστές το προσπαθούν για δεύτερη φορά, σπάνια όμως για τρίτη, αφού θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα χρήματα και χρόνο για περαιτέρω έρευνες.

H περιπέτειες της Neuralink με την FDA, είπαν πολλοί νυν και πρώην υπάλληλοι, είναι αποτέλεσμα των υπερφιλόδοξων χρονοδιαγραμμάτων που θέτει ο Μασκ, καθώς και στο γεγονός ότι θεωρεί τις ρυθμιστικές αρχές εμπόδιο στην καινοτομία.

«Θα μπορούσα να έχω μια εμφυτευμένη συσκευή Neuralink αυτή τη στιγμή και δεν θα το καταλαβαίνατε καν» είπε ο Μασκ στην παρουσίαση του Νοοεμβρίου. Σε προηγούμενη παρουσίαση το 2020, υποσχέθηκε ότι «θα μπορείτε να αποθηκεύετε και να ξαναπαίζετε αναμνήσεις».

Η άρνηση της FDA δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Πέρυσι το Reuters αποκάλυψε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν την εταιρεία για κακομεταχείριση των πειραματοζώων της, έπειτα από δεκάδες θανάτους πιθήκων, χοίρων και προβάτων.

Στην κούρσα για τη νέα γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει τώρα να προηγείται η αμερικανική Synchron, στην οποία έχουν επενδύσει δύο άλλοι δισεκατομμυριούχοι, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος.

Η Synchron έχει ήδη δοκιμάσει σε ανθρώπους την πειραματική συσκευή Synchron Switch, σχεδιασμένη να διαβάζει και να ερμηνεύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Το εμφύτευμα προορίζεται για ασθενείς με παράλυση ώστε να μπορούν να ελέγχουν με τη σκέψη ηλεκτρονικές συσκευές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024