Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έλον Μασκ: Γιατί εξακολουθεί να μην πληρώνεται από την Tesla

Έλον Μασκ: Γιατί εξακολουθεί να μην πληρώνεται από την Tesla

Έληξε το πακέτο των stock options – Εκτιμάται ότι σύντομα θα του χορηγηθεί ένα πακέτο μαμούθ

Ο πιο κακοπληρωμένος CEO εξακολουθεί να είναι ο Έλον Μασκ της Tesla, οι αποδοχές του οποίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας ανήλθαν στο απόλυτο μηδέν.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς ο άνθρωπος που φιγουράρει στη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, μπορεί να μην λαμβάνει μισθό, αλλά λαμβάνει δικαιώματα προαίρεσης μετοχών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η «σύμβαση εργασίας» του, η οποία υπεγράφη το 2018.

Αυτό όμως, μπορεί να αλλάξει…

Το πακέτο των stock options που του παραχωρήθηκαν το 2012 έληξε πέρυσι. Και τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αποκάλυψε ότι ο Μασκ έλαβε το τελευταίο πακέτο, που του είχε χορηγηθεί το 2018.

Έτσι, προς το παρόν, ο Μασκ δεν θα προσθέσει χρήματα στο χαρτοφυλάκιό του, ανεξάρτητα από το πόσο καλά θα αποδίδει η Tesla.

Φυσικά κανείς δεν χρειάζεται να δημιουργήσει μια σελίδα GoFundMe για να τον βοηθήσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Στην κορυφή

Άλλωστε, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, σύμφωνα με εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο του Forbes, πίσω μόνο από τον Bernard Arnault, επικεφαλής της αυτοκρατορίας της πολυτελούς μάρκας LVMH. Ο Μασκ έχει καθαρή περιουσία περίπου 198 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Tesla υπό την ηγεσία του, τόσο περισσότερα χρήματα θα αξίζει. Ο ίδιος κατέχει 412 εκατομμύρια μετοχές της Tesla και έχει δικαιώματα αγοράς άλλων 304 εκατομμυρίων σε τιμή ευκαιρίας 23,34 $ ανά μετοχή. Η μετοχή της Tesla έκλεισε την Παρασκευή στα 208,31 δολάρια.

Όπως αναφέρει το CNN business η αξία αυτών των μετοχών και δικαιωμάτων, προσαρμοσμένη στην τιμή άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης, είναι 142 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής. Και ενώ αυτές οι μετοχές σημείωσαν βουτιά 65% σε αξία πέρυσι, οι μετοχές της Tesla ανέκαμψαν, ανεβαίνοντας 69% μέχρι στιγμής το 2023 — ποσοστό αρκετό για να προσθέσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή θέση του Μασκ.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα μπορούσε σύντομα να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο αμοιβών για τον ιδρυτή της.

«Θα περίμενα ένα πακέτο μαμούθ για τον Μασκ», δήλωσε ο Daniel Ives, τεχνολογικός αναλυτής της Wedbush Securities. «Νομίζω ότι ο Μασκ είναι η ψυχή της Tesla. Είναι βασικό μέρος του premium στη μετοχή».

Ο Ives είπε ότι ένα νέο πακέτο αποδοχών για τον Μασκ θα διαβεβαίωνε τους επενδυτές ότι σκοπεύει να παραμείνει στην κορυφή της Tesla μακροπρόθεσμα και να μην μπει στον πειρασμό να μετατοπίσει την εστίασή του στο Twitter ή το SpaceX ή το Neuralink ή την Boring Company ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Το premium

Κάποιοι έχουν αντιταχθεί στα πακέτα αμοιβών του Μασκ. Ορισμένοι μέτοχοι της Tesla αμφισβήτησαν τη συμφωνία του 2018 σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ , παρόλο που εγκρίθηκε συντριπτικά από τους μετόχους εκείνη την εποχή. Ο δικαστής που άκουσε την υπόθεση πέρυσι δεν έχει ακόμη αποφανθεί.

Και αρκετοί είναι ανησυχούν μήπως η Tesla χάσει τον Μασκ. Στην περσινή ετήσια συνέλευση των μετόχων, κάποιος έθεσε το ζήτημα της διαδοχής, ωθώντας τον Μασκ να πει: «Σκοπεύω να μείνω στην Tesla όσο μπορώ να είμαι χρήσιμος».

«Έχουμε μια πολύ ταλαντούχα ομάδα εδώ. Οπότε πιστεύω ότι η Tesla θα συνέχιζε να τα πηγαίνει πολύ καλά ακόμα κι αν με απήγαγαν εξωγήινοι ή επέστρεφα στον πλανήτη μου», είπε, πριν προσθέσει, «Άρα δεν φεύγω, για να είμαι ξεκάθαρος».

Ζωή με δανεικά

Αλλά η πρακτική του να μην παίρνει μισθούς σε μετρητά τον ώθησε να δανειστεί επίσης σημαντικά. Η Tesla αναφέρει ότι 88 εκατομμύρια μετοχές του Μασκ στην Tesla έχουν δεσμευτεί ως εγγύηση «για να εξασφαλίσουν ορισμένα προσωπικά χρέη».

Αν και το συνολικό ποσό του δανεισμού του Μασκ δεν είναι γνωστό, αυτά τα 88 εκατομμύρια μετοχές αξίζουν σήμερα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024