Από τον Γεώργιο Α’ στον Παύλο, μέσα από τις σελίδες του «Βήματος».

Την Κυριακή με το «Βήμα»

H βασιλεία στη σύγχρονη Ελλάδα.

Από τον Γεώργιο Α’ στον Παύλο, μέσα από τις σελίδες του «Βήματος».

Μία συλλεκτική, ιστορική έκδοση.

Οι κρισιμότερες στιγμές του 20ού αιώνα, μέσα από τις σελίδες του «Βήματος».

Εθνικός Διχασμός και Μικρασιατική Καταστροφή, Κινήματα και Παλινορθώσεις, Η Ελλάδα στον Α’ κα Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 18 Μαρτίου 1863, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ’, αναγορεύεται από την ελληνική εθνοσυνέλευση, βασιλιάς των Ελλήνων και αποκτά τον τίτλο, Γεώργιος Α’.

Aνοιγε έτσι, μετά την εκδίωξη του Oθωνα, ένα νέο κεφάλαιο για τη βασιλεία στη Ελλάδα, το οποίο, έμελλε να ολοκληρωθεί οριστικά 111 χρόνια αργότερα, το 1974.

Στη μακρά αυτή περίοδο, ανήλθαν στον ελληνικό θρόνο πέντε ακόμα βασιλείς, όλοι απόγονοί του Γεώργιου.

Σε μια τόσο κρίσιμη ιστορικά, για την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, περίοδο, γεμάτη πολέμους, πραξικοπήματα και συνταρακτικές γεωπολιτικές αλλαγές, αλλά και έντονες εγχώριες πολιτικές ανακατατάξεις, οι βασιλείς βρέθηκαν στο επίκεντρο κρισιμότατων γεγονότων.

Σε αρκετές στιγμές, η στάση και οι αποφάσεις τους επηρέασαν τις εξελίξεις και διαμόρφωσαν με τρόπο καθοριστικό τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα της εποχής τους διαμορφώνοντας όσα σήμερα αποτελούν πλέον τη σύγχρονη ιστορία μας.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» έχοντας, εκ γενετής, από το πρώτο του κιόλας φύλλο, μια σαφή θέση υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου και του κόμματος των Φιλελευθέρων, και αργότερα υπέρ του Κέντρου, σε πολλές κρίσιμες ιστορικές στιγμές, τάχθηκε ενάντια στη ελληνική βασιλική οικογένεια, με τόνο άλλοτε ηπιότερο και άλλοτε οξύτερο.

Δεν σταμάτησε όμως ποτέ να σέβεται τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να σέβεται την πολυφωνία και την αντίθετη άποψη, και φυσικά να σέβεται τους δημοκρατικούς πολιτειακούς θεσμούς, ακόμα και αν σε περιπτώσεις όπως η βασιλεία, οι θεσμοί αυτοί πρεσβεύουν ιδέες εντελώς αντίθετες με τις ιδέες της ίδιας της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr