Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρισμός: Τα μοτίβα συμπεριφοράς που δείχνουν ότι το ζευγάρι θα χωρίσει

Χωρισμός: Τα μοτίβα συμπεριφοράς που δείχνουν ότι το ζευγάρι θα χωρίσει

Η απιστία δεν είναι ο μόνος λόγος για να διαλυθεί η ζωή ενός ζευγαριού

Τέσσερις είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε χωρισμό. Σύμφωνα, με τον ερευνητή, Dr. John Gottman στο 90% των περιπτώσεων συγκεκριμένες συμπεριφορές ευθύνονται για τον χωρισμό ενός ζευγαριού.

Ονόμασε αυτούς τους παράγοντες «Οι τέσσερις ιππείς της Αποκάλυψης» και αποτελούν τους χειρότερους οιωνούς για το μέλλον μια σχέσης.

Η κριτική

Η επίκριση προς τον/την σύντροφο είναι διαφορετική κατάσταση από μία υγιή κριτική. Πρόκειται για μια επίθεση στον σύντροφο στον πυρήνα του χαρακτήρα του.

Στην πραγματικότητα, αποδομείται ολόκληρη η ύπαρξή του.

Επιπλέον, είναι σημαντική η διαφορά μεταξύ της έκφρασης παραπόνου και της κριτικής.

Το πρόβλημα με την κριτική είναι ότι, όταν γίνεται διάχυτη, ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν κι άλλοι, πολύ πιο «θανατηφόροι» καβαλάρηδες.

Κάνει το σύντροφο να αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση, νιώθει απόρριψη, συνεπώς νιώθει και πληγωμένος.

Έτσι, συχνά θύτης και θύμα «πέφτουν» σε ένα κλιμακούμενο μοτίβο που οδηγεί τελικά στην περιφρόνηση του ενός από τον άλλον.

Η περιφρόνηση

Μία συμπεριφορά περιφρονητική μπορεί να παίρνει πολλές μορφές μέσα σε μία σχέση.

Έλλειψη σεβασμού, η οποία είτε εκφράζεται λεκτικά είτε μέσω της συμπεριφοράς κι έχει στόχο να κάνει ένα άτομο να νιώσει υποδεέστερο, γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιές για οποιαδήποτε σχέση.

Ειρωνικά σχόλια, εκφράσεις αποδοκιμασίας, ακόμα και φωνές μπορεί να ενέχουν το στοιχείο της περιφρόνησης.

Η αμυντικότητα

Η αμυντικότητα εμφανίζεται συνήθως ως μια στάση συμπεριφοράς στην περίπτωση που ασκείται κριτική σε κάποιον. Τότε, νιώθει κάποιος ότι κατηγορείται άδικα και «ψαρεύει» δικαιολογίες.

Δυστυχώς, αυτή η στρατηγική δεν είναι σχεδόν ποτέ επιτυχής και συνήθως θα επιφέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή κλιμάκωση της έντασης.

Οι δικαιολογίες απλώς λένε στον σύντροφο ότι δεν παίρνουμε τον άλλον στα σοβαρά ούτε τις ανησυχίες του και δίνεται η εντύπωση ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα λάθη.

Η αναβλητικότητα

Ο τέταρτος καβαλάρης είναι η αναβλητικότητα.

Αυτό συμβαίνει όταν ο ακροατής αποσύρεται από την αλληλεπίδραση, «κλείνεται» στον εαυτό του και απλά σταματά να ανταποκρίνεται στο σύντροφό του.

Αντί να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα με τον σύντροφο, αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να κρύβουν τα προβλήματα «κάτω από το χαλάκι» και να στρουθοκαμηλίζουν.

Το «αντίδοτο»

Σύμφωνα με τον Dr. Gottman, το αντίδοτο σε αυτή την καταστροφική συμπεριφορά είναι η καλλιέργεια θαυμασμού και τρυφερότητας στη σχέση.

Ο καλύτερος τρόπος για να «ξυπνήσεις» σε μία σχέση τον θαυμασμό και την αγάπη είναι να γυρίσεις στο παρελθόν. Πώς γνωρίστηκε το ζευγάρι; Τι ένιωσαν όταν πρωτοσυναντήθηκαν ή όταν φιλήθηκαν για πρώτη φορά; Γιατί ξεκίνησαν τη σχέση τους;

Ενθυμούμενοι τις όμορφες το ζευγάρι είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τον σκόπελο που δημιουργήθηκε και η σχέση τους να μην διακοπεί.

Αν καταφέρουν να αναπτύξουν τον θαυμασμό και τη στοργή ανάμεσά τους είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσουν τις διαφορές τους ως ομάδα και αυτή η αίσθηση θα τους βοηθήσει να μείνουν ενωμένοι απέναντι στα δύσκολα.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024