Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιμοδοσία: Συνεχίζεται ακόμα το στίγμα προς τα άτομα που εργάζονται στο σεξ;

Αιμοδοσία: Συνεχίζεται ακόμα το στίγμα προς τα άτομα που εργάζονται στο σεξ;

Για αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο αποκλεισμό κάνει λόγο ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Έντυπο με ορισμένες προσωπικές ερωτήσεις καλείται να συμπληρώσει ο εκάστοτε αιμοδότης ώστε να υπάρξει ένα ιστορικό σεξουαλικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα το σχετικό αυτό έντυπο περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

Ωστόσο, η αναφορά αυτή αφαιρέθηκε καταργώντας τη ρατσιστική απαγόρευση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την αιμοδοσία, δίνοντας τη θέση του σε ένα νέο έντυπο, στο οποίο ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αναγνωρίζεται ως κάποιο κριτήριο.

Το avmag ωστόσο αναδεικνύει το στίγμα που φαίνεται να υπάρχει ακόμα για τα άτομα που εργάζονται στο σεξ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, το έντυπο φέρεται να αναφέρει αναφέρει: «(δεν μπορεί να δώσει αίμα) Όποιο ή όποια έχει τους τελευταίους μήνες σεξουαλική επαφή με σύντροφο που πληρωνόταν με χρήματα ή ναρκωτικά για να κάνει σεξ».

Στο έντυπο αναφέρεται επίσης ότι αποκλείονται, μεταξύ άλλων, τα άτομα «που έχουν πάρει PrEP ή PEP για πρόληψη του HIV προ ή μετά τη σεξουαλική επαφή» ή «που έχουν κάνει χρήση ψυχοδραστικών ουσιών πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (chemsex)».

Αντιεπιστημονικός αποκλεισμός

Για αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο αποκλεισμό κάνει λόγο ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», τονίζοντας ότι τέτοιες γενικεύσεις είναι στιγματιστικές, απαντώντας σε σχόλιο του avmag.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο αποκλεισμός των ατόμων που κατά το τελευταίο έτος έχουν κάνει χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ή είχαν σεξουαλική επαφή με άτομο που εργάζεται στο σεξ είναι αντιεπιστημονικός και αυθαίρετος, δεδομένου του ότι κανένα από τα δύο δε συνεπάγεται βέβαιη μετάδοση του HIV. Η δήλωση αυτή θεωρεί ως αυτονόητο ότι οι σεξουαλικές επαφές με σεξεργαζόμενα άτομα ενέχουν ρίσκο παραβλέποντας το αν χρησιμοποιείται προφυλακτικό, καθώς και το ότι εκ του νόμου τα άτομα που εργάζονται στο σεξ είναι υποχρεωμένα να εξετάζονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ανά 15 ημέρες.

Αντίστοιχα, υπονοείται ως αυτονόητο το ότι στη χρήση ουσιών χρησιμοποιούνται κοινά σύνεργα, το οποίο είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να μεταδοθεί ο ιός κατά τη χρήση.

Επιπλέον, τέτοιες γενικεύσεις είναι στιγματιστικές για τα άτομα που κάνουν χρήση, για αυτά που εργάζονται στο σεξ και για τους παρόχους των υπηρεσιών τους, εφόσον ενισχύονται με αυτό τον τρόπο συσχετισμοί που δε βασίζονται σε ιατρικά-επιστημονικά δεδομένα, αλλά σε συντηρητικές θέσεις ηθικοπλαστικής φύσεως».

Για αναπαραγωγή στερεοτυπικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων κάνει λόγο και το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων (ΔΕΣ), αναφέροντας ότι:

«Αυτό που θα πρέπει να θυμάται κανείς είναι πως αυξημένο ρίσκο μετάδοσης ΣΜΝ δεν υπάρχει όταν ένας άνθρωπος πληρώνει ή πληρώνεται για να κάνει σεξ, αλλά όταν κάνει σεξ χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Τα ιατρικά πρωτόκολλα και τα έγγραφα που χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία της αιμοδοσίας θα πρέπει να βασίζονται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά επιδημιολογικά δεδομένα, και όχι σε εικασίες που «τσουβαλιάζουν» όλα τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και τους πελάτες τους.

Έγγραφα σαν το εικονιζόμενο πετυχαίνουν μόνο το να αναπαράγουν στερεοτυπικές αναχρονιστικές αντιλήψεις που διαιωνίζουν το στιγματισμό της σεξεργασίας και διασπείρουν ηθικό πανικό, παίρνοντας δυστυχώς ως δεδομένο ότι τα σεξεργαζόμενα άτομα και οι πελάτες τους δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή ανταλλάζουν βελόνες.

Μία από τις διεκδικήσεις του σωματείου μας είναι οι όροι της εθελοντικής αιμοδοσίας να εστιάζουν στις σεξουαλικές πρακτικές των υποψήφιων αιμοδοτών και όχι στις οικονομικές τους δραστηριότητες. Θεωρούμε πως η διερεύνηση του ιστορικού των αιμοδοτών οφείλει να περιορίζεται στις μεθόδους προφύλαξης των υποψηφίων (π.χ., τη χρήση ή μη προφυλακτικού) και όχι να εστιάζει στις οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες έκαναν σεξ».

Sports in

Ο Ατζούν δείχνει σε «ανοιχτό» κανάλι τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Φενέρ

Ο Ατζούν Ιλιτσαλί αποφάσισε να δείξει τη σπουδαία ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία σε κανάλι ελεύθερης μετάδοσης, όπως αναφέρουν στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024