Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασιλιάς Κάρολος: Έξαλλοι οι Βρετανοί για την συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν

Βασιλιάς Κάρολος: Έξαλλοι οι Βρετανοί για την συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η συνάντηση του Βασιλιά Καρόλου με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Αντιδράσεις ξεσήκωσε η ιδιωτική συνάντηση του Βασιλιά Καρόλου με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Ουίνδσορ. Η Daily Mail, σε δημοσίευμα της χαρακτηρίζει την συνάντηση του Βασιλιά και της Προέδρου της Κομισιόν, ως «συνταγματικά παράλογη».

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία, με στόχο τη διόρθωση των προβλημάτων στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ- Λονδίνου.

Έξαλλοι οι Βρετανοί για την «εμπλοκή» του Καρόλου στην πολιτική

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ντάουνινγκ Στριτ θα ζητούσε από τον βασιλιά να εμπλακεί στην οριστικοποίηση μιας τόσο αμφιλεγόμενης συμφωνίας όπως αυτή», έγραψε στο Twitter η πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ

Τόσο η Ντάουνινγκ Στριτ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισαν ότι η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν δεν είχε σχέση με τις συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Τόσο το BBC όσο και η Daily Mail ανέφεραν ότι οι δυο τους, οι οποίοι έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν, θα συζητούσαν για την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με τον βασιλιά «δεν αποτελεί μέρος» των συνομιλιών για το πρωτόκολλο του Brexit. Όμως το timing της συνάντησης μοιραία πυροδότησε αντιδράσεις.

«Νομίζω ότι ο Βασιλιάς θα πρέπει να εμπλέκεται μόνο όταν τα πράγματα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν γίνει αποδεκτά», δήλωσε ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο GB News το πρωί της Δευτέρας. Πρόσθεσε: «Ο βασιλιάς δίνει τη συγκατάθεσή του σε πράξεις του κοινοβουλίου όταν το κοινοβούλιο έχε αποφασίσει. Δεν εκφράζει την άποψή του για πράξεις του κοινοβουλίου όταν αυτές είναι ακόμα σε διαδικασία συζήτησης. Νομίζω ότι ισχύει το ίδιο, ότι η μεγαλειότητά του δεν πρέπει να εμπλακεί μέχρι να υπάρξει πλήρης υποστήριξη για τη συμφωνία αυτή».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του κόμματος Brexit και πρώην ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι είναι «απολύτως επαίσχυντο» να «ζητείται ακόμη και από τον βασιλιά να εμπλακεί σε κάτι που είναι απροκάλυπτα πολιτικό με κάθε τρόπο», μεταδίδει το Politico.

Ποιο πρωτόκολλο ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία

Μεγάλος προβληματισμός προέκυψε μετά την συνάντηση του Βασιλιά Καρόλου και της προέδρου της Κομισιόν. Σίγουρα η εμπλοκή του βασιλιά θεωρήθηκε από ορισμένες πλευρές ως μια κίνηση που θα λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία στην επίτευξη συμφωνίας. Το μόνο πράγμα που ενώνει τους Βρετανούς Τόρηδες και τους συντηρητικούς του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας είναι ο πατριωτισμός και η υποστήριξή τους προς το Στέμμα, σχολιάζει η Daily Mail.

Η κάλυψη του Καρόλου στη συμφωνία θα ισοδυναμούσε με πρόκληση για τους επικριτές της να διακινδυνεύσουν να θεωρηθούν αντιμοναρχικοί. «Θα τολμούσαν να αντιταχθούν σε μια συμφωνία που φαινόταν να έχει βασιλική υποστήριξη;» αναρωτήθηκε ένας πολιτικός παράγοντας.

Καμία άκαιρη παρέμβαση

Η ανάλυση της Daily Mail επισημαίνει ότι από τότε που διαδέχθηκε τη μητέρα του, ο Κάρολος έχει παίξει τον βασιλικό του ρόλο στην εντέλεια. Δεν υπήρξαν άκαιρες παρεμβάσεις. Όταν πρώτα η Λιζ Τρας και στη συνέχεια ο Ρίσι Σούνακ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούσαν να παραστεί στη διάσκεψη Cop27 για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ τον περασμένο Νοέμβριο, το έπραξε χωρίς να ακουστεί δημόσια η παραμικρή διαφωνία.

Σύμφωνα με γνώστες, δεν θα χρειαζόταν μεγάλη ενθάρρυνση για να τον εμπλέξουν στις συζητήσεις για τη συμφωνία του Brexit, καθώς απολαμβάνει και εκτίμησης στην Β. Ιρλανδία ενώ διαθέτει επίσης και τις δικές του πολιτικές κεραίες, και όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα χθες, δεν μπορεί να μην είχε καταλάβει ότι η συμφωνία του Σούνακ είχε όλες τις πιθανότητες να είναι επιτυχής.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024