Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Ορίστηκε το ραντεβού με κυβερνητικό κλιμάκιο

Αγρότες: Ορίστηκε το ραντεβού με κυβερνητικό κλιμάκιο

Με τα τρακτέρ τους υποδέχτηκαν οι αγρότες τον πρωθυπουργό στην Καστοριά και τον ΥπΑΑΤ στη Φλώρινα

Με τα τρακτέρ τους στους δρόμους υποδέχτηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου οι αγρότες της Καστοριάς, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία, στον οποίο και κοινοποίησαν τα αιτήματα τους για αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος.

Μάλιστα από νωρίς το πρωί στον Κόμβο Λιθιάς οι αγρότες είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά οχήματα κατά μήκος του δρόμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Πάντως, βασικό αίτημα των αγροτών της Καστοριάς, αποτελεί η αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών μήλου, λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος.

Συνάντηση αγροτών με κυβερνητικό κλιμάκιο

Για αύριο Τρίτη 14 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των αγροτών με κυβερνητικό κλιμάκιο, σε μια προσπάθεια να τεθούν στο τραπέζι τα αιτήματα των αγροτών αλλά και να εκτονωθεί η κατάσταση με τις κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Ενέργειας, αποδέχτηκε την πρόταση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση. Η συνάντηση έχει οριστεί για τη 1 το μεσημέρι.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών θα θέσουν στο κυβερνητικό κλιμάκιο το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν όλες αυτές τις μέρες, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους.

Τα αιτήματα

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο των αιτημάτων που θα καταθέσουν προς συζήτηση αφορά την:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ειδικά για το βαμβάκι: Αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό.
  • Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος: Μήλα, ροδάκινα – νεκταρίνια, κάστανα. Να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια και η σταφίδα. Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε.
  • Αναπλήρωση εισοδήματος για τα αμύγδαλα 300 ευρώ /στρ. και 400-600 ευρώ /στρ. για τα καρύδια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024