Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπλίνκεν: «Ατυχής και ανεύθυνη η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη START

Μπλίνκεν: «Ατυχής και ανεύθυνη η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη START

Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι θα παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις της Ρωσίας.

Ανεύθυνη χαρακτήρισε ο Άντονι Μπλίνκεν την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων (START).

Οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Reuters.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της είναι βαθιά ατυχής και ανεύθυνη», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στην Αθήνα.

Οι ΗΠΑ σε επαγρύπνηση

«Θα παρακολουθούμε προσεκτικά για να δούμε τι πραγματικά κάνει η Ρωσία. Φυσικά, θα διασφαλίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι προς όφελος της ασφάλειας της χώρας μας και των συμμάχων μας», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο απηύθυνε νωρίτερα σήμερα «πυρηνική προειδοποίηση» στη Δύση για την Ουκρανία, αναστέλλοντας τη συμμετοχή της χώρας του στη διμερή συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων.

«Είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μάλιστα ότι νέα στρατηγικά συστήματα τέθηκαν σε μάχιμη υπηρεσία και προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

Νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών;

Η συνθήκη αυτή Strategic Arms Reduction Treaty (START) θέτει όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις, και περιγράφει τους όρους υπό τους οποίους γίνεται η επαλήθευση και η επιθεώρηση των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέγραψαν τη New Start – επίσημα τη Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων – το 2010, για να αντικαταστήσουν τη συνθήκη Start του 1991. Τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011 και έλαβε πενταετή παράταση το 2021, αφού ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, πίεσε ανεπιτυχώς για την επαναδιαπραγμάτευσή της.

Η λήξη της που είναι προγραμματισμένη για το 2026 πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πια κανένα όριο στο νούμερο των πυρηνικών όπλων που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, υπογραμμίζει η Τάρα Ντροσντένκο, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Ασφαλείας στην ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Union of Concerned Scientists.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024