Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Κόβους μισθούς και συντάξεις στα κατεχόμενα για να στηρίξουν τους σεισμοπαθείς

Τουρκία: Κόβους μισθούς και συντάξεις στα κατεχόμενα για να στηρίξουν τους σεισμοπαθείς

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα η απόφαση του ψευδοκράτους να δημιουργήσει ταμείο για τους σεισμόπληκτους περικόπτοντας χρήματα από τους μισθούος και τις συντάξεις των πολιτών.

Αυξάνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να δημιουργηθεί ταμείο βοήθειας κι’ ανακούφισης των σεισμόπληκτων και των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία (φωτογραφία του Reuters/Thaier Al-Sudani, επάνω, από τη σεισμόπληκτη Αντιγιαμάν της Τουρκίας).

«Αντισυνταγματικές»

Μετά τις 9 συντεχνίες, με ανακοίνωσή του το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο εκφράζει την αντίθεσή του στην «αντισυνταγματική και άδικη συγκέντρωση χρημάτων». «Δεν θα είναι δυνατό να μιλάμε για την τδβκ ως κράτος δικαίου εάν συνεχιστεί η παραβίαση του συντάγματος» σημειώνει, αναφερόμενο στο ψευδοκράτος.

Το επιμελητήριο διαφωνεί με το «διάταγμα» της «κυβέρνησης» στις 14 Φεβρουαρίου για την αποκοπή από μισθούς, συντάξεις και φόρους για τη δημιουργία του προαναφερόμενου ταμείου. Αποκοπές θα γίνουν και σε φόρους εταιρειών προς το ψευδοκράτος.

Ολοι, αναφέρεται, εκφράζουν λύπη κι ανησυχία για τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου αλλά οι αποκοπές αυτές είναι εντελώς «αντισυνταγματικές και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άποψη του κράτους δικαίου».

Δεν ήταν δυνατόν ν’ αποδεχθούν ή να αγνοήσουν το «διάταγμα», το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «επιχείρηση κλεισίματος πιθανών δημοσιονομικών ελλειμμάτων με εκμετάλλευση του πόνου για τον σεισμό», προστίθεται.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο θα συνεχίσει την προσπάθειά του για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο σεισμός, όμως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην τεθεί αυτό το «διάταγμα» σε ισχύ.

Να διορθώσει «άμεσα αυτό το λάθος»

«Ο αγώνας μας για να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα έχει καταστεί ανούσιος από τους πρόσθετους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες και η ζωή έχει γίνει λίγο πιο ακριβή.

»Πρέπει να είναι απαραίτητο οι πόροι που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου να δημιουργηθούν και να προϋπολογιστούν σε συνεννόηση με διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, με μεθόδους κατάλληλες για την έννομη τάξη, χωρίς να παρεκκλίνουμε από την αρχή της δικαιοσύνης. Δεν είναι αποδεκτό να δαπανώνται αυτοί οι πόροι κατά την κρίση ενός υπουργού» υπογραμμίζεται.

Την αντίθεσή της με το «διάταγμα» των αποκοπών ανακοίνωσε και η τουρκοκυπριακή πλατφόρμα αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε μετά τον σεισμό, η οποία ζητεί από την «κυβέρνηση» να διορθώσει «άμεσα αυτό το λάθος».

Ως τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εργαζόμαστε μέρα νύχτα για να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών συγκεντρώνοντας βοήθεια από την πρώτη μέρα του σεισμού, αναφέρεται, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο προχώρησαν στην κατασκευή και διάθεση 1000 προκατασκευασμένων σπιτιών στους σεισμόπληκτους.

«Οχι μόνο τα μέλη της πλατφόρμας δεν γνώριζαν τις φορολογικές ρυθμίσεις όσο και τις μειώσεις, αλλά επιδείχθηκε προσβλητική συμπεριφορά κατά του τουρκοκυπριακού λαού που ήταν έτοιμος να δώσει πολύ περισσότερα εθελοντικά. Καλούμε την κυβέρνηση ν’ ανακαλέσει αυτή τη λάθος απόφαση το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η πλατφόρμα.

Η απάντηση στις αντιδράσεις

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει, θα λογοδοτήσουμε για κάθε σεντ των χρημάτων που θα εισπραχθούν», δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, απαντώντας στις αντιδράσεις.

Θα δημιουργηθεί, είπε, ειδική επιτροπή από τις συντεχνίες και κάθε τμήμα της κοινωνίας που θα συμβάλλει στη δημιουργία του εν λόγω ταμείου, η οποία θα παρακολουθεί το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν.

«Θα κόψουμε 1% από τους πολίτες μας για να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας και για την μνήμη των παιδιών. Η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για φυσικές καταστροφές.

»Είτε θα προετοιμαστούμε για το μέλλον της χώρας, είτε θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Το πόσα χρήματα αφαιρούνται από το ταμείο αυτό (για τον σεισμό), θα το δημοσιοποιήσουμε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσιονομικών» κατέληξε.

Πηγή: politis.com.cy

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024