Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Ιρλανδία: Το deal της Βρετανίας με την ΕΕ

Βόρεια Ιρλανδία: Το deal της Βρετανίας με την ΕΕ

Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, ο Ρίσι Σούνακ και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατέληξαν σε συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.

Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων και πολλές διαμάχες πριν από αυτό, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια συμφωνία για να επιλύσουν τη μακροχρόνια εμπορική τους διαμάχη μετά το Brexit σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Εφόσον πλέον έχει κλείσει η συμφωνία, σύμφωνα με το Politico, Βρετανοί αναλυτές συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να δουν ποια πλευρά έδωσε περισσότερα και πώς αν πραγματικά η συμφωνία αυτή λύνει κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βόρεια Ιρλανδία.

Τελωνειακή γραφειοκρατία και έλεγχοι

Για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ένα διευρυμένο «πρόγραμμα αξιόπιστων εμπόρων», το πλαίσιο του Windsor στοχεύει στη σημαντική μείωση της τελωνειακής γραφειοκρατίας και των ελέγχων σε αγαθά που μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά προορίζονται να παραμείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτά τα εμπορεύματα θα περάσουν από μια «πράσινη λωρίδα» που απαιτεί ελάχιστη γραφειοκρατία και θα φέρουν την ένδειξη «Όχι για την ΕΕ», ενώ αυτά που κατευθύνονται προς την ενιαία αγορά της ΕΕ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα υποβληθούν σε πλήρεις τελωνειακούς ελέγχους της ΕΕ στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας με «κόκκινη λωρίδα». .»

Οι έμποροι στην πράσινη λωρίδα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν μόνο ένα ενιαίο, ψηφιοποιημένο πιστοποιητικό ανά κίνηση φορτηγού και όχι πολλαπλά έντυπα ανά φορτίο. Ωστόσο, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το ολοκληρωτικό τέλος της γραφειοκρατίας στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Αυτοί οι έλεγχοι θα βασίζονται σε εκτιμήσεις κινδύνου και πληροφορίες και θα αποσκοπούν στην πρόληψη του λαθρεμπορίου και της εγκληματικότητας.

Τα πρότυπα δημόσιας υγείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου θα ισχύουν εν τω μεταξύ για όλα τα λιανικά τρόφιμα και ποτά εντός της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βρετανικοί κανόνες για τη δημόσια υγεία, το μάρκετινγκ, τα βιολογικά προϊόντα, την επισήμανση, τη γενετική τροποποίηση και ποτά όπως κρασιά, οινοπνευματώδη και μεταλλικά νερά θα ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό θα καταργήσει περισσότερους από 60 κανόνες της ΕΕ για τα τρόφιμα και τα ποτά στο αρχικό πρωτόκολλο, οι οποίοι περιγράφονταν λεπτομερώς σε περισσότερες από 1.000 σελίδες νομοθεσίας.

Τα σούπερ μάρκετ, οι χονδρέμποροι, οι παραγωγοί φιλοξενίας και τροφίμων είναι πιθανό να καλωσορίσουν τις νέες ρυθμίσεις. Πολλοί είχαν σταματήσει να προμηθεύουν τη Βόρεια Ιρλανδία επειδή το κόστος συμπλήρωσης εκατοντάδων πιστοποιητικών για κάθε αποστολή κρίθηκε πολύ υψηλό για μια αγορά τόσο μικρή όσο η Βόρεια Ιρλανδία.

Οι διασφαλίσεις της ΕΕ: Ενώ προσφέρεται να μειώσει δραστικά τον όγκο των ελέγχων που διενεργούνται, η ΕΕ έχει σκληρύνει τα κριτήριά της για να γίνει ένας έμπορος εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του διευρυμένου συστήματος. Η ΕΕ θα έχει πλέον πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων που παρακολουθούν τις αποστολές αγαθών μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις Βρυξέλλες και τροφοδοτείται με δεδομένα από εμπόρους και αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αναστείλει μέρος ή το σύνολο αυτών των εμπορικών δουλειών εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.

Το χρονοδιάγραμμα: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι θα διαβουλευτεί με τις επιχειρήσεις τους «προσεχείς μήνες» προτού εφαρμόσει τους νέους κανόνες. Η πράσινη λωρίδα θα τεθεί σε ισχύ αυτό το φθινόπωρο. Οι ετικέτες για το κρέας, τα προϊόντα με βάση το κρέας και τα ελάχιστα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2024. Όλα τα σχετικά προϊόντα θα επισημαίνονται έως την 1η Ιουλίου 2025. Τα προϊόντα που βρίσκονται «σταθερά στο ράφι» όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά δεν θα επισημαίνονται.

