Σάββατο 13 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλεύρης: Βασικός χρηματοδότης της υγείας ο ΕΟΠΥΥ

Πλεύρης: Βασικός χρηματοδότης της υγείας ο ΕΟΠΥΥ

Στο νέο σχήμα που προωθείται για το σύστημα περίθαλψης της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μιλώντας σε διημερίδα για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών

Αλλαγές στα θεμέλια της περίθαλψης και του συστήματος υγείας στο σύνολό του προωθεί το υπουργείο Υγείας, ξεκινώντας από την αλλαγή στη βάση χρηματοδότησης του ΕΣΥ όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό – όπως γίνεται σήμερα – αλλά από τον ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό, η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη «παίρνει τη σκυτάλη» από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς προτεραιότητα θα δίνεται πλέον στα προγράμματα πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο να μένουν οι πολίτες υγιείς ή να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας τους εκτός νοσοκομείου.

Σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πολεμικό Μουσείο.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, εισάγονται και μηχανισμοί αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι συμβεβλημένοι φορείς του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ο κ. Πλεύρης είπε χαρακτηριστικά ότι «επενδύουμε στις προληπτικές εξετάσεις και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εν συνεχεία προσπαθούμε να κάνουμε την κυκλοφορία του ασθενή μέσα στο σύστημα όσο πιο εύκολη γίνεται. Στόχος είναι να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς και όχι να θεραπεύουμε ασθένειες.

Για το λόγο αυτό εισάγονται μηχανισμοί αξιολόγησης της ποιότητας και κεντρική φαρμακευτική πολιτική. Για όλο το σύστημα στόχος είναι η χρηματοδότηση να γίνεται μόνο από τον ασφαλιστικό οργανισμό».

Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναδείχθηκε με την πανδημία, όπου οι ασθενείς είχαν πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα υγείας, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης από το ΕΣΥ, αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικό οργανισμό σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Ιδιωτική υγεία

Ο υπουργός επεσήμανε ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο ΕΟΠΥΥ στήριξε τον ιδιωτικό τομέα υγείας, γιατί με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων οι ασθενείς θα είχαν αδυναμία πρόσβασης αν δεν υπήρχε ο ΕΟΠΥΥ, ενώ εξέφρασε την αμφιβολία του για την ίδια περίοδο, αν θα μπορούσε να σταθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας χωρίς τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας πως κέρδισαν τόσο οι πολίτες όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας.

Όσο για το clawback που αποτέλεσε αιτία κινητοποιήσεων των ιδιωτών γιατρών κλινικών και εργαστηριακών έξω από το Πολεμικό Μουσείο κατά την έναρξη της διημερίδας, ο κ. Πλεύρης είπε πως δεν ευθύνεται ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καταρτίζει όρια δαπάνης, αλλά η κεντρική κυβέρνηση που καταρτίζει τον προϋπολογισμό του.

Γι΄ αυτό πρέπει να λειτουργεί με αμιγώς τεχνοκρατικά στοιχεία και γι΄ αυτό τέθηκαν οι ποιοτικοί δείκτες για τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους διότι η αποζημίωση πρέπει να ακολουθεί την ποιότητα.

Επεσήμανε δε, ότι μόνο από την έκδοση της απόφασης και πριν την εφαρμογή της που αναμένεται άμεσα, ήδη έχει παρουσιαστεί βελτίωση των μηχανημάτων κατά 10%, τη στιγμή που υπήρχαν «μηχανήματα που δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως μπορεί οι αποφάσεις του υπουργείου να θέτουν τις προδιαγραφές λειτουργίας μιας κλινικής, όμως ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει τι υπηρεσίες παρέχονται στους ασφαλισμένους.

Έτσι, αναβαθμίζεται η ποιότητα και εξοικονομούνται πόροι για τον ΕΟΠΥΥ.

Εξάλειψη του clawback

Προαναγγέλλοντας τη μείωση του clawback με την εισαγωγή δεικτών ποιότητας, ανέφερε ότι μπορεί και να εξαλειφθεί με τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις και εκπτώσεις που θα προσφερθούν, ενώ αναφερόμενος στις υπέρογκες οφειλές clawback από προηγούμενα έτη, σημείωσε ότι δεν θα διαγραφούν για να «περάσει» το βάρος τους στους φορολογουμένους, αλλά θα ρυθμιστεί σε 120 δόσεις.

Επίσης υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή του συστήματος ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, οι περικοπές θα γίνονται στην πηγή, οπότε θα πάψουν και τα προβλήματα αποζημίωσης.

Επεσήμανε πως οι ιδιωτικές ασφάλειες στηρίζουν τα προγράμματά τους στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, γιατί όλα ξεκινούν αφού πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά τα ασφάλιστρα θα ήταν υψηλότερα. Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια βασική πηγή χρηματοδότησης. Αν δεν υπήρχε,  δεν θα υπήρχε ιδιωτική υγεία, ούτε στήριξη του συστήματος υγείας, γιατί δε φτάνει η κρατική χρηματοδότηση.

Κινητοποιήσεις

Στη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού, κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το clawback έξω από το Πολεμικό Μουσείο, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για πάρτι για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού.

Οι ιατρικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για 11ετή αδιάκοπη περικοπή δεδουλευμένων από τον Οργανισμό ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «με το clawback και το rebate στα ύψη, είναι εκτός τόπου και χρόνου εορταστικές εκδηλώσεις από οργανισμό που όφειλε να κάνει αιματηρή οικονομία για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των παρόχων» και ζήτησε την παρέμβαση των πολιτικά προϊσταμένων του ΕΟΠΥΥ.

Sports in

Πανιώνιος – Ολυμπιακός 9-18: Εύκολη νίκη στη Νέα Σμύρνη και 21Χ21 για τους Ερυθρόλευκους

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο και επιβλήθηκε του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη με 18-9.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Απριλίου 2024