Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός: Μεγάλη άνοδο παγκοσμίως δείχνουν οι κρατήσεις

Τουρισμός: Μεγάλη άνοδο παγκοσμίως δείχνουν οι κρατήσεις

Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας παγκοσμίως σε πακέτα διακοπών, ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις για τα καλοκαίρι είναι αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι

Αυξημένες είναι οι κρατήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών παρά την άνοδο που καταγράφεται στις τιμές.

Η TUI AG, που είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας παγκοσμίως σε πακέτα διακοπών, ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις για τα καλοκαίρι είναι αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι κρατήσεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες παρουσιάζουν άνοδο 50% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2022. Συνολικά οι κρατήσεις παραμένουν 10% πιο χαμηλά από το 2019, αλλά οι τιμές είναι από αρκετά έως πολύ αυξημένες, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας που παρουσίασε το Μπλούμπεργκ.

Σε ανακοίνωσή της η ίδια η TUI αναφέρει ότι η έναρξη της νέας χρονιάς έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στη δυναμική των κρατήσεων, με τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας να ηγούνται στις κρατήσεις αυτές. «Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι συνολικοί όγκοι ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα με υψηλότερες μέσες τιμές. Οι μέσες τιμές για τον χειμώνα 2022/23 είναι επί του παρόντος 8% υψηλότερες από πέρυσι. Σε σύγκριση με τον χειμώνα πριν από την πανδημία, οι τιμές είναι 29% υψηλότερες» αναφέρει επίσης η TUI.

Οι αεροπορικές

Την ίδια στιγμή αεροπορικές εταιρείες πιο χαμηλού κόστους όπως οι EasyJet και Ryanair Holdings παρουσιάζουν αισιόδοξες προοπτικές για τη συνέχεια. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Heathrow δήλωσε ότι είχε την πιο πολυσύχναστη έναρξη του έτους από το 2020. Ομιλοι ξενοδοχείων όπως η Hilton Worldwide Holdings και η Marriott International ανακοίνωσαν πρόσφατα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο. Επίσης οι κρατήσεις για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στην Ευρώπη μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου είναι 24,4% πιο αυξημένες έναντι του 2022 και κατά 32,6% αυξημένες σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την AirDNA, αναφέρει επίσης το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 πάνω 3,3 εκατ. άτομα ταξίδεψαν για διακοπές με την TUI το 1ο τρίμηνο του 2023, αριθμός που είναι αυξημένος κατά εκατομμύριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Ο τουριστικός όμιλος έκανε έτσι ένα ισχυρό λειτουργικό ξεκίνημα για το νέο οικονομικό έτος καθώς αυτή την περίοδο τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά και η συνήθης εποχική ζημιά που καταγράφηκε υποχώρησε σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με άλλες χρονιές, όπως αναφέρεται σε χωριστή ανακοίνωση της εταιρείας. Σε περιβάλλον αγοράς με συνεχιζόμενες προκλήσεις, η TUI επωφελήθηκε από τη συνεχή προθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν, έτσι ώστε σχεδόν όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς συνέβαλαν στη βελτίωση των κερδών του ομίλου, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Προκλήσεις

Πάντως εξακολουθούν να παραμένουν προκλήσεις. Μια από αυτές είναι ότι οι καταναλωτές μετά τις πρώτες δαπάνες στη συνέχεια περιορίζουν τα χρήματα που είναι διατεθειμένου να διαθέσουν. Αν και η μέση δαπάνη εξακολουθεί να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, η Thomas Cook, που είναι διαδικτυακός ταξιδιωτικός πράκτορας, καταγράφει σημάδια ότι μειώνονται από αλλού οι δαπάνες στον τουρισμό.

Για παράδειγμα, παραδοσιακά περίπου το 80% των δραστηριοτήτων της εταιρείας αφορά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Φέτος όμως μεγαλύτερο ποσοστό κρατήσεων αφορά καταλύματα τεσσάρων αστέρων. Επίσης αυτό το εξάμηνο έχει αυξηθεί η ζήτηση για πακέτα τεσσάρων έως πέντε διανυκτερεύσεων αντί για πακέτα που αφορούσαν μεγαλύτερες διαμονές. Επιπλέον οι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να αναζητούν πιο προσιτές τοποθεσίες, όπως το Lanzarote στα Κανάρια Νησιά, το οποίο τείνει να είναι φθηνότερο από την κοντινή Τενερίφη. Η Αίγυπτος και το Μαρόκο επίσης έχουν ζήτηση, σημειώνει το Μπλούμπεργκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024