Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα της ΝΔ μέσω των «μεταγραφών» και ο κομματικός πατριωτισμός

ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα της ΝΔ μέσω των «μεταγραφών» και ο κομματικός πατριωτισμός

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε θέση άμυνας εξαιτίας μετακινήσεων στελεχών

Αν η ΝΔ είχε μείνει, για την ώρα, στην μεταγραφή του Σπύρου Καρανικόλα, τότε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα είχαν αντιληφθεί κάποια σημαντική αλλαγή στην πολιτική ατμόσφαιρα -οι γνωρίζοντες, άλλωστε, πόνταραν πως η μετακίνηση αυτή θα ερχόταν αργά ή γρήγορα.

Όμως οι διαδοχικές ανακοινώσεις ερμηνεύονται ως ένα μήνυμα και προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη πως τα ανοίγματα της κυβέρνησης προς το πολιτικό κέντρο θα περάσουν και μέσω δημόσιων δηλώσεων ένταξης ή στήριξης στον δρόμο προς την κάλπη της απλής αναλογικής, φυλάσσοντας -εκτιμούν οι παρατηρητές- τα πιο μεγάλα ονόματα για αργότερα, όταν θα πλησιάζουμε πιο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών.

«Τώρα εξηγείται στον ελληνικό λαό, γιατί άνθρωποι που ουδέποτε είχαν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βαφτίζονταν ως «υποψήφιοι» από τους μιντιακούς βραχίονες της ΝΔ», σχολίασαν από την Χαριλάου Τρικούπη.

«Όλα αυτά τα επικοινωνιακά πανηγύρια δείχνουν το πολιτικό ήθος του κ. Μητσοτάκη. Πρωταγωνιστεί στην εξαχρείωση του δημοσίου βίου, για άλλη μια φορά μετά τις υποκλοπές, συνεχίζοντας την οικογενειακή του παράδοση».

Η Ελευθερία Φτακλάκη ήταν υποψήφια στα Δωδεκάνησα το 2019 με το ΚΙΝΑΛ και είχε έρθει δεύτερη κάτω από τον Δημήτρη Κρεμαστινό -όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τοπικοί ψίθυροι στα Δωδεκάνησα έκαναν λόγο για συνομιλίες της με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι επαφές αυτές δεν ευοδώθηκαν.

Ο Απόστολος Σπυρόπουλος, πρώην συντονιστής τομέων πολιτικής του ΚΙΝΑΛ και γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, θα είναι υποψήφιος στην Αρκαδία -σε μια περιφέρεια, δηλαδή, που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η αντίστοιχη πασοκική λίστα.

Τόσο η πρώτη όσο και ο δεύτερος δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ηχηρά ονόματα, ο καθένας όμως έγινε αφορμή για συζήτηση στα κεντροαριστερά πηγαδάκια την στιγμή που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ.

Ο συμβολισμός των επιλογών

Κυρίως, όμως, συμβολισμό έχει το σερί που επέλεξε να κάνει η ΝΔ: οι μεταγραφές των δύο ανακοινώθηκαν με μια ώρα διαφορά η μια από την άλλη. Αν προσθέσουμε τον Σπύρο Καρανικόλα, οι μετακινήσεις έγιναν τρεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, γεγονός που στο κεντροαριστερό στρατόπεδο θεωρείται αφενός προάγγελος της διαχείρισης που θα γίνει από την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές στον κεντρώο χώρο και αφετέρου ενδεικτικό του κεντρικού της στόχου, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία -η οποία μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, μόνο αν η ΝΔ διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής της στο προοδευτικό κέντρο, με ένα κομμάτι του οποίου η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί.

Κι αυτό ανεξαρτήτως του πόσο περαιτέρω θα πληγεί η σχέση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, η οποία επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Σε θέση άμυνας το ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε θέση άμυνας εξαιτίας μετακινήσεων στελεχών που έχουν στόχο να το πιέσουν.

Η διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμπίεση του ΚΙΝΑΛ, η πρωτοβουλία της Γέφυρας και η λίστα των ονομάτων της Προοδευτικής Συμμαχίας, η ανακοίνωση της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την συμμετοχή γνωστών πασοκογενών στελεχών και ο κατάλογος των νέων γενικών γραμματέων στάθηκαν, το καθένα με διαφορετικό τρόπο, αφορμή για παρόμοιες συζητήσεις περί πίεσης.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, ήταν πως το ύφος και ο τρόπος κάθε τέτοιας ανακοίνωσης δημιουργούσε και αντίστροφα αισθήματα κομματικού πατριωτισμού στον πασοκικό μηχανισμό, ο οποίος έγινε εμφανής ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις αντιδράσεις των στελεχών του κόμματος, που γράφουν για «αριβισμό» των στελεχών που έφυγαν για μια θέση στις τάξεις και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Αυτός ο πατριωτισμός είναι απαραίτητο στοιχείο συσπείρωσης για τις εκλογές που έρχονται, με δεδομένη την πόλωση και τον διμέτωπο του κόμματος απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024