Σάββατο 02 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άρτα: Ξεκινούν εμβολιασμοί αιγοπροβάτων για τη βρουκέλλωση

Άρτα: Ξεκινούν εμβολιασμοί αιγοπροβάτων για τη βρουκέλλωση

Η βρουκέλλωση, προκαλεί αποβολές στα θηλυκά αιγοπρόβατα και μείωση της παραγωγής γάλακτος

Από την 1η Μαρτίου έως και τις 13 Αυγούστου 2023 θα διενεργηθούν στην Άρτα οι εμβολιασμοί/αιμοληψίες των αιγοπροβάτων για την βρουκέλλωση (μελιταίο πυρετό).

Η βρουκέλλωση, προκαλεί αποβολές στα θηλυκά αιγοπρόβατα και μείωση της παραγωγής γάλακτος, με αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές απώλειες στις εκτροφές.

Οι απώλειες για έναν κτηνοτρόφο μπορεί να είναι τεράστιες. Το ίδιο ισχύει και για το συνολικό ζωικό κεφάλαιο μιας περιοχής όπου έχει ενσκήψει η βρουκέλλωση (μελιταίος πυρετός). Φυσικά, η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι ολέθρια. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί η απώλεια των επιδοτήσεων, ενδεχόμενο που θα είναι απολύτως καταστροφικό.

Να σημειωθεί ότι η βρουκέλλωση αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και αφορά αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ είναι σημαντική γιατί μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Στη χώρα μας αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ζωοανθρωπονόσους τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο.

Πώς θα διενεργηθούν οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας, οι κτηνοτρόφοι ακόμα και αν δεν έχουν αρνάδες αναπαραγωγής, οφείλουν να είναι παρόντες κατά την επίσκεψη της υπηρεσίας στην κοινότητά τους, καθώς θα πραγματοποιηθεί αιμοληψία από όλα τα ενεργά κριάρια.

Όλα τα καταγεγραμμένα ζώα στο μητρώο της εκμετάλλευσης να φέρουν ενώτια. Μη συμμόρφωση τους θα έχει επιπτώσεις στον επιτόπιο έλεγχο που διενεργείται στην εκμετάλλευσή τους.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν και να προσκομίζονται, τα μητρώα φαρμακευτικής αγωγής και το μητρώο εκμετάλλευσης.

Όλοι οι παραγωγοί –κτηνοτρόφοι που ενδιαφέρονται να κάνουν εμβολιασμό – αιμοληψία θα περιμένουν σε κεντρικό σημείο του χωριού ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός της πορείας του προγράμματος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων

Οι παραγωγοί –κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν μικρό αριθμό αιγοπροβάτων κάτω των 10 και βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από το χωριό θα φροντίσουν εκ των προτέρων να έχουν τα ζώα στα οποία πρόκειται να γίνει εμβολιασμός- αιμοληψία στην πλατεία την συγκεκριμένη ώρα και ημέρα ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα και νωρίτερα για να διευκολυνθεί το έργο του συνεργείου και της υπηρεσίας.

Sports in

Στην κορυφή του κόσμου ξανά ο Τεντόγλου – «Χρυσός» και στο Παγκόσμιο της Γλασκώβης! (vid)

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, το δεύτερο συνεχόμενο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με άλμα στα 8.22μ. - Φοβερός τελικός με τον Φουρλάνι να παίρνει το ασημένιο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Μαρτίου 2024