Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρία Ζαχάροβα: Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας δεν συζήτησαν κάποιο «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία

Μαρία Ζαχάροβα: Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας δεν συζήτησαν κάποιο «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία

Η Ζαχάροβα σχολίασε, μάλιστα, πως η Δύση, ως συνήθως, διαστρεβλώνει την πραγματική εικόνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, δεν συζήτησαν το υποτιθέμενο σχέδιο της Κίνας για την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Μόσχα.

«Παρατηρούμε δηλώσεις ορισμένων δυτικών πολιτικών και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης αναφορικά με κάποιου είδους ‘κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο’. Ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Κινέζοι εταίροι μας, μάς ενημέρωσαν για τις απόψεις τους σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης, καθώς και για την προσέγγισή τους για μια πολιτική διευθέτηση. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση κάποιου ξεχωριστού σχεδίου», πρόσθεσε.

«Υποστηρίζουμε το Πεκίνο ενάντια στη Δύση»

Μια μέρα νωρίτερα, ο γραμματέας του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, απευθυνόμενος στον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, δήλωσε ότι το Πεκίνο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη ρωσική εξωτερική πολιτική και ότι οι δύο χώρες πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στη Δύση, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Νικολάι Πάτρουσεφ, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε επίσης στον Ουάνγκ ότι η Μόσχα υποστηρίζει τη θέση της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και την Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με δήλωση που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Η Δύση χάραξε μια ρωσική κόκκινη γραμμή μπροστά στην Κίνα»

Αξιοσημείωτο είναι άρθρο του ρωσικού RIA Novosti για τις σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου και τις αμερικανικές επιδιώξεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο με τίτλο «Η Δύση χάραξε μια ρωσική κόκκινη γραμμή μπροστά στην Κίνα»:

«Οι διεργασίες στο τρίγωνο Ρωσία-Κίνα-ΗΠΑ γίνονται ταχύτερες και πιο ενδιαφέρουσες. ‘Η Κίνα έσπρωξε το απλωμένο χέρι της Αμερικής μακριά’, ‘Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος’ – τι είναι αυτά;».

Και διευκρινίζει πως «το δεύτερο απόσπασμα είναι από συνέντευξη του Ζελένσκι, στην οποία είπε ότι θεωρεί πως η Κίνα έχει επίγνωση του κινδύνου (και επομένως, όπως πρέπει να γίνει κατανοητό, δεν θα βοηθούσε τη Ρωσία), και το πρώτο είναι ο τίτλος άρθρου της Washington Post, που αναλύει το αποτέλεσμα της συνάντησης του Μονάχου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και του Ουάνγκ Γι».

«Αυτοκτονική απόφαση ΕΕ ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα»

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σημειώνει ότι ο Κινέζος διπλωμάτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ (της ίδιας της Επιτροπής ηγείται ο Σι Τζινπίνγκ, οπότε ο Γουάνγκ είναι στην πραγματικότητα ο αναπληρωτής του για τις εξωτερικές υποθέσεις), βρίσκεται τώρα στη Μόσχα.

»Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να συναντηθεί μαζί του, για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ την άνοιξη.

»Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ αντιπαθής στους Αμερικανούς, αλλά στη συνάντηση του Μονάχου, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε στο Μπλίνκεν ότι ‘δεν θα δεχθούμε ποτέ ότι οι ΗΠΑ ασκούν κριτική ή ακόμη και πίεση στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας’», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει, μάλιστα, το ρωσικό πρακτορείο, «οι Αγγλοσάξονες, ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι κατάφεραν να υπονομεύσουν (και κυριολεκτικά, όπως με τον Nord Stream) τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν και τις ευρω-κινεζικές σχέσεις».

Και καταλήγει ότι «βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη θα είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί στις πιέσεις, αλλά θα οδηγηθεί και πάλι στην αυτοκτονική απόφαση να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024