Συνεχίζουν να ανατρέπονται οι ισορροπίες που έχει εγκαθιδρύσει εδώ και χρόνια ο Βλαντίμιρ Πούτιν. - Πολλοί λένε πως έρχεται πραξικόπημα.

Ο πόλεμος, η οικονομική ύφεση και η φτώχεια στην Ρωσία, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα γύρω από το πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ακόμη, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί και οι καλές σχέσεις που είχε με την ρωσική ελίτ, με αποτέλεσμα να μην έχει ούτε την δική τους στήριξη.

Ένας από τους πιο πολύτιμους πρώην συνεργάτες και λογογράφους του Ρώσου Προέδρου, ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, ανέφερε πως η κατάσταση στο εσωτερικό, που κάποτε ήταν πανίσχυρος, έχει αρχίσει να «μυρίζει» όλο και πιο έντονα πραξικόπημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρία ζητήματα «φωτιά» στον δρόμο του Πούτιν για το 2023

Οι αιτίες ενός πραξικοπήματος

Ο κ. Γκαλιάμοφ, αναφέρει πως με την οικονομική κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη για το μεγαλύτερο μέρος των Ρώσων, τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει μόνο εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για την Ρωσία και χιλιάδες νεκρούς Ρώσους να επιστρέφουν, έστω και πολύ αργά, στις οικογένειές τους και κυρίως τον ηγέτη της χώρας να εμφανίζεται σήμερα πιο ανίσχυρος από ποτέ στα μάτια του λαού του, ένα πραξικόπημα εναντίον του είναι απλά θέμα χρόνου.

Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε πως με όλη αυτήν την κατάσταση που ισχύει στην χώρα, οι πολίτες πολύ σύντομα θα στρέψουν το βλέμμα του προς το Κρεμλίνο ζητώντας όχι απαντήσεις αλλά την απόδοση ευθυνών. Τότε, δεν θα αργήσει να ξεσπάσει και μία άνευ προηγουμένου κοινωνική εξέγερση που υπάρχει περίπτωση αν δεν τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, η κατάσταση να ξεφύγει και η εξέγερση να εξελιχθεί σε πραξικόπημα.

Ελεύθερη πτώση για την δημοτικότητα του Πούτιν

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει ότι η δημοτικότητα του πέφτει κατακόρυφα εν μέσω μιας σειράς στρατιωτικών ήττων στην Ουκρανία. Εάν ο Πούτιν επιδιώξει να βάλει υποψηφιότητα για ακόμη μια θητεία – είναι πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 1999 – «μπορεί να μην εκλεγεί».

Ο Γκαλιάμοφ προειδοποίησε: «Ο Πριγκόζιν θα προσπαθούσε να νοθεύσει τις εκλογές. Αυτό είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος για το σύστημα». Για τους λόγους αυτούς είναι πιθανό να προτείνει έναν αξιόπιστο υποχείριο για πρόεδρο – όπως ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ή ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ή ο φανατικός αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Ντμίτρι Κόζακ, είπε ο Γκαλιάμοφ.

«Τέτοιοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να κερδίσουν τις εκλογές», είπε. «Ναι, τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούν με την Ουκρανία, με τη Δύση και να σπάσουν το αδιέξοδο εντός του συστήματος». Ωστόσο, «για τον Πούτιν, αυτή είναι μια καλή επιλογή, σε σύγκριση με τον Καντάφι», είπε.

«Τουλάχιστον ο Πούτιν θα έχει εγγυήσεις προσωπικής ασφάλειας». Οι ισχύοντες νόμοι αναφέρουν ότι θα ήταν «γερουσιαστής για μια ζωή». «Θα έχει την ευκαιρία να τελειώσει ήρεμα τις μέρες του στο παλάτι [του] στο Γκελεντζίκ», είπε ο Γκαλιάμοφ.

Η κατάσταση της υγείας του Πούτιν

Σε ότι αφορά, την εξέλιξη της υγείας του Ρώσου Προέδρου, ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής, Valery Solovey, ο οποίος είχε αναφέρει στην Daily Mail, ότι οι γιατροί έχουν χρησιμοποιήσει τις τελευταίες δυτικές θεραπείες για να θεραπεύσουν τον καρκίνο του και να σταματήσουν την εξάπλωσή του. Είπε χαρακτηριστικά, ότι «Η θεραπεία ήταν πάρα πολύ επιτυχής. Τον έχουν θεραπεύσει σε σημαντικό βαθμό.»

Ο ίδιος δεν ανέφερε από πού προέρχονται οι «μη Ρώσοι γιατροί» που φέρονται να θεραπεύουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ο άρρωστος ηγέτης του Κρεμλίνου τους «εμπιστεύεται», με τη θεραπεία να επιβλέπεται από κορυφαίους γιατρούς της Μόσχας, τόνισε. Προηγουμένως υπήρξαν ισχυρισμοί ότι εξαρτάται από σωτήρια φάρμακα που συνταγογραφούνται από ισραηλινούς γιατρούς και αγοράζονται στο Ισραήλ.

«Έχει προβλήματα στην κίνηση»

Ο Solovey δήλωσε στο ουκρανικό κανάλι YouTube Odesa Film Studio ότι «ο Πούτιν είναι προφανές ότι έχει προβλήματα με την κίνηση – με τα πόδια – τα οποία πολλοί έχουν παρατηρήσει. Αρχικά έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος έχει εξαπλωθεί «και είναι πιο επικίνδυνος τώρα» και η φαρμακευτική αγωγή έχει οδηγήσει σε πρώιμα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, ισχυρίστηκε. Έχει αρκετά σοβαρά ιατρικά προβλήματα», δήλωσε ο Solovey.

«Το πιο σοβαρό από αυτά είναι το ογκολογικό. Μέχρι στιγμής κρατιέται «εν πλω» με τον τρόπο που επιμελούνται τη θεραπεία οι μη Ρώσοι γιατροί. Η στρατηγική και η τακτική της θεραπείας καθορίστηκαν από γιατρούς που βρίσκονται εκτός Ρωσίας. Είναι οι γιατροί που τον χειρούργησαν τον Φεβρουάριο του 2020, αμέσως μετά τη διάγνωση του με όγκο. Με τη Ρωσία να έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο με μπροστάρη τον Πούτιν, η υποτιθέμενη κατάστασή του και η θεραπεία του «έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επίγνωση της κατάστασής του και στην επάρκεια των αποφάσεων που λαμβάνει».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr