Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βέλγιο: Στα «χαρακώματα» με τη ναρκο-μαφία

Βέλγιο: Στα «χαρακώματα» με τη ναρκο-μαφία

Με το λιμάνι της Αμβέρσας βασική πύλη διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, η κυβέρνηση του Βελγίου καταστρώνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Στη σκέψη πολλών, το Βέλγιο των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι περισσότερο συνυφασμένο με τις σοκολάτες, τις βάφλες και τις μπύρες του, το περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησής του, τη γραφειοκρατία της ΕΕ και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Όμως τελευταία αποκτά τη φήμη ενός… κράτους-«βαποράκι», που με αφετηρία το λιμάνι της Αμβέρσας μετατρέπεται σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους διακίνησης ναρκωτικών: στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή ή ακόμη και στην Αυστραλία.

Αν και δεύτερο μεγαλύτερο σε κίνηση εμπορευμάτων στην Ευρώπη, το λιμάνι της Αμβέρσας κατέχει πλέον τα «μαύρα» πρωτεία στην εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική.

Το 2021 κατασχέθηκαν στο Βέλγιο σχεδόν 100 τόνοι κοκαΐνης -μακράν οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. Πέρυσι μάλιστα ήταν κατά δέκα τόνους περισσότεροι, αντιστοιχώντας σχεδόν στο 50% της συνολικής ποσότητας που κατασχέθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Μέχρι πρότινος εν τω μεταξύ ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κβικενμπόρνε, αναγκαζόταν να ζει μαζί με την οικογένειά του σε κρησφύγετο, δεχόμενος απειλές από τη ναρκο-μαφία, που είναι εδώ και καιρό εδραιωμένη πια στη χώρα του και στη γειτονική Ολλανδία.

Ακόμη και σήμερα παραμένει υπό αυστηρή προστασία, πέντε μήνες αφότου οι αρχές απέτρεψαν σχέδιο απαγωγής του, επειδή πρακτικά κήρυξε τον πόλεμο κατά των ναρκεμπόρων.

«Μπήκαμε στην εποχή της ναρκο-τρομοκρατίας», δήλωσε τις προάλλες ο Κβικενμπόρνε, δηλώνοντας απτόητος στον αγώνα που έχει κηρύξει, καθώς η εγκληματικότητα και ο πόλεμος των συμμοριών ρημάζουν όλο και περισσότερο βελγικές μεγαλουπόλεις. Και δη το όμορφο λιμάνι στη Φλάνδρα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η -συχνά κατακρινόμενη ως δυσκίνητη- ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Χρειάζεται δίκτυο για να πολεμήσεις ένα δίκτυο», έγραψε στο Twitter η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών, Ανελίς Βερλίντεν, λίγο μετά την ανακοίνωση της νέας δέσμης επτά μέτρων, που έχει στο επίκεντρο τον διορισμό εθνικού Επιτρόπου κατά των Ναρκωτικών.

Μέτρα στο… μη παρέκει

Το δύσκολο έργο συντονισμού διάφορων υπηρεσιών, οργάνων και αρχών σε ομοσπονδιακό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ανέλαβε η νομικός Ίνε Βαν Βίμερς. Σήμερα 42 ετών, ξεκίνησε την καριέρα της στο δικαστικό σώμα το 2011 και μόλις οκτώ χρόνια αργότερα έγινε η νεότερη εισαγγελέας του Βελγίου.

Από το νέο πόστο της καλείται να εναρμονίσει διάφορες δικαστικές περιφέρειες, αστυνομικές ζώνες και επαρχίες, που συνολικά καλύπτουν μια έκταση περίπου 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Το σωστό πρόσωπο στο σωστό μέρος». σχολίασε η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών. «Καλή τύχη, Ίνε».

Πολλοί τονίζουν ότι θα τη χρειαστεί, παρά τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πλαισιώνοντας την τιτάνια προσπάθεια για την καταπολέμηση της ναρκο-μαφίας.

Στο πλευρό της Βελγίδας Επιτρόπου κατά των Ναρκωτικών θα υπάρχει ένας αναπληρωτής και 10 αξιωματικοί για τον συντονισμό ενός ευρύτερου μηχανισμού, ο οποίος ενισχύεται.

