Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
6 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στις γυναίκες

6 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στις γυναίκες

Και η λίστα μεγαλώνει

Αν είσαι γυναίκα, διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο πιθανόν να σου χτυπήσουν καμπανάκια στον εγκέφαλο και να σου ανέβει η πίεση. Σίγουρα έχεις ακούσει κάποιες από τις παρακάτω φράσεις, αν όχι όλες. Μπορεί να τις έχεις χρησιμοποιήσει κι εσύ, αυθόρμητα και χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως, οι εποχές αλλάζουν και πλέον οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί στο πώς εκφραζόμαστε. Και κυρίως επειδή ποτέ δεν θα λέγαμε κάτι από τα παρακάτω σε κάποιον άνδρα.

Στην ακόμα χειρότερη περίπτωση που λες κάποιο από τα παρακάτω με καλή διάθεση, σαν κοπλιμέντο ή «για το καλό της» τότε σε καλούμε να αναθεωρήσεις. Και σίγουρα δεν πρέπει να σοκαριστείς όταν δεις τη γυναίκα που κάθεται απέναντί σου να προσβάλλεται.

1. Δεν είσαι σαν τις άλλες γυναίκες
Μία φράση που βρίσκεται στην κορυφή της τοξικότητας. Την έχουμε δει και ακούσει σε ταινίες, όπου στο πρώτο ραντεβού η πρωταγωνίστρια παραγγέλνει και τρώει burger ενώ ο πρωταγωνιστής μένει άφωνος από την «αυθεντικότητά» της και αποφασίζει ότι είναι η μία και μοναδική. Είναι τόσο cool και άνετη που βρίζει, ρεύεται και γι’ αυτό είναι «διαφορετική από τις άλλες γυναίκες», όπως της λέει ο ερωτοχτυπημένος ήρωας μας.

Και ενώ το άτομο που ξεστομίζει αυτές τις λέξεις, τις εννοεί σαν κοπλιμέντο, στην πραγματικότητα πρόκειται για το αποκορύφωμα του σεξισμού που βάζει την… cool τύπισσα απέναντι στις υπόλοιπες γυναίκες και προκύπτει από τη στερεοτυπική άποψη ότι οι γυναίκες προσποιούνται για να είναι αρεστές, δεν είναι ενδιαφέρουσες, είναι υπερβολικά ευαίσθητες και συχνά βαρετές.  Η ερώτηση που πρέπει να ακολουθεί αυτή τη δήλωση είναι «γιατί, πώς είναι οι άλλες γυναίκες;».

2. Nα χαμογελάς περισσότερο

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να χαμογελάς αλλά όταν στο λένε επίτηδες, σίγουρα δεν θα σε κάνουν χαρούμενη. Οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα κριτικής όταν δεν χαμογελάνε αρκετά, είτε σε επαγγελματικό είτε σε φιλικό είτε σε ρομαντικό πλαίσιο. Γυναίκες celebrities, όπως η Kim Kardashian έχουν δεχτεί σκληρή κριτική επειδή δεν χαμογελάνε αρκετά. Όμως, μαντέψτε… Μπορεί μια γυναίκα να μην έχει πάντα τη διάθεσή να χαμογελά, ούτε να δείχνει χαρούμενη και πρόθυμη.

Μπορείς να φανταστείς κάποιος να δίνει αυτή την προτροπή σε έναν άνδρα; Αντίθετα, ένας άνδρας που δεν χαμογελάει αρκετά θεωρείται σοβαρός και μυστηριώδης – γενικά στους άνδρες είναι θετικό σημάδι η έλλειψη εκφράσεων στο πρόσωπο.

 3. Έχεις περίοδο;

Αυτή η ερώτηση γίνεται συνήθως όταν μια γυναίκα μιλάει απότομα ή είναι εκνευρισμένη. Από την παιδική ηλικία μαθαίνουμε ότι τις ημέρες που μια γυναίκα έχει περίοδο μετατρέπεται σε ένα παράλογο, πράσινο τέρας που μόνο φωνάζει και κλαίει.

Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται μια φυσιολογική λειτουργία του σώματος για να μειωθούν οι απόψεις, οι αντιδράσεις και τα επιχειρήματα ενός ανθρώπου; Και όμως αυτό συμβαίνει όταν κάποιος ξεστομίζει αυτή την ερώτηση σε μια γυναίκα. Παραβλέποντας πάντα το γεγονός ότι η περίοδος δεν επηρεάζει όλες τις γυναίκες με το ίδιο τρόπο καθώς και ότι και οι άνδρες έχουν ορμόνες και χημικές αντιδράσεις, οι οποίες όμως δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη.

