Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Συρία: Συνεχίζεται η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Σεισμός Συρία: Συνεχίζεται η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Συνεχίζεται και σήμερα (17/02) η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο ανταρτοκρατούμενο βόρειο τμήμα της Συρίας που επλήγη από τον σεισμό.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως ήδη έχει αρχίσει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία. Από τις 9 Φεβρουαρίου μέσω των συνοριακών περασμάτων Μπαμπ αλ Χάουα και Μπαμπ αλ Σαλάμ, έχουν περάσει πάνω από 140 φορτηγά.

«Οι μεταφορές συνεχίζονται σήμερα. Θα συνεχιστούν το σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν όλες τις μέρες για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δύο συνοριακά περάσματα

«Τώρα έχουμε δύο συνοριακά περάσματα, όπως γνωρίζετε, το Μπαμπ αλ Χάουα και το Μπαμπ αλ Σαλάμ, αναμένουμε ένα τρίτο, όπως επίσης έχει ήδη γίνει γνωστό», πρόσθεσε ο Λέρκε. Ο ίδιος επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει περάσει βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα αλ Ράι, για την επαναλειτουργία του οποίου έχει δώσει άδεια ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν έχω δει καμία διέλευση μέχρι στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν, αλλά (το πέρασμα) είναι πιο απομακρυσμένο από το επιχειρησιακό κέντρο και τον μηχανισμό εποπτείας του ΟΗΕ ο οποίος επιβλέπει όλη τη βοήθεια που φτάνει», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

«Η βοήθεια –που προέρχεται από έξι υπηρεσίες του ΟΗΕ– περιλαμβάνει μέχρι στιγμής σκηνές, μη βρώσιμα αντικείμενα, όπως στρώματα και κουβέρτες, χειμωνιάτικα ρούχα, κιτ ελέγχου για τη χολέρα, βασικά φάρμακα και τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα», επεσήμανε ο Λέρκε.

Ο μακάβριος απολογισμός

Ένδεκα ημέρες μετά τον σεισμό, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε 43.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από τους αντάρτες, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της βραδύτητας με την οποία φτάνει η βοήθεια στην περιοχή που έχει ήδη καταστραφεί έπειτα από 12 χρόνια πολέμου. Πριν τον σεισμό σχεδόν όλη η κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής περνούσε από το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Ωστόσο οι διελεύσεις από εκεί ανεστάλησαν προσωρινά λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες μέχρις ότου μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το πέρασμα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Δαμασκός έδωσε άδεια στον ΟΗΕ να ανοίξει δύο άλλα συνοριακά περάσματα προκειμένου να περάσει περισσότερη βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Φέρτε μας το ευρωπαϊκό...» - Όλα όσα έγιναν στην υποδοχή του Ολυμπιακού μετά τη μυθική νίκη επί της Άστον Βίλα

Τα λόγια είναι λίγα μπροστά στον νέο άθλο του Ολυμπιακού. Πρόκειται για μία νίκη που θα θυμούνται οι φίλαθλοι της ομάδας για πολλά χρόνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024