Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκρέκας: «Αυτή είναι η λύση για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας»

Σκρέκας: «Αυτή είναι η λύση για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας»

Νομοθετική παρέμβαση για ανταγωνιστικές τιμές στο ρεύμα προαναγγέλλει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με αποκλειστική δήλωσή του στον ΟΤ.

Τα χαρτιά του ανοίγει στον ΟΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφορικά με τις κυβερνητικές επιλογές για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο υπουργός με αποκλειστική του δήλωση στον ΟΤ προαναγγέλλει νομοθετική παρέμβαση τόσο στο θέμα των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ανάμεσα στους ηλεκτροπαραγωγούς και τις βιομηχανίες όσο και σειρά άλλων μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σύντομα στη Βουλή

«Προχωράμε κανονικά τη νομοθετική ρύθμιση για την άρση των εμποδίων στη σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας ρεύματος (PPAs) ανάμεσα σε ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους καταναλωτές. Η ρύθμιση θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή», τονίζει στον ΟΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κι εξηγεί τη σημασία της:

«Με αυτήν την παρέμβαση εξασφαλίζεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος. Οι ποσότητες θα αφορούν στις φυσικές παραδόσεις, ενώ οι βιομηχανίες μπορούν να αναζητήσουν συμφωνίες με ηλεκτροπαραγωγούς για την προμήθεια ηλεκτρικής ενερεγειας απο ΑΠΕ».

Υπενθυμίζεται, ότι το εμπόδιο για τη σύναψη PPAs έχει να κάνει με το ό,τι το πλαφόν που έχει οριστεί στις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για την πώληση ποσοτήτων ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά δεν εξαιρεί τα έσοδα από τις διμερείς συμβάσεις. Οι παραγωγοί δεν προχωρούν σε συμφωνίες καθώς θα ζημιωθούν.

Διαπραγματεύσεις

Ήδη η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενεργοβόρες βιομηχανίες για τη σύναψη πολυετών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ έχει αντιτείνει τη σύναψη PPAs που θα εξασφαλίζουν την διάθεση ποσοτήτων ρεύματος που παράγονται από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να συζητά με τους ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΤΙΤΑΝ. Οι συμβάσεις που είχαν οι δύο μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι έληξαν στο τέλος του 2022. Τα εργοστάσια τους πια ηλεκτροδοτούνται με τιμές αγοράς και όχι με βάση ειδικές συμφωνίες, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Ωστόσο, η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να διαθέσει τις συγκεκριμένες ποσότητες ρεύματος σε ενάμισι χρόνο καθώς τότε θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή και θα έχουν τεθεί σε λειτουργία μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, η δημόσια εταιρεία μέχρι το διάστημα της θέσης σε λειτουργίας τους να προχωρήσει σε βραχυχρόνιες συμβάσεις ρεύματος.

Η άρση των εμποδίων που αναγγέλλει μέσω του ΟΤ ο Κώστας Σκρέκας θα διευκολύνει την επιχείρηση ηλεκτρισμού αλλά και άλλους ηλεκτροπαραγωγούς στη σύναψη και τέτοιας διάρκειας συμβολαίων παροχής ρεύματος.

Κι άλλες παρεμβάσεις

Ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΟΤ προαναγγέλλει και άλλες παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους: «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το υψηλό ενεργειακό κόστος και εξετάζει και άλλες παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας. Η ελληνική βιομηχανία στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας παίζει καθοριστικό ρόλο, ενώ συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μείωση της παραγωγής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργοβόροι καταναλωτές, δηλαδή εργοστάσια που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση, και δεν καλύπτονται πια από συμφωνίες παροχής ρεύματος έχουν προχωρήσει σε μείωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μία εξ αυτών η ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ ανεβοκατεβάζει την παραγωγική της δραστηριότητα σε χάλυβα ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.

Αντίστοιχη τακτική ακολουθούν κι άλλες βιομηχανίες από άλλους κλάδους.

Τα κέρδη και η ανησυχία

Οι ελληνικές βιομηχανίες έκλεισαν με θετικά οικονομικά αποτελέσματα την περασμένη χρονιά.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, βιομηχανιών – που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση και έχουν προμηθευτή ρεύματος τη ΔΕΗ –η  άνοδος των οικονομικών μεγεθών αποδίδεται αφενός στην εξωστρεφή δραστηριότητα τους αλλά και στις αυξήσεις των τιμών που έκαναν στα προϊόντα που παράγουν προκειμένου να αντισταθμίσουν το ενεργειακό κόστος.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν για το εννεάμηνο του περασμένου έτους αύξησε τις πωλήσεις κατά 31,6% στα 1,6 δις. Ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 89,1 εκ. ευρώ από 81,9 εκ. ευρώ  (+8,7%).

Η Elvalhalcor πέτυχε περισσότερες πωλήσεις κατά 38% καθώς αυτές αυξήθηκαν στα 2,8 δις. Ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν στα 164,8 εκ. ευρώ και ήταν υψηλότερα κατά 35%.

Η Cenergy ανέβασε κατά 36% τις πωλήσεις της στα 1,04 δις. Ευρώ το εννεάμηνο του 2022 με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να αυξάνονται κατά 44% στα 44,1 εκ. ευρώ.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας της Mytilineos δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ωστόσο είχε κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων στα 202 εκ. ευρώ υψηλότερα κατά 69% έναντι του ενεαμήνου του 2021. Οι πωλήσεις ανέβηκαν στα 675 εκ. ευρώ από 480 εκ. ευρώ, ήτοι άνοδος 40%.

Να σημειωθεί ότι η Mytilineos έχει κάνει γνωστό πως θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του ομίλου της με δικές της ενεργειακές πηγές.

Η αβεβαιότητα

Η βαριά βιομηχανία μπορεί να εμφάνισε αυξημένα οικονομικά μεγέθη πέρυσι, ωστόσο αυτά δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθούν και φέτος

Η αγωνία της βαριάς βιομηχανίας πηγάζει από την επερχόμενη οικονομική ύφεση του 2023 αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλούν οι διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας. Το τοπίο είναι θολό και για φέτος και οι προβλέψεις των διοικήσεων των βιομηχανιών είναι δύσκολες.

Αναλυτές υποστηρίζουν, πως αν το 2023 επαναληφθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας τότε τα κέρδη που ανακοίνωσαν θα εξανεμιστούν εν ριπή οφθαλμού.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024