Σεισμός Τουρκία: Η υπερπροσπάθεια των ανδρών της ΕΜΑΚ για να σώσουν 7χρονη
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται μέσα στα συντρίμμια κτιρίου, ενώ γύρω και από πάνω τους υπάρχουν τόνοι από τσιμέντο.
Ο σεισμός στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ολόκληρες πόλεις να ισοπεδωθούν, ωστόσο οι άνδρες της ΕΜΑΚ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας προσπάθησαν με αυταπάρνηση να σώσουν όσους περισσότερους εγκλωβισμένους γίνεται από τα χαλάσματα.
Οι ήρωες της ελληνικής ΕΜΑΚ, οι οποίοι με θάρρος συνέβαλαν στις έρευνες απεγκλωβισμού των ανθρώπων που είχαν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων στην πόλη Χατάι κατάφεραν να σώσουν συνολικά πέντε ανθρώπους.
Μάλιστα συγκλονιστικό είναι το ντοκουμέντο από την προσπάθεια των ηρώων της ΕΜΑΚ να σώσουν ένα παιδί. Στο βίντεο που δημοσίευσε το ΟΡΕΝ, οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται μέσα στα συντρίμμια κτιρίου, ενώ γύρω και από πάνω τους υπάρχουν τόνοι από τσιμέντο.
Οι Έλληνες διασώστες έχουν εντοπίσει ένα μικρό παιδί και έχουν φτιάξει υποστυλώματα ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλάκες τσιμέντου και έρποντας ανοίγουν σπιθαμή προς σπιθαμή τούνελ για να το απεγκλωβίσουν.
Μάλιστα εκείνη τη στιγμή γίνονται μετασεισμοί, ωστόσο οι Έλληνες διασώστες παραμένουν στο σημείο, μιλάνε στο παιδί και του δίνουν κουράγιο.
Το παιδί περιμένει υπομονετικά και καρτερικά και οι άνδρες της ΕΜΑΚ προσπαθούν με ένα σφυρί να σπάνε τις πέτρες για να το βγάλουν έξω με ασφάλεια. Μάλιστα χρειάστηκε να περάσουν από σημεία που χωρούσαν μόνο ένα χέρι ή ένα κεφάλι ενός διασώστη. Η διάσωση κράτησε πολλές ώρες και ήταν επιτυχής.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ επέστρεψαν στην Ελλάδα την Κυριακή. «Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην πατρίδας μας. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας» ισχυρίστηκαν ο επικεφαλής της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ.
Ποιοι μετείχαν στην αποστολή
Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
- Η ώρα της τετράδας: Οι πρώτες ρεβάνς στις τιτανομαχίες των προημιτελικών του Champions League
- Κεφαλονιά: 19χρονη βρέθηκε νεκρή στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου
- Καύσιμα: Πάνω κάτω οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης
- Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για σκάνδαλο υποκλοπών και ΟΠΕΚΕΠΕ – «Έχουμε γίνει πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»
- Τι πρέπει να προσέχετε για να μην χάσετε τον σκύλο σας
- Το λάθος, το «όνειρο», το bad trip: Η ποδηλατάδα του Άλμπερτ Χόφμαν και το πρώτο «ταξίδι» με LSD
- Λεμπρόν Τζέιμς: Ένα ακόμη ιστορικό ορόσημο στο NBA για τον «Βασιλιά»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442