Διακυβέρνηση

Βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η προσπάθεια αντιμετώπισης των καταγγελιών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας – που επί του παρόντος μποϊκοτάρει τη συνέλευση κατανομής της εξουσίας στην περιοχή σε αντίθεση με το πρωτόκολλο – ότι οι νομοθέτες εκεί δεν είχαν λόγο στην επιβολή νέους κανόνες της ΕΕ στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για μελλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ που πρόκειται να εφαρμοστούν στη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον Sunak, η Stormont θα λάβει μια νέα εξουσία για να «τραβήξει ένα φρένο έκτακτης ανάγκης για αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ για τα αγαθά» με βάση τη «διακοινοτική συναίνεση».

Τι προβλέπει ο μηχανισμός

Σύμφωνα με αυτόν τον μηχανισμό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να αναστείλει την εφαρμογή στη Βόρεια Ιρλανδία ενός εισερχόμενου νομοθετήματος της ΕΕ κατόπιν αιτήματος τουλάχιστον 30 μελών της συνέλευσης — το ένα τρίτο από αυτά. Αλλά αν τα συνδικαλιστικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία θέλουν να ενεργοποιήσουν το νέο «φρένο Stormont», πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στους θεσμούς που μοιράζονται την εξουσία που εγκατέλειψαν τον περασμένο Μάιο. Η ΕΕ και το ΗΒ θα μπορούσαν στη συνέχεια να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν έναν τέτοιο κανόνα σε μια συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής, η οποία επιβλέπει το πρωτόκολλο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι αυτό το νέο εργαλείο παραμένει ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι θα ενεργοποιηθεί «υπό τις πιο εξαιρετικές συνθήκες και ως έσχατη λύση σε μια σαφώς καθορισμένη διαδικασία» που ορίζεται σε μονομερή δήλωση του ΗΒ. Αυτές περιλαμβάνουν ότι οι κανόνες έχουν «σημαντικό και διαρκή αντίκτυπο για την καθημερινή ζωή» των ανθρώπων στην περιοχή.

Εάν η ΕΕ διαφωνεί με την ενεργοποίηση του «φρένου Stormont» από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δύο θα επιλύσουν το ζήτημα μέσω ανεξάρτητης διαιτησίας, αντί να εμπλέξουν το Δικαστήριο της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, τα δικαστήρια της Βόρειας Ιρλανδίας θα εξετάσουν διαφορές σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στην περιοχή και οι δικαστές θα μπορούσαν να αποφασίσουν εάν θα συμβουλευτούν το ΔΕΕ για τον τρόπο ερμηνείας τους. Σε μια βασική παραχώρηση, η Επιτροπή συμφώνησε να μην παραπέμψει μονομερώς μια υπόθεση στο ΔΕΕ, αν και διατηρεί την εξουσία να το πράξει.

Οι διασφαλίσεις της ΕΕ: Το ΔΕΕ θα παραμείνει ο «μοναδικός και απόλυτος διαιτητής του δικαίου της ΕΕ» και θα έχει τον «τελικό λόγο» στις διαφορές της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, τόνισε η φον ντερ Λάιεν. Το αν οι υπέρμαχοι του Brexit και το DUP είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν αυτό παραμένει το ερώτημα των εκατομμυρίων δολαρίων.

Φορολογία, κρατικές ενισχύσεις και κανόνες της ΕΕ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορεί τώρα να θέσει κανόνες σε τομείς όπως ο ΦΠΑ και οι κρατικές ενισχύσεις που θα ισχύουν επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία – δύο σημαντικές νίκες για τη Sunak που απορρίφθηκαν από την Επιτροπή σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων με άλλους πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, το Λονδίνο έπρεπε να εγκαταλείψει την ιδέα της δημιουργίας ενός μηχανισμού διπλής ρύθμισης που θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας να επιλέξουν εάν θα ακολουθούσαν τους κανόνες της ΕΕ ή τους βρετανικούς κανόνες κατά την κατασκευή αγαθών, ανάλογα με το αν σκόπευαν να τα πουλήσουν στην ενιαία ΕΕ αγορά ή στο Η.Β. Η όλη ιδέα θεωρήθηκε από τις Βρυξέλλες ως αδύνατη σε ότι αφορά την αστυνόμευση.

Οι διασφαλίσεις της ΕΕ: Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας που παράγουν αγαθά για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «λιγότερο από το 3 τοις εκατό» των κανόνων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος. Ωστόσο, η φύση αυτών των κανονισμών παραμένει ασαφής και θα υπάρξει αυξημένη εποπτεία και επιβολή της αγοράς από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν την ΕΕ.

