Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο σπουδαίος μαέστρος Deun Lee μιλά στο in για τη συναυλία του στην Αθήνα

Ο σπουδαίος μαέστρος Deun Lee μιλά στο in για τη συναυλία του στην Αθήνα

Ο Deun Lee απαντάει στις ερωτήσεις του in.gr με αφορμή τη συναυλία στην οποία θα είναι Μαέστρος, στις 25 Φεβρουαρίου της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών με τίτλο «Μύθοι και Πνοές» στο νέο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών

Με μια ακόμη ιδιαίτερη συναυλία το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου συνεχίζεται ο Κύκλος «Συμφωνικές βραδιές» της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο νέο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών.

Πρόκειται για την τρίτη συναυλία του κύκλου «Συμφωνικές βραδιές» που δίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Φιλαρμόνιας με το Ωδείο Αθηνών, που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2022 και συνεχίζεται την καινούρια χρονιά με προοπτική να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Η συναυλία πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου. Στο πόντιουμ θα ανέβει ο διακεκριμένος νέος Κορεάτης Μαέστρος Deun Lee, νικητής του περσινού Masterclass και διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας της Φιλαρμόνιας. Ο θεσμός αυτός διανύει ήδη την πέμπτη περίοδό του και κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία στον νικητή να διευθύνει μια ολόκληρη συναυλία με την Φιλαρμόνια στην Αθήνα.

Η συναυλία φέρει τον τίτλο «Μύθοι και Πνοές» και ξεκινά με τον υπέροχο «Μολδάβα», απόσπασμα από το συμφωνικό ποίημα «Η Πατρίδα μου», του Τσέχου συνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα, που είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των κεντροευρωπαϊκών «Εθνικών Σχολών» του ύστερου 19ου αιώνα.

Από τα κύματα του ποταμού-συμβόλου της Τσεχίας περνάμε στα καταπράσινα λιβάδια της Ελληνικής υπαίθρου, με την πολύ ατμοσφαιρική «Ποιμενική Σουίτα», για έγχορδα, του συνθέτη Μάριου Βάρβογλη, σημαντικού εκπροσώπου και από τους ιδρυτές της Ελληνικής Εθνικής Σχολής. Έτσι υλοποιείται για μια ακόμη φορά ο στόχος της Φιλαρμόνιας να ερμηνεύει πάντοτε Ελληνικά έργα στις συναυλίες της.

Το πρόγραμμα που επέλεξε ο προσκεκλημένος μαέστρος Deun Lee θα ολοκληρωθεί με ένα πολύ απαιτητικό έργο, πρόκληση για οποιαδήποτε ορχήστρα: την 3η Συμφωνία, του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη Άντον Μπρούκνερ. Πρόκειται για ένα έργο με ευρείες διαστάσεις και δραματικών τόνων μεγάλη ορχήστρα, που πολύ σπάνια παίζεται στην Ελλάδα! Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το αθηναϊκό κοινό να την απολαύσει.

Το υπερσύγχρονο και ξεχωριστής αισθητικής Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος», χωρητικότητας 600 θέσεων, τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2022. Πήρε το όνομά του από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα που σχεδίασε το κτίριο του Ωδείου Αθηνών και βασικό εκπρόσωπο του κινήματος του Bauhaus και του μοντερνισμού στην Ελλάδα.

Ο Deun Lee απαντά στις ερωτήσεις του in αναφορικά με τη συναυλία του στην Αθήνα, αλλά και για την εμπειρία του ως νικητής του Διεθνούς Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών.

1. Τι θα ακούσουμε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στο Ωδείο Αθηνών;

Στις 25 Φεβρουαρίου θα ακούσετε 3 διαφορετικούς συνθέτες: Μπρούκνερ, Σμέτανα και Βάρβογλη: Την «Ποιμενική Σουίτα» για έγχορδα του Μάριου Βάρβογλη, τον «Μολδάβα» του Μπέντριχ Σμετάνα και την 3η Συμφωνία του Άντον Μπρούκνερ, την έκδοση του 1877.

2. Πώς προέκυψε η επαγγελματική σας ενασχόληση με τη μουσική και ειδικότερα με τη διεύθυνση ορχήστρας;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο ωδείο, πήρα μέρος σε όσο περισσότερες ακροάσεις διεύθυνσης πρόσφερε η σχολή μου. Έκτοτε, άρχισα να διευθύνω παραγωγές όπερας και συμφωνικές συναυλίες σε διάφορα θέατρα και αίθουσες συναυλιών.

3. Ποιες επιρροές υπήρξαν καθοριστικές στην πορεία σας ως τώρα;

Στο επάγγελμα αυτό, οι εμπειρίες ευνοούν την πρόοδο. Νομίζω πως η νίκη μου στον Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης στη Μπεζανσόν της Γαλλίας ήταν ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της καριέρας μου και μου άνοιξε τον δρόμο για να αποκτήσω περισσότερες διεθνείς εμπειρίες τόσο σε συναυλίες όσο και σε παραγωγές όπερας.

4. Ως περσινός νικητής του Διεθνούς Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, τι εύχεστε και τι συμβουλεύετε τους φετινούς συμμετέχοντες;

Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους συμμετέχοντες στο φετινό Masterclass να χτίσουν από την αρχή τη σωστή επικοινωνία με την ορχήστρα. Τα μέλη της ορχήστρας είναι πάντα σε εγρήγορση και ανυπομονούν να δουν πώς θα δουλέψει μαζί τους ο μαέστρος από την πρώτη τους συνάντηση. Είναι πιο αποδοτικό να μεταφέρετε τη μουσική σας πρόθεση και χειρονομία μέσω της τεχνικής σας, παρά να βασίζεστε σε λεκτικές εξηγήσεις. Οι επαγγελματίες μουσικοί της ορχήστρας έχουν συνεργαστεί με διάφορους μαέστρους όλα αυτά τα χρόνια και είναι πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούν αρμονικά με κάθε νέο μαέστρο. Καθώς το Μasterclass επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη και όχι μόνο στον ανταγωνισμό, είναι ζωτικής σημασίας για τους συμμετέχοντες να επιδεικνύουν την καθημερινή τους πρόοδο και βελτίωση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δίνουν προσοχή στις υποδείξεις που μεταφέρει ο μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου κάθε μέρα και να εργάζονται επιμελώς για την εφαρμογή τους. Αν φανεί η πρόοδός σας, η ορχήστρα θα αναγνωρίσει και θα εκτιμήσει τις προσπάθειές σας, επιτρέποντάς σας να επιτύχετε τους στόχους σας και να μάθετε πολύτιμες δεξιότητες.

5. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Ο άμεσος στόχος μου είναι να διατηρήσω τη σταδιακή πρόοδο που σημειώνω στο μουσικό μου ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει τη διεύθυνση και τη διδασκαλία. Στο μέλλον, θα ήθελα να διδάσκω σε ένα ωδείο ή να υπηρετώ ως μουσικός/καλλιτεχνικός διευθυντής σε ένα θέατρο. Θα χαρώ πολύ να μου δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψω στην Αθήνα.

6. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής του Bell’Opera Festival στο Μιλάνο και προετοιμάζουμε παραγωγές όπερας κάθε χρόνο, ενώ στο μεταξύ θα πάω στη Γαλλία για να συμμετάσχω σε παραγωγές του Φάλσταφ. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχω σε παραγωγές όπερας όπως Φάουστ, Ντον Τζοβάννι και Κάρμεν, και θα διευθύνω συναυλίες. Μόνιμος στόχος μου είναι να δημιουργώ μουσική με εξαιρετικούς καλλιτέχνες και μουσικούς.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024