Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εννέα υπουργεία μετακομίζουν στην ΠΥΡΚΑΛ

Εννέα υπουργεία μετακομίζουν στην ΠΥΡΚΑΛ

Εντός του Μαρτίου προχωρεί ο διαγωνισμόςγια το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης»

Σε τροχιά προκήρυξης του διαγωνισμού εισέρχεται η κυβέρνηση για τη «μετακόμιση» μέσω ΣΔΙΤ εννέα υπουργείων και άλλων υπηρεσιών στο συγκρότημα της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, καθώς οι ενστάσεις που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες δεν φαίνεται να προκαλούν δεύτερες σκέψεις για υπαναχώρηση ή φρένο στη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κυβερνητικά κιτάπια δεν εκκρεμούν μελέτες και ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων προσδιορίζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμα και εντός του Μαρτίου.

Το φιλόδοξο – κατά την παραδοχή των κυβερνητικών – επενδυτικό πρότζεκτ άνω των 250 εκατ. ευρώ, το οποίο πάντως φέρνει εκ νέου σε… αναμμένα κάρβουνα δημοτικές αρχές, επιστημονικούς και τοπικούς φορείς, είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άνοιξη του 2021, μιλώντας τότε για έργο ευρύτερης σημασίας για την οικονομία με συμβολή στη «βιώσιμη ανάπτυξη».

Το Μαξίμου εξακολουθεί να κρατά το πλάνο του ψηλά στη λίστα άλλων εμβληματικών, όπως τις παρουσιάζει, αναπλάσεων, από το Ελληνικό και το Τατόι, έως τη μεταστέγαση των φυλακών Κορυδαλλού.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε το πρώτο, καθοριστικό βήμα με την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των σχεδόν 155 στρεμμάτων αντί 31 εκατ. ευρώ. Για την ευρύτερη περιοχή έχει ενδιαφέρον ότι περίπου τις ίδιες ημέρες εντασσόταν στην κατηγορία των στρατηγικών αναπλάσεων του σχεδίου ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» η διακήρυξη του Δήμου Δάφνης σχετικά με την επιλογή αναδόχου (έως αρχές Μαρτίου) για την αξιοποίηση της περιοχής ΠΥΡΚΑΛ και των γύρω περιοχών «με διεύρυνση πεζοδρομίων, πλακοστρώσεις, νέο ηλεκτροφωτισμό, ενίσχυση χώρων πρασίνου κ.λπ.» εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 5,2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα οι υπηρεσίες των εννέα δυνάμει «φιλοξενούμενων» στην παλιά ΠΥΡΚΑΛ υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού – Αθλητισμού) στεγάζονται σε 127 κτίρια (20 δημόσια, 107 ιδιωτικά) στο Λεκανοπέδιο, ενώ στο πρότζεκτ εντάσσονται και άλλοι φορείς (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ, Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ, Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου -ΕΤΑΔ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων -ΑΑΔΕ).

Οι κυβερνητικοί μιλούν για όφελος 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25-30 ετών και για «αποσυμφόρηση» του κέντρου της Αθήνας, συνδέοντας το έργο μεταξύ άλλων και με τη στεγαστική πολιτική τους – την προσφορά φθηνότερης στέγης συγκεκριμένα. Από την άλλη, ισχυροποιούνται οι επιφυλακτικές «φωνές», έως οι διαμαρτυρίες, για τον κίνδυνο «αποδυνάμωσης» του κέντρου, συνδέοντας το εγχείρημα με αντίθετες προβλέψεις  του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, που βαίνει προς αναθεώρηση.

Ενστάσεις από τον Δήμο Αθηναίων

Οι τελευταίες πιο ηχηρές διαφοροποιήσεις προέκυψαν μέσα από το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, καθώς ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για «παλιακή ιδέα» και για την απειλή να μείνουν 127 κτίρια-κουφάρια, υπογραμμίζοντας την απουσία στοιχείων για τις επιπτώσεις στον Δήμο, ενώ με σκληρές εκφράσεις για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Το θέμα παρακολουθεί εξαρχής στενά και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η οποία, αν και αντιμετωπίζει το εν λόγω πρότζεκτ ως πολεοδομική παρέμβαση προς τη σωστή κατεύθυνση, παρενέβη αυτή τη φορά για να χαρακτηρίσει λανθασμένη επιλογή μια «βίαιη, πλήρη εκκένωση του κέντρου από την επιτελική δημόσια διοίκηση» χωρίς να μελετηθούν οι επιπτώσεις «στο ιστορικό κέντρο της πόλης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Περιστέρι: Στην καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League ο Ράγκλαντ (pic)

Ο Τζο Ράγκλαντ ψηφίστηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League για την αγωνιστική περίοδο 2023/24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024