Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
FATF: Η Oμάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης αφαίρεσε ομόφωνα το Μαρόκο από την «γκρίζα λίστα» της

FATF: Η Oμάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης αφαίρεσε ομόφωνα το Μαρόκο από την «γκρίζα λίστα» της

Η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF/GAFI), που εδρεύει στο Παρίσι, αφαίρεσε, με ομόφωνη απόφασή της, το Μαρόκο από τη γνωστή ως «γκρίζα» λίστα των χωρών υπό αυξημένη επιτήρηση.

Η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF/GAFI), που εδρεύει στο Παρίσι, αφαίρεσε, με ομόφωνη απόφασή της, το Μαρόκο από τη γνωστή ως «γκρίζα» λίστα των χωρών υπό αυξημένη επιτήρηση, κατόπιν αξιολόγησης της συμμόρφωσης του εθνικού του συστήματος με τα σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες διεθνή πρότυπα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έγκριση ειδικού σχεδίου δράσης για το Βασίλειο του Μαρόκου από τη FATF, το Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του επικεφαλής της μαροκινής κυβέρνησης.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της FATF έρχεται, μετά και τις πρόσφατες εχθρικές προς το Μαρόκο ενέργειες ιδίως εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να επιστεγάσει τις προσπάθειες και προορατικές δράσεις της χώρας στο πλαίσιο μιας χρηστής δημοσιονομικής διακυβέρνησης, κατ’ εφαρμογή των βασιλικών οδηγιών, με αντικείμενο μια σειρά νομοθετικών, οργανωτικών μέτρων, καθώς και μέτρων ευαισθητοποίησης και ελέγχου, που υλοποιήθηκαν από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς και αρχές υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και σε συνεργασία με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με μαροκινούς παρατηρητές, η απόφαση αυτού του παγκοσμίου φήμης οργανισμού αποτελεί απάντηση σε όλους εκείνους που υποτιμούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η βορειοαφρικανική χώρα σε ποικίλους τομείς, προκειμένου να επιτύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τέλος, η έξοδος του Μαρόκου από την γκρίζα λίστα θα επηρεάσει θετικά τις αξιολογήσεις δημοσίου χρέους και πιστοληπτικής ικανότητας των τοπικών τραπεζών, ενώ θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας, τη θέση της στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην εθνική οικονομία.

1. Νίκη του Μαρόκου στην καρδιά του Παρισιού: η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) αποφάσισε ομόφωνα, σε συνεδρίασή της την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Γενικής της Συνέλευσης, να αφαιρέσει το Μαρόκο από τη γκρίζα ζώνη.

2. Αυτή η νέα νίκη του Βασιλείου αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση σε όσους κινούνται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Μαρόκου και των συμφερόντων του, καθώς και σε όλους εκείνους που αρνούνται να δεχτούν ότι το Μαρόκο προοδεύει με σταθερό και αποφασιστικό βήμα σε μια μη αναστρέψιμη πορεία προς την πρόοδο, τη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση, ξεχωρίζοντας έτσι από γειτονικές χώρες παγιδευμένες σε απαρχαιωμένες πρακτικές.

3. Η νέα απόφαση της FATF επιβεβαιώνει την ηγετική θέση του Μαρόκου, σε περιφερειακό και ηπειρωτικό επίπεδο, ως προς τη χρηστή δημοσιονομική διακυβέρνηση, ανάγοντάς το σε χώρα-πρότυπο στον τομέα.

4. Η αναγνώριση του Μαρόκου από αυτόν τον διεθνή οικονομικό φορέα αναφοράς, αποτελεί σφοδρή απάντηση στους επικριτές του εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προσπαθούν, ανεπιτυχώς, να του κολλήσουν την ετικέτα ενός κράτους παρία.

5. Η έξοδος του Μαρόκου από τη ζώνη επιτήρησης, γνωστή ως γκρίζα λίστα, τη στιγμή ακριβώς που η Νότιος Αφρική, υποστηρίκτρια της τρομοκρατικής και αυτονομιστικής οντότητας του Πολισάριο εισέρχεται σε αυτήν, είναι πολυσήμαντη και αποτελεί επιστέγασμα της προσπάθειας και των προορατικών δράσεων του Μαρόκου, κατ’εφαρμογή των βασιλικών οδηγιών.

6. Για μια ακόμα φορά, ένα διεθνές θεσμικό όργανο αναφοράς, επικροτεί το Μαρόκο και το στρατηγικό, φιλειρηνικό και προορατικό του όραμα να υιοθετήσει τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

7. Η αναγνώριση του Μαρόκου από τη FATF στην καρδιά του Παρισιού αποτελεί, κατά ειρωνεία της τύχης, μια εύγλωττη απάντηση στα γαλλικά ΜΜΕ που επιτέθηκαν στο Μαρόκο με μια δημοσιογραφική γραμμή που εξυπηρετούσε σκοτεινά σχέδια μιας άλλης εποχής.

8. Η απόφαση της FATF θα ενισχύσει την εικόνα και τη θέση του Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις του με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην εθνική οικονομία.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024