Προς βελτιστοποίηση της ασφάλειας στο λιμάνι της Αμβέρσας ανακοινώθηκε η πρόσληψη 108 τελωνειακών υπαλλήλων και 86 νέων φρουρών ασφαλείας, η αύξηση της αστυνομικής δύναμης στις λιμενικές εγκαταστάσεις από 116 σε 312 μέλη, καθώς και η ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης στη φλανδρική πόλη.

Παράλληλα η βελγική κυβέρνηση θα προμηθευτεί «έξυπνους» σαρωτές, ώστε να μπορεί να εξετάζει το 100% των περίπου 400.000 εμπορευματοκιβωτίων που εκφορτώνονται από τη Λατινική Αμερική στο λιμάνι της Αμβέρσας κάθε χρόνο.

Ειδικά δε όσα προέρχονται από την Κολομβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά, απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων ναρκο-φορτίων.

Θα γίνει επίσης λεπτομερής ποινικός και οικονομικός έλεγχος 16.000 λιμενεργατών. Θα ενισχυθεί η συνεργασία με διεθνείς εταίρους και θα επιδιωχθεί η επίσπευση επίτευξης συμφωνιών έκδοσης υπόπτων για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σε ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, δε, η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε τον τριπλασιασμό του προστίμου για χρήστες κοκαΐνης (από 300 στα 1.000 ευρώ), προσφέροντας ως εναλλακτική συνεδρίες απεξάρτησης.

Αυτά, με γνώμονα ότι -όπως κατέδειξε μελέτη του 2021 στα λύματα ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων- η Αμβέρσα είναι πλέον μακράν η «πρωτεύουσα» της χρήσης κοκαΐνης.

Μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοεξάρτησης, οι πωλήσεις κοκαΐνης στην ΕΕ ξεπέρασαν 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.

Στο μεσοδιάστημα, οι κατασχέσεις ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ σε ετήσια βάση.

Στην περίπτωση του Βελγίου, τις διωκτικές αρχές βοήθησε τα μάλα η αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων μέσω του δικτύου Sky ECC.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάνω 1.300 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων υψηλά ιστάμενων στο εγκληματικό δίκτυο των διακινητών.

Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει, αποκτώντας εκρηκτικές διαστάσεις τους δρόμους της Αμβέρσας, όπου αποτελούν συχνό πλέον φαινόμενο οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, ακόμη και οι βομβιστικές επιθέσεις.

Σε μια από αυτές, τον Ιανουάριο, σκοτώθηκε ένα 11χρονο κορίτσι, που -όπως γράφεται- ήταν ανιψιά ενός από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές ναρκωτικών στη χώρα.

Εύλογα, οι φόβοι εντείνονται για νέο κύκλο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

«Η επιχείρηση της ναρκο-μαφίας θα σπάσει», επιμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Ως σημείο καμπής για την επίτευξη του στόχου, θεωρεί την αύξηση του ποσοστού των κατασχέσεων ναρκωτικών στο 20% του συνολικού όγκου που φτάνει ετησίως στην Αμβέρσα (από 11% που υπολογίζεται ότι είναι τώρα).

Για να το πετύχει αυτό, ο Βίνσεντ Βαν Κβικενμπόρνε υπολογίζει επίσης σε συμφωνία με τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αμβέρσα για τη χρήση «έξυπνων» εμπορευματοκιβωτίων και για αυστηρότερους ελέγχους στο προσωπικό.

Όπως ωστόσο τονίζουν βελγικά ΜΜΕ, η κατάσταση θυμίζει Λερναία Ύδρα, μνημονεύοντας εγγενείς αδυναμίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, βαθιές αντιπαλότητες μεταξύ γαλλόφωνων και ολλανδόφωνων περιοχών, αλλά και ένα σημαντικό βαθμό διαφθοράς στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Όλα αυτά, εκτιμούν αναλυτές, συνέδραμαν στη δημιουργία του «τέρατος» της ναρκο-μαφίας. Και δη σε μια πόλη όπως η Αμβέρσα, όπου -εκτός από το  δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ευρώπης- υπάρχουν η μεγαλύτερη αγορά διαμαντιών και μια από τις μεγαλύτερες χρυσού στη Γηραιά Ήπειρο.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024