Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Blue Origin: Ο Τζεφ Μπέζος θα εκτοξεύσει αποστολή στον Άρη για λογαριασμό της NASA

Blue Origin: Ο Τζεφ Μπέζος θα εκτοξεύσει αποστολή στον Άρη για λογαριασμό της NASA

O νέος πύραυλος New Glenn της Blue Origin θα εκτοξευτεί στα τέλη του 2024 μεταφέροντας τα δίδυμα σκάφη Escapade.

H διαστημική εταιρεία Blue Origin του μεγιστάνα Τζεφ Μπέζος εξασφάλισε το πρώτο διαπλανητικό συμβόλαιό της με τη NASA για την εκτόξευση αποστολής που θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο γύρω από τον Άρη.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, o νέος πύραυλος New Glenn της Blue Origin, o οποίος δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα την παρθενική του πτήση, θα εκτοξευτεί στα τέλη του 2024 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μεταφέροντας τα δίδυμα σκάφη Escapade.

Οι δύο δορυφόροι θα χρειαστούν 11 μήνες για να φτάσουν στον Άρη και να τεθούν σε τροχιά, από όπου θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση της πλανητικής μαγνητόσφαιρας με την ηλιακή ακτινοβολία.

Ο New Glenn, βαφτισμένος προς τιμήν του αστροναύτη της NASA Τζον Γκλεν, του πρώτου Αμερικανού που πέταξε σε γήινη τροχιά το 1972, είναιι ο πύραυλος «βαρέων βαρών» της Blue Origin.

O πύραυλος New Glenn, εδώ σε καλλιτεχνική απεικόνιση, θα επιτρέψει στην εταιρεία να εισέλθει στην επικερδή αγορά εκτόξευσης μεγάλων φορτίων (Blue Origin)

O μικρότερος πύραυλος της εταιρείας New Shepard είναι σχεδιασμένος μόνο για υποτροχιακές πτήσεις και έχει εκτελέσει ερευνητικές αποστολές της NASA στο όριο του Διαστήματος.

Με το συμβόλαιο για την εκτόξευση της αποστολής Escapade η εταιρεία του Μπέζος αποκτά έναν πολύτιμο κυβερνητικό πελάτη στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τη SpaceX του Έλον Μασκ και άλλους μεγάλους παίκτες όπως η αμερικανική ULA, μια κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin.

H Βlue Origin, περισσότερο γνωστή για τις υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής που προσφέρει σε πλούσιους πελάτες, είναι μια από τις 13 αεροδιαστημικές εταιρείες που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα VADR της NASA.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα αναθέτοντας την εκτόξευση φθηνών αποστολών με νέους πυραύλους των οποίων η αξιοπιστία παραμένει αναπόδεικτη.

Η μέγιστη τιμή που προσφέρει το VADR για κάθε εκτόξευση περιορίζεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η Blue Origin έχει ωστόσο εξασφαλίσει συμβόλαια για εκτοξεύσεις του New Glenn που θα μεταφέρουν δορυφόρους της Eutelsat, της Telesat και της JSAT.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024