Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία: Πόσο πιθανό είναι να δούμε στη χώρα μας σπίτια να τινάζονται στον αέρα από μεγάλο σεισμό

Σεισμός στην Τουρκία: Πόσο πιθανό είναι να δούμε στη χώρα μας σπίτια να τινάζονται στον αέρα από μεγάλο σεισμό

Τι λένε οι επιστήμονες

Το σπίτι που προσγειώθηκε πάνω σε αυτοκίνητα, τα κτίρια που κατέρρευσαν ακαριαία σαν χάρτινοι πύργοι, είναι εικόνες που προκάλεσαν σοκ στον κόσμο.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε παρόμοιες εικόνες στην χώρα μας σε περίπτωση ενός τόσο μεγάλου σεισμού, όπως στην Τουρκία;

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας και ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης που μόλις επέστρεψαν από τη ζώνη καταστροφής της Τουρκίας απαντούν στα παραπάνω.

Οι εξηγήσεις του καθηγητή Καρύδη

«Έρχεται ο σεισμός από κάτω. Το χτυπάει έτσι, το πετάει απάνω και λόγω κακής κατασκευής αυτό κάθεται κάτω και σωριάζεται σε ένα σωρό ερειπίων. Αυτός είναι ο μηχανισμός, είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης , χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που δείχνει, όπως είπε και στους φοιτητές του.

«Πετάει το κτίριο πάνω, διπλώνει και σωριάζεται. Άμα σπάσει το κτίριο χαμηλά, καταλαβαίνουμε ότι σωριάζεται όλο κάτω. Καλύτερα να σπάσει επάνω», είπε στη συνέχεια, και αντίστροφα εξήγησε, ότι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού η κίνηση είναι οριζόντια. Το κτίριο πηγαινοέρχεται και αργεί να καταρρεύσει ώστε να υπάρχει χρόνος για τους ανθρώπους να προστατευτούν. Στην πρώτη περίπτωση η πτώση είναι ακαριαία, δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης».

«Λόγω της κακής κατασκευής σωριάστηκαν κτίρια σε σωρό ερειπίων, δηλαδή σε άμμο και χαλίκι, ενώ αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Τα μπλόκια του μπετόν παραμένουν ατόφια».

«Ούτε φοιτητής μου του δεύτερου έτους δεν θα έβαζε έτσι δοκάρια»

Ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε επίσης σε άλλη κατασκευή που ειπώθηκε ότι δεν είχε θεμέλια, αλλά στην επιτόπια έρευνά του διαπίστωσε ότι «ήταν μέσα στο νερό».

Το κτίριο εκείνο τουμπάρισε μέσα στο νερό. Αν δείτε από ψηλά κάτι τον τρόπο που υπάρχουν, είναι μέσα σε βοσκοτόπια και αγροτικές περιοχές λόγω της ανάπτυξης που χτίζουν πολλά πάνε και χτίζουν και μέσα στους αγρούς σε εδάφη ακατάλληλα, πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Ούτε φοιτητής μου του δεύτερου έτους δεν θα έβαζε έτσι δοκάρια«, πρόσθεσε ο κ. Καρύδης κι ερωτηθείς για σύγκριση με ελληνικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του 50 και του 60, τόνισε ότι «κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει την κατάσταση κι αν δεν ξέρει, οφείλει να το μάθει προσλαμβάνοντας μηχανικό».

«Εικόνες σαν κι αυτές δεν θα τις δούμε στην Ελλάδα» λέει ο Λέκκας

«Αυτός ο σεισμός είχε πάρα πολλά θύματα, ήταν μία μεγάλη τεκτονική δομή, ένα μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 500 χιλιομέτρων που το διανύσαμε με τον κ. Καρύδη και με τους συνεργάτες μας από τη Λατάκια της Συρίας μέχρι τη Γαλάτεια της Τουρκίας και ένα εύρος της τάξεως των 70 χιλιομέτρων. Ρόλο παίζει το ίδιο το ρήγμα. Πόσο είναι η εγγύτητα μιας κατασκευής, το έδαφος θεμελίωσης και η ίδια η κατασκευή», τόνισε επίσης στην ΕΡΤ και ο Ευθύμιος Λέκκας.

Στην Τουρκία υπήρξαν κατασκευαστές χωρίς επίγνωση ούτε των γεωεπιστημών αλλά ούτε και των πολιτικών μηχανικών. Δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες εικόνες αυτού του χάους εδώ στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό. Έχουμε ουσιαστικά μεριμνήσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες ατέλειες που υπάρχουν στην Τουρκία. Βελτιώνουμε τους κανονισμούς και αυτό και βεβαίως δεν υπάρχει ο κίνδυνος.

«Δεν πρόκειται να δούμε σεισμούς 8 βαθμών στην Ελλάδα, όπως ελέχθη»

Αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό, αυτός σεισμός κατά κύριο ρόλο θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα στο δομημένο περιβάλλον, κάτω από μεγάλες πόλεις. Εδώ αν εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός στο τόξο που είναι απίθανο, αλλά στην ακραία περίπτωση αυτός θα είναι μέσα στη θάλασσα.

Στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε ένας σεισμός κάτω ακριβώς από το Αρκαλοχώρι, αλλά δεν είχαμε μεγάλες ζημιές. Στη Σάμο δεν είχαμε ζημιές, παρά σε παλιά σπίτια, εγκαταλελειμμένα. Θα πρέπει να πούμε ότι το επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της γειτονικής χώρας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Λέκκας επανέλαβε την εκτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε τις 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό θυμάτων», δεδομένου ότι είναι περιοχή «ανεξερεύνητη ακόμα».

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024