Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Προετοιμασίες και για εκλογικό θρίλερ

Κύπρος: Προετοιμασίες και για εκλογικό θρίλερ

Το αποτύπωμα του Α’ γύρου και οι εκτιμήσεις για την τελική μονομαχία Χριστοδουλίδη - Μαυρογιάννη

«Σεισμό» προκάλεσε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία στο κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά και τον αποκλεισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου από τις επαναληπτικές και την κατάταξή του στην τρίτη θέση. Πρώτος ο στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη – επί σειρά ετών – Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος για πολλά στελέχη του κόμματος, σήμερα χαρακτηρίζεται ως ο διασπαστής του ΔΗΣΥ, ο οποίος τώρα ζητάει την ψήφο του κόμματος από το οποίο δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, παραβλέποντας τις κομματικές διαδικασίες. Εκπληξη το ποσοστό του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ελαχιστοποίησε τη διαφορά από τον πρώτο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Δευτέρα βρήκε τους υποψήφιους του δεύτερου γύρου να περνούν την πόρτα του ΔΗΣΥ προκειμένου να τείνουν χείρα συνεργασίας στον Νεοφύτου, που έχει γίνει ο ρυθμιστικός παράγοντας του αποτελέσματος. Και τον Χριστοδουλίδη έχοντας δει τις σφοδρές αντιδράσεις στελεχών εναντίον του να θέλει να «ηρεμήσει τα πνεύματα», προσπαθώντας να τείνει χείρα φιλίας, η οποία θα καλύψει την τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου. Σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε ότι και ο ίδιος προέρχεται από το ίδιο κόμμα, σημειώνοντας ότι «μπορεί οι συγκυρίες να μας οδήγησαν σε διαφορετικούς δρόμους, μπορεί αυτό, ναι, να προκάλεσε αισθήματα απογοήτευσης, όμως, αυτή τη στιγμή το δίλημμα ενώπιόν μας απαιτεί, όσο ποτέ προηγουμένως, συνένωση δυνάμεων. Για το καλό της πατρίδας μας απαιτείται συμπόρευση. Διότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε πολιτικές που οδήγησαν τον κυπριακό λαό, που οδήγησαν τη χώρα μας σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα». Δείχνοντας ότι προτίθεται να επιχειρήσει να χτυπήσει τον Μαυρογιάννη μέσα από την πάγια ρητορική του ΔΗΣΥ εναντίον του ΑΚΕΛ και της διακυβέρνησης Χριστόφια. Ρητορική η οποία έχει ήδη αρχίσει να χτίζεται και από το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη στις τοποθετήσεις τους, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Σε κάθε περίπτωση όπως ανακοινώθηκε ήδη μετά από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ το κόμμα θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα του δεύτερου γύρου σήμερα στις 6 μ.μ. κατά τη σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου που θα συνεδριάσει για το θέμα.

Σενάριο πρώτο

Δήλωση στήριξης σε Χριστοδουλίδη από το ΔΗΣΥ. Για κάποιους μονόδρομος. Δεδομένου ότι οι θέσεις Χριστοδουλίδη – ΔΗΣΥ είναι πιο κοντά και θα βάλει ξανά το μέχρι σήμερα κυβερνών κόμμα στο παιχνίδι. Ακόμα και με τη διεκδίκηση υπουργείων. Ενταφιάζει ωστόσο τις φιλοδοξίες και την προσπάθεια τόσο του Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ενδεχομένως τα σχέδια του νούμερο δύο του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη. Σίγουρα ικανοποιεί τον Νίκο Αναστασιάδη, ωστόσο δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Σενάριο δεύτερο

Δήλωση υπέρ του Μαυρογιάννη. Υπέρ του ενδεχομένου αυτού τάσσονται ήδη αρκετά στελέχη του ΔΗΣΥ τα οποία θεωρούν λάθος να επιβραβευθεί η «αποστασία» Χριστοδουλίδη, προειδοποιώντας ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε απείθαρχες συμπεριφορές. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ταχθεί από την Κυριακή υπέρ μιας συνεργασίας με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στη βάση αρχών, όπως υπογραμμίζουν. Θα είναι η πρώτη φορά συνεργασίας ΔΗΣΥ με υποψήφιο που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ στην ιστορία.

Σενάριο τρίτο

Μία εποικοδομητική ασάφεια. Καμία επίσημη δήλωση στήριξης και αποστάσεις. Με υπόγεια πριμοδότηση του Χριστοδουλίδη. Και κάποιους να επιλέγουν Μαυρογιάννη. Διασώζοντας πάντως τους τύπους.Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του ΑΚΕΛ θα είναι να μην υπάρξει κομματική ταύτιση του Μαυρογιάννη με το ΑΚΕΛ, γεγονός που θα μπορούσε να αποθαρρύνει ψηφοφόρους και να κάψει τις ευρείες δυνατότητες της υποψηφιότητάς του, με τα στελέχη να προσέχουν τις τοποθετήσεις τους, αφού αυτό θα ήταν και η μεγαλύτερη παγίδα. Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές θεωρούν ακόμα φαβορί τον Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρώσει τις ψήφους της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει ο Μαυρογιάννης υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024