Το FBI θα διεξάγει έρευνα στο σπίτι του πρώην Αντιπροέδρου Μάικ Πενς για την εύρεση απόρρητων εγγράφων.

Το FBI αναμένεται να ερευνήσει το σπίτι του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Ιντιάνα για απόρρητο υλικό τις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συζητήσεις με τη νομική ομάδα του κ. Πενς για τον προγραμματισμό της έρευνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, τον περασμένο μήνα, μετά από παρόμοιες αποκαλύψεις από τη νομική ομάδα του Προέδρου Μπάιντεν, οι δικηγόροι του κ. Πενς αποκάλυψαν ότι είχαν υπήρχαν πολλά διαβαθμισμένα έγγραφα στο σπίτι του και τα παρέδωσαν στις αρχές. Είπαν ότι τα έγγραφα είχαν συσκευαστεί και μεταφερθεί κατά λάθος και ότι ο κ. Πενς δεν γνώριζε την ύπαρξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στοιβαγμένα στο γκαράζ: Ιδού τα απόρρητα προεδρικά έγγραφα Μπάιντεν και Τραμπ [εικόνες]

Πότε έγινε η έρευνα

Οι πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών συνέλεξαν έγγραφα από το σπίτι του κ. Pence στην Ιντιάνα στις 19 Ιανουαρίου κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με επιστολή του δικηγόρου του κ. Pence, Greg Jacob, που εστάλη στα Εθνικά Αρχεία με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου.

Ο Πενς συμφώνησε στη μεταφορά, ανέφερε η επιστολή. Οι πράκτορες δεν έχουν κάνει ακόμη δική τους έρευνα. Και οι δύο έρευνες έγιναν καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούσε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το χειρισμό απόρρητου υλικού αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Οι τρεις έρευνες στον Μπάιντεν

Συνεργάτης του κ. Πενς ανέφερε ότι η νομική ομάδα του θεώρησε την προηγούμενη έρευνα εξαντλητική και δεν πιστεύει ότι υπάρχουν επιπλέον απόρρητα έγγραφα. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει. Μια εκπρόσωπος του γραφείου του FBI στην Ιντιάνα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το FBI διεξήγαγε τουλάχιστον τρεις έρευνες στα σπίτια και το πρώην γραφείο του κ. Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του παραθαλάσσιου σπιτιού του στο Ρεχόμποθ, στο Ντελ., την Τετάρτη. Ενώ η έρευνα της Τετάρτης δεν έδωσε απόρρητα έγγραφα, οι πράκτορες του FBI αφαίρεσαν έξι παρτίδες εγγράφων σε μια ημερήσια έρευνα στο σπίτι του κ. Μπάιντεν στο Wilmington, Del., στις 20 Ιανουαρίου.

Αυτές οι έρευνες έγιναν κατόπιν συμφωνίας με τους δικηγόρους του κ. Μπάιντεν και δεν απαιτούσαν από το FBI να ζητήσει ένταλμα έρευνας. Αυτό που αναμενόταν στο σπίτι του κ. Πενς θα ήταν παρόμοιο από αυτή την άποψη.

Κοντά σε ποινική έρευνα ο Τραμπ για διαβαθμισμένα έγγραφα

Αντίθετα, η έρευνα για έγγραφα στο θέρετρο του κ. Τραμπ στη Φλόριντα έχει κλιμακωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο για να συμπεριλάβει ποινική έρευνα για πιθανή παρεμπόδιση, μεταξύ άλλων πιθανών εγκλημάτων και προκάλεσε μια έκτακτη έρευνα στο ακίνητο με ένταλμα τον περασμένο Αύγουστο.

Ο ειδικός εισαγγελέας Jack Smith χειρίζεται αυτήν την έρευνα και τον περασμένο μήνα ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland διόρισε έναν άλλο ειδικό εισαγγελέα, τον Robert Hur, για να εξετάσει γιατί διατηρήθηκαν απόρρητα έγγραφα που προορίζονταν να στεγάζονται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στο ιδιωτικό γραφείο και στο σπίτι του κ. Biden. Ο κ. Χουρ ορκίστηκε την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr