Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Π. Μοσκοβισί στον «OT»: «Από τα Μνημόνια στους ηγέτες της ανάπτυξης η Ελλάδα»

Π. Μοσκοβισί στον «OT»: «Από τα Μνημόνια στους ηγέτες της ανάπτυξης η Ελλάδα»

Για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τη δύσκολη περίοδο των Μνημονίων αλλά και την ελληνογαλλική φιλία μιλάει ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ

Επιστρέφει στην Ελλάδα τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε στη χώρα μας ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ. Αυτή τη φορά όμως υπό τη νέα του ιδιότητα, αυτήν του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας. Ο λόγος για τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γάλλο αξιωματούχο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μνημονιακή ιστορία της χώρας μας.

Τον συναντήσαμε στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 5, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα και τις επαφές με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες (με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα).

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει πως η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο και έχει αφήσει οριστικά πίσω «τη σκληρή περίοδο των Μνημονίων». Κάτι που όπως λέει επετεύχθη χάρη στην τρομερή προσπάθεια του ελληνικού λαού και όλων των κυβερνήσεων. Δηλώνει ευχαριστημένος για αυτή την εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι «τα προβλήματα τελείωσαν».

Στέκεται στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και στην «εντυπωσιακή» -όπως την χαρακτηρίζει- ανάπτυξη, λέγοντας μάλιστα πως η Ελλάδα είναι από τους ηγέτες στην οικονομική μεγέθυνση με αύξηση 6% του ΑΕΠ για το 2022. Αλλά και πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% φέτος, ποσοστό μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Μοσκοβισί ξεχωρίζει ακόμη τη διαρκή μείωση του χρέους, τη βελτίωση του ελλείμματος αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παρατηρεί ωστόσο πως η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες θα χρειαστεί κάποιοι χρόνο έως ότου «μεταφραστεί» σε απτά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά. Το μοίρασμα της ανάπτυξης στους πολίτες είναι όπως λέει μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα.

Τον ρωτάμε εάν η Ελλάδα δικαιούται ένα «success story», όπως είχε δηλώσει ακριβώς πριν από τρία χρόνια… Απαντά καταφατικά, λέγοντας πως είναι πεπεισμένος ότι είμαστε μια χώρα με δημιουργικότητα, πνεύμα επιχειρηματικότητας και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Υπογραμμίζει πως είναι επιτυχία (success) η έξοδος από το Μνημόνιο και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αλλά σε καμία περίπτωση όπως λέει η προσπάθεια να σταματήσει. Αντίθετα, πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να στήσει τις βάσεις για ένα success story… διαρκείας.

«Δεν άξιζε η Ελλάδα τέτοια αντιμετώπιση»

Τον πάμε λίγα χρόνια πίσω στην εποχή των Μνημονίων και τον ρωτάμε εάν η Ελλάδα άξιζε αυτή την μεταχείριση από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ξεκαθαρίζει πως ήταν πάντοτε εναντίον οποιασδήποτε ιδέας που ήθελε την χώρα μας εκτός Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα σκανδαλώδες εάν ποτέ συνέβαινε αυτό. «Ως Επίτροπος και ως υπουργός Οικονομικών πάλεψα εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναγνωρίζει πάντως πως τα πρώτα Μνημόνια ήταν σκληρά. Όπως και η θεραπεία που επέβαλλαν. Μάλιστα, όταν ανέλαβε Επίτροπος συμφώνησε με τον Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση, αλλά οφείλουν να κάνουν διάλογο με τις ελληνικές αρχές. Πείθοντάς τες, πως είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις. Η σκληρή στάση, επισημαίνει άλλαξε μετά το 2015, όταν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν πως δεν γίνεται να συνεχισθεί αυτό. Διευκρινίζει πάντως πως δεν θα υπήρχαν μέτρα λιτότητας εάν δεν υπήρχε ελληνική κρίση.

Έμφαση σε ανεργία και brain drain

Τι θα μπορούσε κατά τη γνώμη του να κάνει καλύτερα η Ελλάδα; Ποια συμβουλή θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση; Αποφεύγει να μπει στη διαδικασία αυτή, τονίζοντας πως δεν είναι η θέση του να δίνει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, ενθαρρύνει την χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά της, όπως η ανεργία και το brain drain.

Τον ρωτάμε για τις εκλογές που έρχονται και πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία ανάπτυξης. Θεωρεί πως κανείς δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές. «Είμαστε», όπως λέει, «πολύ τυχεροί στην Ευρώπη να έχουμε δημοκρατικές εκλογές… Ας περιμένουμε λοιπόν τι θα αποφασίσει ο κόσμος, ανάμεσα σε κόμματα που έχουν κυβερνήσει την χώρα. Οι άνθρωποι θα κάνουν την καλύτερη επιλογή για αυτούς. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα».

Στο σημείο αυτό, θέτουμε στη συζήτηση το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Γαλλία που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν και τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να μπει στην ουσία του ζητήματος, όμως λέει πως είναι αναγκαία από οικονομικής πλευράς. Αλλά αυτό, όπως λέει είναι θέμα που η γαλλική Βουλή θα βρει τον κατάλληλο τρόπο να λύσει.

Ελλάδα – Γαλλία, μια μακρά σχέση φιλίας

Αφήσαμε για το τέλος τις ελληνογαλλικές σχέσεις, οι οποίες ισχυροποιήθηκαν μετά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την προμήθεια των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belharra. Καλωσορίζει το γεγονός πως η Γαλλία ανέλαβε ένα τέτοιο συμβόλαιο στα εξοπλιστικά, ωστόσο θεωρεί πάντως πως δεν πρόκειται για μια καινούρια εποχή στις διμερείς σχέσεις, αλλά για μια καινούρια περίοδο στη μακρά ιστορική φιλία ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση είναι στο τιμόνι της χώρας, είτε είναι κεντροδεξιάς κατεύθυνσης ή κεντροαριστεράς, η ελληνογαλλική φιλία υπηρετείται σταθερά και μόνιμη. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η μόνη χώρα στην οποία η Ελλάδα μπορούσε να στηριχθεί ήταν η Γαλλία. «Είμαστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Και πάντοτε απορρίπταμε προτάσεις των άλλων που ήθελαν την χώρα εκτός Ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024