.

.

4. Όχι όλοι οι άνδρες (#notallmen)

Κάθε φορά που η συζήτηση στρέφεται γύρω από έναν βιασμό, μια γυναικοκτονία, μια κακοποίηση, μια παρενόχληση πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα πει «δεν είναι όλοι οι άνδρες έτσι». Το ξέρετε ότι αυτή η φράση δεν έχει κανέναν νόημα, σωστά;  Ναι, οι γυναίκες γνωρίζουν ότι δεν είναι όλοι οι άνδρες εν δυνάμει κακοποιητές, δολοφόνοι, βιαστές. Αλήθεια, το ξέρουν. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω είναι άνδρες.

Πέρα από αυτό το δεδομένο όμως, αλήθεια τι κάνει αυτός ο άνθρωπος που αφήνει ένα τέτοιο σχόλιο για να προστατέψει τις γυναίκες γύρω του από την οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης; Σταματάει τους υπόλοιπους άνδρες όταν σχολιάζουν ή μιλάνε άσχημα για την κοπέλα τους ή για μια συνάδελφο; Τι κάνει για να βελτιώσει την ασφάλεια των γυναικών; Επιπλέον, αυτή η δήλωση εκτροχιάζει τη συζήτηση, στρέφοντάς την ξανά… στους άνδρες. Επομένως την επόμενη φορά που θέλεις να γράψεις όχι όλοι οι άνδρες, στρέψε την προσοχή σου στο πώς να βοηθήσεις μια γυναίκα να είναι πιο ασφαλής.

5. Μην είσαι συναισθηματική

Οι γυναίκες είναι συναισθηματικές, επομένως δεν έχουν λογική. Αυτή η φράση σχεδόν πάντα κρύβει μια προσβολή. Λέγεται για να κάνει μια γυναίκα «να ηρεμήσει», να μην ξεφεύγει, να βάλει τη  λογική μπροστά από το θυμικό. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτή είναι άλλη μια φράση που μειώνει μια συμπεριφορά ή ένα συναίσθημα. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν το έχει επεξεργαστεί ή δεν το έχει φιλτράρει αρκετά.

Η φράση μην είσαι συναισθηματική είναι ισοδύναμη με την ερώτηση έχεις περίοδο; Μειώνει την αξία της κάθε αντίδρασης και των συναισθημάτων σαν να είναι υπερβολικά και παράλογα. Αλήθεια, έχεις ακούσει ποτέ να το λένε αυτό σε έναν άνδρα; Αυτή είναι μια καλή ένδειξη για να καταλάβουμε αν είναι όντως κακό να είναι κάποιος συναισθηματικός.

6. Μην είσαι τόσο έντονη

Γιατί το πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα έχει όρια και κανόνες.Κανόνες που της υπαγορεύουν πώς να ντύνεται (ανάλογα με την ηλικία, τα κιλά κτλ), πώς να κάθεται, ποιο επάγγελμα θα της ταίριαζε περισσότερο να κάνει και …φυσικά πώς να φέρεται.

Από τη μία δεν πρέπει να είναι «ταπεινό χαμομηλάκι».Σύμφωνα με τους ρυθμιστές της συμπεριφοράς της, πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση και να το βγάζει προς τα έξω. Αλλά όχι πολλή αυτοπεποίθηση και την περάσουν για ψώνιο. Πρέπει να μιλάει και να συμμετέχει στις συζητήσεις αλλά όχι πολύ έντονα και να μην είναι πάρα πολύ δυναμική, για να μην τρομάξει τους άλλους (όπου άλλους βάλε τους άνδρες). Επομένως, σύμφωνα με τις πατριαρχικές ανάγκες οι γυναίκες πρέπει να είναι ο εαυτός τους για να είναι αυθεντικές αλλά όχι πάρα πολύ γιατί αυτό μπορεί να ξενίσει κάποιους.

Sports in

Τελικός Κυπέλλου: Τέτοιες εικόνες ας είναι οι τελευταίες

Το απίστευτο να κυνηγά ο Θόδωρος Καρυπίδης τη ρέφερι Φραπάρ μετά το φινάλε της αναμέτρησης είναι μια εικόνα που δεν διεκδικεί εύσημα. Το αντίθετο, μάλιστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024