Σε μια έκταση δύο στρεμμάτων, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, δημιουργήθηκε το 2013 ο αμπελώνας και φυτεύτηκαν 480 φυτά με οινοποιήσιμες ποικιλίες ελληνικών σταφυλιών

Πριν από το 2004 ο χώρος λειτουργούσε ως δημοτικό μηχανουργείο. Από τότε και μετά όμως, και για περίπου μία δεκαετία, ήταν αδιαμόρφωτος. Τότε ήταν που αποφασίστηκε κάτι… πρωτοποριακό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα: να δημιουργηθεί ένας αστικός αμπελώνας.

Σε μια έκταση δύο στρεμμάτων, απέναντι από το Καυταντζόγλειο Στάδιο, δημιουργήθηκε το 2013 ο αμπελώνας, με πρωτοβουλία του τότε αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου, νυν δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Το εγχείρημα αυτό, μάλιστα, έγινε πραγματικότητα χάρη στο όραμα και στη θέληση των ανθρώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, χάρη στη γνώση του Εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και στην ευγενική προσφορά του Κτήματος Γεροβασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αληθινή ιστορία πίσω από την ποτοαπαγόρευση της σειράς «1923» και τα μυστικά μπαρ

Στην… καρδιά της Θεσσαλονίκης, λοιπόν, φυτεύτηκαν 480 φυτά με οινοποιήσιμες ποικιλίες ελληνικών σταφυλιών: από τις λευκές ποικιλίες επιλέχθηκαν η ρομπόλα και η μαλαγουζιά και από τις ερυθρές το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο. Χρόνο με τον χρόνο το δημοτικό αμπέλι μεγάλωσε, έγινε τόπος συνάντησης μικρών και μεγάλων, ενώ έδωσε και καρπό.

Ετσι, κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης, η περίφημη «Γοργόνα». Ο πρώτος τρύγος πραγματοποιήθηκε το 2014, μετά την πρώτη φύτευση, με τη βοήθεια πολλών κατοίκων της πόλης, ενώ πέρυσι η σοδειά διπλασιάστηκε, με τον δήμο να συλλέγει 16 κιβώτια ρομπόλα και 26 κιβώτια μαλαγουζιά, όταν ακριβώς την προηγούμενη χρονιά οι ποσότητες ήταν 9 και 14 κιβώτια αντίστοιχα. Φέτος, δε, για πρώτη χρονιά εκτός από το κόκκινο και το λευκό θα βγει και ροζέ κρασί.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες Urban Vineyard Association, δίπλα σε πόλεις όπως το Τορίνο, το Παρίσι, η Βενετία, το Μιλάνο, η Λυών και η Νέα Υόρκη. Στη συγκεκριμένη λίστα πόλεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός ελληνικός δήμος που έχει δημιουργήσει τον δικό του βιολογικό αστικό αμπελώνα.

Δίκτυο πόλεων

Με έδρα το Τορίνο, το Urban Vineyard Association αποτελεί  ένα δίκτυο πόλεων και πρωτοβουλιών, με τις πόλεις που συμμετέχουν να έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την καλλιέργεια και ανάπτυξη αμπελώνων εντός του αστικού ιστού τους. Στόχοι του δικτύου είναι μεταξύ άλλων η προστασία του αστικού τοπίου, η διαφύλαξη της   αμπελουργικής και οινικής κληρονομιάς των πόλεων, η δημιουργία παραγωγικών κοινοτήτων, καθώς επίσης η πολιτιστική και τουριστική προβολή των αμπελώνων.

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αστικός αμπελώνας αναπτύσσεται και αναδεικνύεται σε ακόμα ένα ισχυρό χαρτί αναφορικά με  την τουριστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, την αναγνωσιμότητα και την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη.

«Πόλη με οινική και γαστρονομική παράδοση και κουλτούρα, η Θεσσαλονίκη απέκτησε το δικό της αμπέλι το 2013 στα πρότυπα μεγαλουπόλεων, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη. Δίπλα στην ιστορία, στα μνημεία, στους πολιτισμούς, στις παραδόσεις της Θεσσαλονίκης θέση βρίσκει και το κρασί. Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μοναδικός σε όλη τη χώρα, ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας του δήμου με το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου. Δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και αγαπήθηκε εξίσου πολύ από τη γειτονιά και όλη την πόλη» σημειώνει στα «ΝΕΑ».

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα διοργανώθηκε και η πρώτη δημοπρασία κρασιών από τον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο… σφυρί για καλό σκοπό βγήκαν 150 συλλεκτικές φιάλες της «Γοργόνας» – 50 φιάλες λευκού οίνου της ποικιλίας ρομπόλα και 100 φιάλες ερυθρού οίνου της ποικιλίας ξινόμαυρο.

Οι φιάλες αυτές έφεραν ως ετικέτες αντίγραφα έργων εμβληματικών δημιουργών, μεταξύ αυτών του Εγγονόπουλου, του Μυταρά και του Φασιανού από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα αυτής της ξεχωριστής δημοπρασίας διατέθηκαν για την υποστήριξη των σκοπών του δημοτικού βρεφοκομείου «Ο Αγιος Στυλιανός».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr