Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Η συγγνώμη για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ερντογάν: Η συγγνώμη για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του τάζοντας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας από τους κατοίκους της επαρχίας Αντίγιαμαν, μίας από τις πλέον πληγείσες τουρκικές επαρχίες από τον καταστροφικό σεισμό.

Ο Ερντογάν μετέβη στη σεισμόπληκτη περιοχή με τη συνοδεία του κυβερνητικού του εταίρου και προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ωστόσο δεν έλλειψε να κάνει και κάποιες προεκλογικές εξαγγελίες.

Στην ομιλία του από το Συντονιστικό Κέντρο Καταστροφών ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως σήμερα (27/2) συμπληρώνεται η 22η ημέρα από τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου όταν η καταστροφή χτύπησε τη χώρα και σημείωσε πως έκτοτε έχουν συμβεί 10.000 μετασεισμοί.

«Εξαιτίας της καταστροφικότητας των δονήσεων και των κακών μετεωρολογικών συνθηκών, δεν μπορέσαμε να εργασθούμε όπως θέλαμε στο Αντίγιαμαν για πολλές ημέρες. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κατά την επίσκεψή του στην επαρχία αυτή, τρεις εβδομάδες μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία, έχοντας πλήξει και τη γειτονική Συρία.

«Έχουμε επίγνωση για τα πάντα και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Επιταχύναμε τις επιχειρήσεις διάσωσης και την παροχή βοήθειας για τους αδερφούς μας στο Αντιγιαμάν που ήταν κάτω από τα χαλάσματα μετά τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε τις πρώτες ημέρες», συμπλήρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως 44.374 πολίτες έχασαν συνολικά τις ζωές τους από τους σεισμούς και περισσότεροι από 115.000 διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια. Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στον Γιακούπ Τας τον βουλευτή του κόμματός του (AKP), ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός.

«Στο Αντιγιαμάν πέθαναν 6.013 πολίτες, οι περισσότεροι στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή μας, Γιακούπ Τας και 17.499 τραυματίστηκαν. Εκφράζω ξανά τα συλλυπητήρια μου στους συγγενείς των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους και ζητώ το έλεος του Αλλάχ. Ζητάω επίσης οι τραυματίες να γίνουν γρήγορα καλά με τη βοήθειά Του».

Μετά τον σεισμό 62.500 εγκατέλειψαν το Αντιγιαμάν

«Μετά τον σεισμό 62.500 πολίτες εγκατέλειψαν το Αντιγιαμάν για άλλες πόλεις, οι περισσότεροι εκ των οποίων μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Έχουμε παράσχει όλου του είδους τις ανέσεις σε εκείνους που πήγαν σε άλλες πόλεις. Περισσότεροι από 23.000 εργαζόμενοι στη χωροφυλακή, στην αστυνομία, στον στρατό, υγειονομικοί, εθελοντές ακόμα και δασονόμοι δούλεψαν για έρευνα, διάσωση και παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη. Περισσότερα από 1.500 μηχανήματα έργου έχουν διατεθεί για τις εργασίες στην πόλη», είπε ακόμα ο Ερντογάν.

Επίσης ευχαρίστησε όσους συνεισέφεραν και βοήθησαν  από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε ο σεισμός όπως εθελοντές, ΜΚΟ, αλλά και τις ξένες ομάδες διάσωσης. «Σας ευχαριστώ εκ μέρους μου αλλά και του έθνους μου», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσει τους 70.000 «αδερφούς μας» που έχουν ζητήσει βοήθεια για εγκατάσταση και υποσχέθηκε ότι τα πρώτα από τα 16.000 κοντέινερ είναι αίτημα για να εγκατασταθούν πολίτες στις σεισμόπληκτες περιοχές σε σαφώς καλύτερες συνθήκες.

Ο Ερντογάν σημείωσε πως το ελάχιστο ποσό μισθώματος για ενοίκιο στους σεισμόπληκτους αυξήθηκε από τις 2.000 στις 3.000 τουρκικές λίρες και σημείωσε πως έχει δοθεί οριζόντια βοήθεια 15.000 λιρών σε όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν.

Ακόμα επανέλαβε πως έχουν δοθεί 100.000 λίρες στους πολίτες που έχασαν τους συγγενείς τους στον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο δόθηκαν 10.000 λίρες σε κάθε έναν από τους πολίτες που επηρεάστηκαν από την καταστροφή και η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε περίπου 1.000.000 λίρες, ενώ σημείωσε πως δεν θα ξεχάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επηρεάστηκαν.

Κλείσιμο με προεκλογικές εξαγγελίες

Επίσης ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως θα κατασκευαστούν περίπου 50.000 σπίτια στο Αντιγιαμάν και πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι γεωλογικές έρευνες.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να προετοιμάσουμε τις πόλεις μας για επερχόμενες καταστροφές το συντομότερο δυνατόν και ειδικότερα θα επιταχύνουμε τη μετατροπή των σχεδίων πόλεων», προσέθεσε.

Βέβαια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε πάλι τάζοντας έχοντας προεκλογικό τόνο στην ομιλία του. «Υπόσχομαι στο έθνος μας ότι θα θεραπέψω τις πληγές του σεισμού σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του χρόνου», κατέληξε.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024