Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Politico: Φρένο στο εμπόριο ρωσικών διαμαντιών στην Ευρώπη θέλει να βάλει το Βέλγιο

Politico: Φρένο στο εμπόριο ρωσικών διαμαντιών στην Ευρώπη θέλει να βάλει το Βέλγιο

«Τα ρωσικά διαμάντια είναι αιματοβαμμένα διαμάντια», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός στο αμερικανικό περιοδικό.

Στην ευρωπαϊκή φούσκα των Βρυξελλών, τα διαμάντια δεν είναι πλέον ο καλύτερος φίλος κανενός. Αυτό γράφει το Politico σημειώνοντας ότι η απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών, που θα ζημίωνε την πόλη της Αμβέρσας, παγκόσμιο κόμβο των πολύτιμων λίθων, έχει εξοργίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της εντός της ΕΕ.

Παρότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα προκαλούσε την ίδια ζημιά στην οικονομία του Βλαντιμίρ Πούτιν με την απαγόρευση για παράδειγμα όλων των ορυκτών καυσίμων, η συνεχής ροή ρωσικών διαμαντιών συμβολίζει την πρόταξη των εθνικών συμφερόντων από τις δυτικές χώρες έναντι του πολέμου στην Ουκρανία μέσα στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα σχέδια για ένα νέο γύρο κυρώσεων κατά του Ρώσου προέδρου αναζωπύρωσαν τη συζήτηση γύρω από την ηθική του ευρωπαϊκού εμπορίου διαμαντιών από τη Ρωσία.

Ματωμένα διαμάντια

Το Βέλγιο φαίνεται ότι βαρέθηκε τον άχαρο ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, όπως αποδεικνύει και η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Ντε Κρο, ότι το εμπόριο διαμαντιών του Πούτιν στις δυτικές αγορές πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

«Τα ρωσικά διαμάντια είναι αιματοβαμμένα διαμάντια», δήλωσε ο Ντε Κρο στο αμερικανικό περιοδικό.

«Τα έσοδα για τη Ρωσία από τα διαμάντια μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν η πρόσβαση των ρωσικών διαμαντιών στις δυτικές αγορές δεν είναι πλέον δυνατή. Σφυρηλατώντας αυτό το σταθερό μέτωπο, το Βέλγιο συνεργάζεται με τους εταίρους του», συνέχισε ο ίδιος.

Ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας είχε ήδη αντίκτυπο. Το ρωσικό εμπόριο διαμαντιών στην Αμβέρσα έχει ήδη πληγεί σοβαρά, εν μέρει λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, καθώς τα ακατέργαστα ρωσικά διαμάντια συχνά καταλήγουν στη Δύση κομμένα και γυαλισμένα, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά τα έσοδα του Βελγίου.

Γι’ αυτό το λόγο το Βέλγιο συνεργάζεται με τους εταίρους του για την εισαγωγή ενός «στεγανού» συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα διαμάντια, εξήγησε Βέλγος αξιωματούχος στο αμερικανικό περιοδικό. Εάν αυτό λειτουργήσει, αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη Μόσχα περισσότερο από ό,τι εάν η Ουάσιγκτον ή οι Βρυξέλλες δρουν μόνοι τους.

Τώρα είναι η ευκαιρία

«Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μαζί αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς για φυσικά διαμάντια», τόνισε ο ίδιος. «Βάσει αυτής της αγοραστικής δύναμης, μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη διαφάνεια στον παγκόσμιο τομέα διαμαντιών και να απαγορεύσουμε τα αιματοβαμμένα διαμάντια από την παγκόσμια αγορά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρέχει μια ισχυρή ώθηση», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν ακριβώς τη στιγμή που η Ε.Ε. ετοιμάζει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη στις 24 Φεβρουαρίου.

Παρότι οι καλές προθέσεις του Βελγίου για την οικοδόμηση ενός διεθνούς συνασπισμού που θα εντοπίζει τα «αιματοβαμμένα διαμάντια» της Ρωσίας και θα τα κρατά μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν αμφισβητούνται, η εκπλήρωση του σχετικού σχεδίου δεν θεωρείται πολύ πιθανή από το αμερικανικό περιοδικό.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024