Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία ΗΠΑ: Υποχωρεί η Άγκυρα για να πάρει τα F-16

Τουρκία ΗΠΑ: Υποχωρεί η Άγκυρα για να πάρει τα F-16

Μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία και την συζήτηση για τα F16, η Άγκυρα άλλαξε στρατηγική σε ότι αφορά την Σουηδία και την Φινλανδία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Τουρκία, προκειμένου να ανακοινώσει οικονομική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους. Πέραν όμως αυτού, η ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιείχε την προώθηση της αποστολής όπλων στο Κίεβο, αλλά και την προσπάθεια αλλαγής της στάσης της Άγκυρας σε ότι αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το αντάλλαγμα για την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, ήταν η απόκτηση και η αναβάθμιση των F-16. Μετά την συνάντησή του, με τον Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι «θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ». Η αλλαγή στάσης του Τούρκου ΥΠΕΞ βασίζεται στην συμφωνία για την απόκτηση των F-16.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα ελληνοτουρκικά

Σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου ήταν το έναυσμα έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Ως προς το διάλογο, η Άγκυρα αναφέρει πως θα συζητήσει για όλα τα ζητήματα. Από την πλευρά της, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι συζητά μόνο για υπαρκτές διαφορές, όπως η υφαλοκρηπίδα.

Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πάει μετά από τις εκλογές. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να πέσουν οι τόνοι μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλητικές τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που έθεταν θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα.

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με Σουηδία και Φινλανδία

Μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν και την διαπραγμάτευση για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπαίνει ξανά στον διάλογο για την ταυτόχρονη είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα μέχρι σήμερα έδινε μεν την ψήφο της στην Φινλανδία προκειμένου να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο, όμως τώρα προτίθεται να συζητήσει την άρση του βέτου και για την Σουηδία προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους για να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη.

Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι και την επίσκεψη Μπλίνκεν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν ήθελε καν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Σουηδία, καθώς ο Ερντογάν είχε επιβάλλει μπλόκο λόγω των διαδηλώσεων που έγιναν στην Στοκχόμη κι κατέληξαν στην επιβολή μπλόκου στην είσοδο της Σουηδίας.

Δείτε το βίντεο

Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία

O Τζο Μπάιντεν ζήτησε την έγκριση της πώλησης F-16 στην Τουρκία, θέλοντας να κάνει χρήση της στρατηγικής του «καρότου και του μαστίγιου». Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν στηλιτεύσει πολλές φορές την στάση της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Όμως βλέποντας πως το «μαστίγιο» δεν φέρει αποτελέσματα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε για τρεις λόγους να εισηγηθεί την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι προτεινόμενες πωλήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που έχουν ανταλλάξει απειλές τον περασμένο χρόνο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, ο Ερντογάν παίζει σημαντικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, με τον έλεγχο των εισροών ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών.

Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι ότι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών ανοίγει τον δρόμο για την άρση του βέτο από την Τουρκία και την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024