Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως οι δράστες της ληστείας Μπρινκς-Ματ βρέθηκαν κατά λάθος με 26εκατ. λίρες στα χέρια

Πως οι δράστες της ληστείας Μπρινκς-Ματ βρέθηκαν κατά λάθος με 26εκατ. λίρες στα χέρια

Νέο ντοκιμαντέρ του Channel 5 προσπαθεί να βρει τα ίχνη του χρυσού που έκανε φτερά.

Πριν από 40 χρόνια μια ληστεία, που θα άλλαζε τη γνώση των βρετανικών αρχών για τον εγκληματικό υπόκοσμο του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε στο Χίθροου ένα συννεφιασμένο πρωινό σαν όλα τα άλλα.

Στη ληστεία στην αποθήκη Μπρινκς-Ματ, που θεωρείται το μεγαλύτερο έγκλημα του αιώνα, έλαβαν μέρος έξι ένοπλοι άνδρες με μπαλακλάβα. Ακριβώς στις 6.40 το ξημέρωμα στις 26 Νοεμβρίου του 1983 εισέβαλλαν στους χώρους της στο μεγάλο αεροδρόμιο της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου γνώριζαν από πληροφορίες, ότι φυλάσσονταν 3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε μετρητά.

Η χρυσή λεία

Όταν όμως οι δράστες ακινητοποίησαν τους φύλακες και άνοιξαν την είσοδο της αποθήκης βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τεράστια έκπληξη. Αντί για τα χαρτονομίσματα που περίμεναν πως και πως, αντίκρυσαν 10 τόνους χρυσού σε ράβδους, αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών.

Ο χρυσός είχε φτάσει στο αεροδρόμιο από το Μπαχρέιν και προορίζονταν για την Άπω Ανατολή. Εύστροφος ο επικεφαλής της συμμορίας, Μπράιαν Ρόμπινσον αποφάσισε άμεσα με τον Μίκι Μάκαβοϊ και τους άλλους τέσσερις, ανάμεσα τους ο γαμπρός του Ρόμπινσον, Άντονι Μπλακ, και φύλακας στην αποθήκη, να παίξουν με το καλό χαρτί που τους μοίρασε η μοίρα.

Η ληστεία που είχαν προγραμματίσει να κρατήσει μόλις 5 λεπτά, διήρκεσε τελικά 2 ολόκληρες ώρες μέχρι τις 8.15, οπότε με ένα μεγαλύτερο όχημα από αυτό που είχαν πάει έφυγαν με τη ζηλευτή λεία.

Ο εντοπισμός τους αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ’ ότι περίμεναν οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ, αφού η αργοπορία του Μπλακ το συγκεκριμένο πρωινό και η γενικότερη περίεργη συμπεριφορά του οδήγησαν γρήγορα στη σύλληψη των τριών προαναφερμένων δραστών. Τον Νοέμβριο του 1984, ο Ρόμπινσον και ο Μάκαβοϊ καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια φυλάκισης, ενώ ο Μπλακ σε έξι. Οι υπόλοιποι τέσσερις μέχρι σήμερα αγνοούνται.

Ο άλυτος γρίφος

Και ακριβώς με αυτόν τον γρίφο καταπιάνεται το ντοκιμαντέρ του Channel 5 με τίτλο «Blood Money: The Curse of Brink’s-Mat Robbery». Όπως γράφει η Daily Mail λύση δεν πρόκειται να δοθεί, αλλά όσοι το παρακολουθήσουν θα δουν καρέ – καρέ πως μια απλή στα χαρτιά ληστεία έμελλε να σηκώσει το πέπλο του λονδρέζικου οργανωμένου εγκλήματος και των παρακλαδιών του σε όλο κόσμο όπου ξεπλένονται ακόμα και σήμερα αθρόα χρήματα.

Το πρόγραμμα του βρετανικού καναλιού αφήνει να εννοηθεί ότι ο κλεμμένος χρυσός εκτός από τις τσέπες των τεσσάρων τυχερών ληστών του διοχετεύτηκε στην κτηματαγορά του Λονδίνου και συγκεκριμένα στην περιοχή Ντόκλαντς, το παλιό σύμβολο της βρετανικής ισχύος, ενώ πιστεύεται ότι τροφοδότησε και την αγορά κοκαΐνης στη χώρα.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση όσων εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στην ιστορία αυτή στο πέρασμα των χρόνων ενίσχυσε την κατάρα της Μπρινκς-Ματ, που μέχρι σήμερα τροφοδοτεί την φαντασία όσων λατρεύουν τις αληθινές ιστορίες του υποκόσμου.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024