Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έρχεται νέος ισχυρός χιονιάς τις επόμενες ώρες - Οι επικίνδυνες περιοχές

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έρχεται νέος ισχυρός χιονιάς τις επόμενες ώρες – Οι επικίνδυνες περιοχές

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να αγριέψει ακόμα περισσότερο

«Σαρώνει» τη χώρα η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» η οποία έχει κάνει από το βράδυ του Σαββάτου την εμφάνισή της.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, αυτή είναι μόνη η αρχή, αφού λίγο μετά τις 15:00 εστάλη από την Πολιτική Προστασία νέο μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αττικής, καθώς τα φαινόμενα που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση για την κακοκαιρία ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος, Ιωάννης Αρτοποιός.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Meteo τις επόμενες ώρες στην Αττική τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται στα βόρεια του νομού όπου σε αρκετές περιοχές είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερα από 20 – 30 εκατοστά χιονιού, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 40 – 60 εκατοστά.

Χιονόστρωση αναμένεται στα δυτικά και ανατολικά του νομού όπου τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 10 – 15 εκατοστά χιονιού.

Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου είναι πιθανό να σημειωθούν εώς και 20 – 30 εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως στη Χαλκιδική, το Πήλιο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και στα Βόρεια προάστια της Αττικής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ:

Χιονοπτώσεις σημειώνονται σήμερα Κυριακή:

  • α. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
  • β. Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
  • γ. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
  • δ. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
  • ε. Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. ήδη από το πρωί χιονίζει σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα στη Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο, στις Σποράδες, στη Νοτιοανατολική Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στις Κυκλάδες. Πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα υπάρχει επίσης σε τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στο Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από -15 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -14 έως 5, στην Ήπειρο από -14 έως 7 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -15 έως 3, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 7, στα Επτάνησα από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -4 έως 3, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 8-9 Μποφόρ και σταδιακή εξασθένηση στα 7-8 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν, αλλά θα διατηρηθούν πιο τοπικά και παροδικά κυρίως στα βόρεια του νομού. Στα υπόλοιπα τμήματα του νομού υπάρχει πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 2-3 βαθμούς, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς.

Έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η Τροχαία Αττικής προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Ειδικότερα κλειστό είναι αυτή την ώρα το τμήμα της εθνικής από την γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, έχει διακοπή η κυκλοφορία από το ύψος της Λ. Πάρνηθος (από τη ταβερνά «Αρχοντικό» στο ρεύμα προς Πάρνηθα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων». Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής) να ισχύει. Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Διακοπή κυκλοφορίας και στην Κεντρική Οδό

Η Κεντρική Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με απόφαση Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας, Αταλάντης και Θερμοπυλών τίθεται σε ισχύ διακοπή της κυκλοφορίας στον κλάδο προς Αθήνα του Α.Θ.Ε από Η/Κ Ραχών έως Α/Κ Κάστρου.

Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων είναι σε ισχύ.

Η Κεντρική Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού μας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα. Ωστόσο, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων, συνίσταται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση.

Δείτε ποιοι άλλοι δρόμοι είναι κλειστοί στο λεκανοπέδιο:

  • στη Ν.Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Α/Κ Καλύφτακη μέχρι τον κόμβο Οινοφύτων
  • στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό.
  • στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό.
  • στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι την περιοχή προ ανατολής Νέας Μάκρης.
  • στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.
  • στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, η κίνηση στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000), διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο νομό Αττικής

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι από χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής. Παράλληλα, σημειώνει ότι «παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί ή θα εκδίδονται και από άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες, ανάλογα με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων».

Η συγκεκριμένη υποχρέωση για αντιολισθητικά μέσα ισχύει και για τα οχήματα που εισέρχονται από άλλες περιφέρειες στο οδικό δίκτυο του νομού Αττικής ή κινούνται μεταξύ περιφερειών της υπόλοιπης χώρας, όπου ισχύουν κατά περίπτωση διαφορετικά μέτρα οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με όσα τονίζει ακόμη το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: «Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η ΕΛΑΣ μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο».

Την ίδια ώρα η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που πλήττει τη χώρα από αργά το βράδυ του Σαββάτου, φέρνει νέα έκτακτα μέτρα.

Κλειστά σχολεία και μαγαζιά την Δευτέρα

Ειδικότερα, τη στιγμή που πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας, σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα αύριο θα γίνουν με τηλεκπαίδευση, κάτι που ισχύει όχι μόνον για την Αττική, αλλά σε όλες τις περιοχές της χώρας που υπάρχει απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

«Πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού», τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια Αττική – Τι θα γίνει με τα σουπερμάρκετ

Επιπλέον, λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά θα παραμείνουν και τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια Αττική την Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, λόγω της κακοκαιρίας, στις ίδιες περιοχές θα απαγορευτεί από τις 18.00 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00.

Η ανακοίνωση:

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα εργαστούν με τηλεργασία ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό.

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, σήμερα, Κυριακή, λόγω της κακοκαιρίας έχουν σταλεί μηνύματα του 112 σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία και Σποράδες, ενώ ανάλογα με τις προβλέψεις θα λάβουν και οι κάτοικοι της Αττικής.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για όλες τις περιοχές όπου ισχύει η σύσταση της, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών απευθύνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπροσθέτως, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

  1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
  2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες  διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η  εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν λόγω παγετού.
  4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι  οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Ειδικά για τις περιοχές της βόρεια και βορειοανατολική Αττικής οι παραπάνω συστάσεις ισχύουν σε συνδυασμό με τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024