Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι «27» για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

ΕΕ: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι «27» για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Οι συνομιλίες των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της ΕΕ θα συνεχιστούν το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα δέσμη κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή ανήμερα της επετείου της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν τέσσερις διπλωματικές πηγές.

«Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, όπως το θέμα του καουτσούκ», είπε μία από τις πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνομιλίες των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών θα συνεχιστούν το απόγευμα της Πέμπτης.

Η προτεινόμενη δέσμη μέτρων περιλαμβάνει εμπορικούς περιορισμούς αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού καουτσούκ στην ΕΕ.

Θα απαγορεύσει επίσης περισσότερες εξαγωγές από την ΕΕ προς την Ρωσία τεχνολογικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών, που η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.

Το εκτελεστικό όργανο των μόνιμων αντιπροσώπων με έδρα τις Βρυξέλλες, επιθυμεί επίσης οι 27 χώρες της ΕΕ να παρακολουθούν καλύτερα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο έδαφός τους, καθώς το μπλοκ αναζητά τρόπους να τα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας από τον πόλεμο.

«Παραμένουμε βέβαιοι ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί γρήγορα αύριο», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα οριστικοποιηθεί επίσημα την Παρασκευή.

Όχι πυρηνικά – Διαμάντια

Συνολικά, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα είναι οι αυστηρότερες που έχει επιβάλει ποτέ η ΕΕ.

Το διαφαινόμενο δέκατο πακέτο κυρώσεων από την εισβολή της Μόσχας έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση του πολέμου, μεταξύ άλλων με την αποκοπή περισσότερων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής Alfa-Bank και της διαδικτυακής τράπεζας Tinkoff, από το SWIFT.

Θα βάλουν επίσης σε μαύρη λίστα άτομα που συνδέονται με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει καλέσει την ΕΕ να προχωρήσει περισσότερο, αλλά η αντίθεση χωρών όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία και το Βέλγιο σημαίνει ότι το μπλοκ δεν θα περιορίσει προς το παρόν τη συνεργασία με την ρωσική πυρηνική βιομηχανία ούτε θα σταματήσει την εισαγωγή διαμαντιών.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτική κυρώσεων, επειδή ο πόλεμος διαρκεί ακόμη», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιρύντενκο, στους δημοσιογράφους, πριν συμμετάσχει στις κλειστές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι θα δούμε αυτές τις κυρώσεις στο δέκατο πακέτο, διαφορετικά, ίσως στα επόμενα πακέτα», προσέθεσε.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024