Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Υπουργικό Συμβούλιο με εκπλήξεις και ισορροπίες

Κύπρος: Υπουργικό Συμβούλιο με εκπλήξεις και ισορροπίες

Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο σχήμα που συγκρότησε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

Στην εποχή της προεδρίας του Νίκου Χριστοδουλίδη περνά και επισήμως σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα από δέκα χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Με το ερώτημα να είναι αν η χώρα αλλάζει κεφάλαιο ή αν ο νέος πρόεδρος θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, του οποίου άλλωστε θεωρείται και πολιτικό «παιδί». Τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκαν χθες επισήμως, με αρκετά πρόσωπα να είναι από τον χώρο των επιχειρήσεων και των πανεπιστημιακών αλλά και από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως αυτό του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη που αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά είχε δεσμευτεί για κυβέρνηση «τεχνοκρατών», με το 50% της σύνθεσης να υπόσχεται ότι θα είναι γυναίκες. Στο τελικό σχήμα έξι γυναίκες είναι σε 17 συνολικά θέσεις υπουργών και υφυπουργών.

Νέος υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο πανεπιστημιακός και μέλος της ομάδας των νομικών συμβούλων για το Κυπριακό Κωνσταντίνος Κόμπος. Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, πρώην υπουργός Υγείας της πρώτης κυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του κόμματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας. Στο υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Παπαναστασίου, μηχανολόγος – μηχανικός με εμπειρία στις πετρελαϊκές εταιρείες. Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ, στενός του συνεργάτης κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι ο δημοσιογράφος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προερχόμενος επίσης από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, που βρέθηκε στο πλευρό του Χριστοδουλίδη καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα.

Τα ονόματα οριστικοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε τετράωρη σύσκεψη που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τους προέδρους των κομμάτων που τον στήριξαν Νικόλα Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ), Μαρίνο Σιζόπουλο (ΚΣ ΕΔΕΚ) και Μάριο Καρογιάν (ΔΗΠΑ) και τελικά ενέκριναν τις επιλογές του. Σήμερα το πρωί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων παρουσία και του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ την Τετάρτη αναμένεται η ανάληψη των χαρτοφυλακίων από τους νέους υπουργούς.

Εσωκομματικές στον ΔΗΣΥ

Ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι εσωκομματικές εκλογές στον ΔΗΣΥ, στις 11 Μαρτίου, κατά τις οποίες θα αναμετρηθούν για την προεδρία του κόμματος η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο τέως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου. Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να μην είναι τελικά υποψήφιος. Εκλογές που θα δείξουν αν τελικά ο ΔΗΣΥ θα μείνει όντως στην αντιπολίτευση ή αν θα δώσει σήμα στήριξης και ένταξης στελεχών του στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024