Το χρονοδιάγραμμα: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να ασκήσει αυτές τις εξουσίες μόλις τεθεί σε ισχύ το πλαίσιο του Windsor.

Δέματα

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταργήσουν τις τελωνειακές διαδικασίες για τα δέματα που αποστέλλονται μεταξύ καταναλωτών στη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι διασφαλίσεις της ΕΕ: Τα δέματα που αποστέλλονται μεταξύ επιχειρήσεων θα μετακινούνται τώρα μέσω της νέας πράσινης λωρίδας, όπως συμβαίνει και με άλλα αγαθά που προορίζονται να παραμείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό θα τους επιτρέψει να παρακολουθούνται, αλλά θα καταργήσει την ανάγκη να υποβληθούν σε διεθνείς τελωνειακές διαδικασίες. Οι φορείς εκμετάλλευσης δεμάτων θα μοιράζονται εμπορικά δεδομένα με τη φορολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, HMRC, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι κίνδυνοι για την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Χρονοδιάγραμμα: Αυτές οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2024.

Κατοικίδια

Οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούν να μεταφέρουν τους σκύλους, τις γάτες και τα κουνάβια τους στη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να χρειάζεται να πληρούν την απαίτηση για εμβόλιο λύσσας, θεραπεία με ταινία και άλλους ελέγχους.

Τα κατοικίδια που ταξιδεύουν από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Μεγάλη Βρετανία και πίσω δεν θα απαιτείται να έχουν έγγραφα, δηλώσεις, ελέγχους ή υγειονομικές θεραπείες.

Οι διασφαλίσεις της ΕΕ: Τα κατοικίδια με μικροτσίπ θα μπορούν να ταξιδεύουν με ένα ισόβιο ταξιδιωτικό έγγραφο που εκδίδεται δωρεάν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα σημειώσουν ένα πλαίσιο στην ταξιδιωτική τους κράτηση δηλώνοντας ότι αποδέχονται τους κανόνες του συστήματος και δεν θα μεταφέρουν το κατοικίδιό τους στην ΕΕ.

Το χρονοδιάγραμμα: Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ το φθινόπωρο του 2023.

Φάρμακα

Τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για χρήση από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, το MHRA, θα είναι αυτόματα διαθέσιμα σε κάθε φαρμακείο και νοσοκομείο στη Βόρεια Ιρλανδία, «ταυτόχρονα και υπό τις ίδιες συνθήκες» όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η von der Leyen.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν έγκριση για άδεια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από το MHRA για την προμήθεια φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία, αντί να πρέπει να περάσουν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η συμφωνία καταργεί κάθε απαίτηση συσκευασίας, επισήμανσης και γραμμικού κώδικα της Οδηγίας της ΕΕ για τα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα μπορούν να παράγουν ένα σχέδιο συσκευασίας φαρμάκων για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα φάρμακα που αποστέλλονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία θα απαλλαγούν από τελωνειακά έγγραφα, ελέγχους και δασμούς, με τους εμπόρους να υποχρεούνται μόνο να παρέχουν συνήθεις εμπορικές πληροφορίες.

Οι διασφαλίσεις της ΕΕ: Τα φάρμακα που ταξιδεύουν από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία θα το κάνουν μέσω της νέας «πράσινης» λωρίδας, η οποία θα έχει ενσωματωμένη παρακολούθηση για την προστασία της ενιαίας αγοράς.

Το χρονοδιάγραμμα: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία φαρμάκων σύντομα για αυτές τις αλλαγές.

Φυτά

Η συμφωνία αίρει την απαγόρευση του πρωτοκόλλου για την είσοδο πατατόσπορων στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και την απαγόρευσή του σε δέντρα και θάμνους που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» για την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Αυτό θα επιτρέψει σε κέντρα κήπου και άλλες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία να πουλήσουν 11 αυτόχθονα είδη στη Μεγάλη Βρετανία και μερικά από άλλες περιοχές. Το πλαίσιο Windsor καταργεί επίσης τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους (SPS) σε όλα αυτά τα φυτά και καταργεί τη γραφειοκρατία για την αποστολή τους στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι διασφαλίσεις της ΕΕ: Οι επιχειρήσεις προμήθειας θα πρέπει να λάβουν φυτοϋγειονομική ετικέτα της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία θα είναι ίδια με το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που απαιτείται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά με την προσθήκη των λέξεων «μόνο για χρήση στο Η.Β.» και QR κώδικα που συνδέεται με τους κανόνες.

Το χρονοδιάγραμμα: Το νέο καθεστώς και η άρση των απαγορεύσεων θα τεθούν σε ισχύ το φθινόπωρο.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024