Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός: Οι ειδικοί συμβουλεύουν - Οι αόρατες ζημιές στα κτίρια - Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες

Σεισμός: Οι ειδικοί συμβουλεύουν – Οι αόρατες ζημιές στα κτίρια – Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες

Μηχανικοί δίνουν συμβουλές για την προστασία των κτιρίων από πιθανές ζημιές μετά από έναν σεισμό - Όλα τα σημάδια που πρέπει να ψάξουν οι ιδιοκτήτες

Μέσα από την εκπομπή Live News στο MEGA ειδικοί δίνουν συμβουλές επιβίωσης από τα Ρίχτερ και πώς οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα προστατεύσουν τις περιουσίες της θωρακίζοντας τις οικοδομές από πιθανές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ένας σεισμός.

Με την κάμερα του Live News και την Ελένη Ασημακοπούλου στην Πάτρα που έχει υποφέρει από τους σεισμούς, ο Βασίλης Μπαρδάκης θα αποκαλύψει ποια σημάδια στο κτίριο μας εκπέμπουν SOS για την ενίσχυση του και την θωράκισή του από τους σεισμούς.

Τα σημάδια

Αυτά είναι είτε οι ρωγμές, είτε σημάδια ακόμα πιο έντονα, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκευαστούν, ακόμα και αν το κόστος είναι σημαντικό.

Κίνδυνος υπάρχει ακόμα και αν το σπίτι μας δεν χρειάζεται το παραμικρό, αλλά δίπλα μας υπάρχει ένα παλιό η και εγκαταλειμμένο κτίριο.

Με τον πολιτικό μηχανικό Ευάγγελο Ματράκο o Κυριάκος Μαντούβαλος θα καταγράψει όλα τα σημάδια που πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι.

Σκασίματα στους τοίχους, μικρότερα ή μεγαλύτερα, χρήζουν επίσης την προσοχής μας.

Πίσω στην Πάτρα η έρευνα προχωράει πιο βαθιά από τα επιφανειακά σημάδια και μπαίνει σε σημεία που μια απλή ματιά από τους ενοίκους δεν φτάνει, αλλά απαιτείται η γνώση του μηχανικού.

Αντίθετα στην άποψη που κυριαρχεί πως τα σπίτια και ιδίως τα παλιότερα το πολύ να χρειαστούν μια αισθητική ανακαίνιση σε πλακάκια και ντουλάπια, οι ειδικοί θα τονίσουν πως και τα κτίρια πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται εάν δεν θέλουμε να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο Σωκράτης Δημητριάδης, αρχιτέκτονας, μέλος ΤΕΕ και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα περπατήσει στην παραλία της Θεσσαλονίκης όπου ένα κτίριο, το οποίο είχε καταπονηθεί από σεισμό, τώρα είναι επισκευασμένο και άψογο, όπως θα πει ο μηχανικός.

Ο σκουριασμένος οπλισμός

«Η οικοδομή έχει φύγει από το κατακόρυφο που ήταν. Ενώ κάτω είναι δίπλα, πάνω έχει απόκλιση από τη διπλανή πολυκατοικία. Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή ένας σεισμός δημιούργησε τα προβλήματα».

Μέσα στο κτίριο, ανεβαίνοντας τις σκάλες σε κτίριο του 1894 ο αρχιτέκτονας θα δείξει σκουριασμένο οπλισμό που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Υπάρχει σκουριά μέσα στα κτίρια, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Τα ματιά τους δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες για χιαστί ρωγμές.

«Πρέπει στους τοίχους να μην υπάρχουν χιαστί ρωγμές και να ελέγχουμε τον σκελετό της πολυκατοικίας»

Όπως θα πουν οι ειδικοί, και οι κατοικίες χρειάζονται την συντήρηση τους που αν γίνεται όταν πρέπει με σωστό τρόπο θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ενοίκων.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024