Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στα σεξεργαζόμενα άτομα

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στα σεξεργαζόμενα άτομα

Η υπεράσπιση των ατόμων που εργάζονται στο σεξ αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στα άτομα που εργάζονται στο σεξ καθιερώθηκε το 2003 για να επιστήσει την προσοχή στα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται εις βάρος τους. Είναι μία ημέρα μνήμης για όσες και όσους έχουν κακοποιηθεί ή δολοφονηθεί λόγω των συνθηκών κοινωνικής περιθωριοποίησης τους και της ποινικοποίησης της εργασίας τους.

Βασική διεκδίκηση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Red Umbrella αποτελεί η αλλαγή του Νόμου 2734/1999 αναφορικά με τη σεξεργασία, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (μη αναγνωρίζοντας, παραδείγματος χάριν, ότι μεγάλο ποσοστό της σεξεργασίας πλέον λαμβάνει χώρα online) και κρίνεται ελλιπής και αναχρονιστικός.

Κάρολ Λι, η θρυλική πρωτοπόρος ακτιβίστρια που επινόησε τον όρο «σεξεργασία»

Το ισχύον νομικό πλαίσιο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη νόμιμη εργασία στο σεξ, ιδίως στην Αθήνα όπου η πλειοψηφία των οίκων ανοχής λειτουργούν χωρίς άδειες, ενώ αφήνει απροστάτευτα τα άτομα που παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες καθιστώντας τα ευάλωτα απέναντι σε κάθε μορφής βία.

Αποστολή των κέντρων ενδυνάμωσης ατόμων που εργάζονται στο σεξ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη “Red Umbrella” είναι η υπεράσπιση των σεξεργαζόμενων με την άρση των διακρίσεων και των αποκλεισμών που υφίστανται. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των κέντρων έχουμε λάβει δεκάδες καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές πολλαπλών μορφών και έχουμε παράσχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Μία από τις μορφές κακοποίησης που υφίστανται συχνά τα άτομα που εργάζονται στο σεξ είναι τα περιστατικά stealthing, το οποίο ορίζεται ως η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Σε μια προσπάθεια πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το σημαντικό αυτό θέμα, που αφήνει εκτεθειμένα τα σεξεργαζόμενα άτομα, έχουμε δημιουργήσει σελίδα στο Facebook.

Το στίγμα

Όπως σημειώνει η διευθύντρια του Red Umbrella Athens, Άννα Κουρουπού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα:

«Το στίγμα και η ελλιπής νομοθεσία έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κακοποίηση και καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα σεξεργαζόμενα άτομα. Είναι νωπές οι μνήμες του 2012. Η διαπόμπευση και ο κατακερματισμός της ζωής των οροθετικών γυναικών μας έδειξαν πως η βούληση της πολιτείας ενδυναμώνει την παρανομία με τέτοιες πρακτικές, μεγαλώνει το στίγμα και αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε διακινητές και στο trafficking.

Η 17η Δεκεμβρίου είναι μια αφορμή για να της υπενθυμίσουμε πως ο ρόλος της είναι η προστασία των ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ μέσα από ένα νόμιμο πλαίσιο, υποχρεώσεων αλλά και δικαιωμάτων. Κυρίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Ο νόμος 2734/1999 πρέπει να αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τρόπων εργασίας στο σεξ, έχοντας ως στόχο την υπεράσπιση των εργαζομένων και όχι μόνο των πελατών – όπως ισχύει ως τώρα. Η εργασία στο σεξ είναι εργασία και απαιτούμε τα ανάλογα δικαιώματα που μας οφείλει η κάθε κυβέρνηση.»

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε τον Ιούνιο ως μέρος του έργου “DANA: ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη Θετική Φωνή, η αναθεώρηση του νόμου για τη σεξεργασία είχε αναγνωριστεί ως αναγκαία από όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν.

Η υπεράσπιση των ατόμων που εργάζονται στο σεξ – τα οποία είναι μια από τις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες – αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Θετική Φωνή θα συνεχίσει να διεκδικεί τα αυτονόητα.

Sports in

Το διπλό χτύπημα της Παρί στην Μπάρτσα (pics, vids)

Η Παρί Σεν Ζερμέν αποδεικνύεται με κάθε τρόπο ο κακός δαίμονας της Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024