Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς βάφτηκε κιτρινόμαυρη η κορυφή: Πρώτη σε όλα η ΑΕΚ του Αλμέιδα

Πώς βάφτηκε κιτρινόμαυρη η κορυφή: Πρώτη σε όλα η ΑΕΚ του Αλμέιδα

Η ΑΕΚ σκαρφάλωσε στην κορυφή, με τις στατιστικές κατηγορίες να λένε την… αλήθεια.

Κάποια στιγμή θα συνέβαινε: Τρίτη ήττα στα τελευταία τέσσερα ματς για τον Παναθηναϊκό και πτώση στη δεύτερη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» παραπαίουν και η κορυφή της Super League έχει πλέον άλλο χρώμα. Για την ακρίβεια, κιτρινόμαυρο. Από το βράδυ της Κυριακής και μετά τη νίκη επί του Άρη, η ΑΕΚ οδηγεί την κούρσα για πρώτη φορά στην εφετινή σεζόν. Μια πρώτη δικαίωση για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα.

Με 15 τρίποντα σε 20 αγωνιστικές και 47 πόντους, η ΑΕΚ απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, όντας στο +2 από τον Παναθηναϊκό και στο +5 από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Εδώ και καιρό η Ενωση απολαμβάνει του σεβασμού του ποδοσφαιρικού κόσμου. Απαντες παραδέχονται την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, που βάζει πλώρη για τον εφετινό τίτλο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Αργεντινός τεχνικός… μεταμόρφωσε τον Δικέφαλο, έχοντας βρει και τους κατάλληλους παίκτες που ακολουθούν κατά γράμμα το πλάνο του.

Φυσικά, δεν προκαλεί έκπληξη η αλλαγή στα υψηλά διαζώματα του βαθμολογικού πίνακα. Σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, κάτι «κιτρινόμαυρο» θα βρεθεί. Από την επίθεση, μέχρι και την άμυνα, η ΑΕΚ είναι πρώτη παντού.

Επίθεση που τα… σπάει

Πετάει… φωτιές μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Με όποιον τρόπο θέλει βρίσκει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, μετρώντας 41 γκολ μετά από 20 αγωνιστικές. Σε κάθε αναμέτρηση οι «κιτρινόμαυροι» σκοράρουν κατά ριπάς, διαθέτοντας την κορυφαία επίθεση της κατηγορίας (+6 από Ολυμπιακό).

Η Ενωση έχει καταγράψει τις περισσότερες τελικές στο φετινό πρωτάθλημα (324), ενώ διαθέτει και τον υψηλότερο δείκτη xGoals της κατηγορίας. Αυτή η κατάσταση έχει εξήγηση, με τον τρόπο παιχνιδιού του Ματίας Αλμέιδα να πιάνει τόπο. Οι «κιτρινόμαυροι» «πνίγουν» τον αντίπαλο, δημιουργούν πολλές και κλασικές ευκαιρίες και φτάνουν στο τρίποντο. Ασφυκτικό πρέσινγκ και καλό passing game συνθέτουν το σκηνικό, με τον 49χρονο τεχνικό να μην αφήνει τίποτα στην τύχη του, δουλεύοντας την κάθε λεπτομέρεια.

Κάπως έτσι, ο Δικέφαλος διαθέτει στις τάξεις του, τόσο τον κορυφαίο επιθετικό, όσο και τον κορυφαίο… σερβιτόρο της Super League. Το τρικ με τον Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης έχει εκτοξεύσει την ΑΕΚ, με τον νεαρό άσο να οδηγεί την κούρσα με 10 γκολ.

Παράλληλα, «κιτρινόμαυρο» παίκτη συναντάμε και στην κατηγορία των ασίστ. Ο νέος ρόλος έχει ταιριάξει… γάντι στον Σέρχιο Αραούχο, που δίνει και την ψυχή του στον αγωνιστικό χώρο για τη φανέλα με τον δικέφαλο στο στήθος. Ο «Πελάδο» τράβηξε τον Τσίνο από τη μεγάλη περιοχή και ο Αργεντινός επιθετικός κατέχει την πρωτιά με επτά ασίστ μέχρι στιγμής. «Κιτρινόμαυρο» άρωμα έχει και η δεύτερη θέση, με τον Πάολο Φερνάντες να ακολουθεί κατά πόδας (6).

Καλύτερη αμυντική επίδοση από την πρωταθληματική σεζόν

Δεν είναι μόνο η επίθεση όπου φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ΑΕΚ. Είναι και η άμυνα από… γρανίτη. Μια άμυνα που εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά. Η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με την περσινή κατάσταση, όπου η εστία της Ενωσης παραβιαζόταν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Ο Ματίας Αλμέιδα έχει βρει τα κατάλληλα στατιστικά (Βίντα, Μουκουντί, Μήτογλου), έχει εκτοξεύσει τον Ρότα στο δεξιό άκρο, ενώ και ο φύλακας-άγγελος που ακούει στο όνομα Γιώργος Αθανασιάδης, είναι πάντα εκεί για να κατεβάσει ρολά.

Το παθητικό των εννιά τερμάτων τα λέει όλα για τη βαθμολογική θέση της ΑΕΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας (11 ο Παναθηναϊκός). Μάλιστα, η εφετινή επίδοση στα μετόπισθεν είναι καλύτερη και από τη σεζόν 2017-2018. Όταν η Ενωση σκαρφάλωσε στο Εβερεστ του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από 24 χρόνια. Τότε και μετά από 20 ματς, η εστία του δικεφάλου είχε παραβιαστεί 11 φορές.

Κάθε στατιστική κατηγορία φέρει την υπογραφή της ΑΕΚ. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δείχνει ασταμάτητη, βάζοντας πλώρη για την επιστροφή στον θρόνο της Super League.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024