Η καταδίκη της χώρας μας από το ΕΔΔΑ αφορά σε δηλώσεις που έκανε το 2015 η τότε κυβερνητική εκπροσώπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, λόγω δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασιλη επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση της πρώην Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββίδου, καταδικάστηκε η χώρα μας, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Μάλιστα, η Ελλάδα υποχρεώνεται στην καταβολή ποσού 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε βάρος της προσφεύγουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξήθηκαν τα αιτήματα στο ΕΔΔΑ - Πρώτη η Τουρκία στις εκκρεμείς υποθέσεις

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι επίμαχες δηλώσεις της Όλγας Γεροβασιλη παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας της προσφεύγουσας, καθώς δόθηκαν από κυβερνητική εκπρόσωπο και ως εκ τούτου από ανώτατη εκπρόσωπο του κράτους, η οποία είχε μία αυξημένη δέσμευση λόγω της θέσης της για σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, και μάλιστα ενώ εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις σε βάρος της προσφεύγουσας.

Επιπλέον, ο τρόπος της διατύπωσης των δηλώσεων, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά.

«Οι δηλώσεις Γεροβασίλη δημιούργησαν εντυπώσεις ότι είναι θέσεις της κυβέρνησης»

Οι επίμαχες δηλώσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, μπορούσαν να επηρεάσουν την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούνταν σε βάρος της. Δεδομένου δε, ότι έλαβαν χώρα κατά την έξοδο της κυβερνητικής εκπροσώπου από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργήθηκε στο κοινό η εντύπωση ότι αντικατόπτριζαν τις θέσεις της ίδιας της κυβέρνησης.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, με μία εξαιρετική απόφασή του, δικαίωσε μετά από 7 χρόνια πανηγυρικά την Κατερίνα Σαββαΐδου.

»Η εντολέας μου μετά από δύο ποινικές διώξεις αθωώθηκε αμετάκλητα και δικαιώθηκε και από το ΣτΕ. Με την χθεσινή απόφασή του, το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της, αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της, που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικής εκπροσώπου.

»Είναι μια απόφαση που ενδυναμώνει ένα τόσο σοβαρό θεμελιώδες δικαίωμα και δείχνει ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου κρατά ψηλά τον πήχη της αποτελεσματικής και ενεργούς προστασίας των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

»Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Έλληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση», δήλωσε ο συνήγορός της, Βασίλης Χειρδάρης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr